Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil ook voor Chemours een expertgroep en PFAS-coördinator

Kamer wil ook voor Chemours een expertgroep en PFAS-coördinator

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat er ook voor Chemours uit Dordrecht een groep experts wordt samengesteld, die het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft over de impact van het chemiebedrijf op de omgeving. Een motie van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans die hiertoe opriep, haalde een meerderheid. Vorig jaar werd voor Tata Steel al zo'n groep onafhankelijke deskundigen opgezet, Gezondheid IJmond, bestaande uit onder anderen een kinderarts, een advocaat gezondheidsrecht en diverse hoogleraren.

De Kamer nam ook een motie aan die werd ingediend door Marieke Koekkoek van Volt. Deze motie roept de regering op om, net als in Zeeland, een "interdepartementaal aanspreekpunt" voor de Chemours-problematiek op te zetten voor de lokale overheden. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hadden hierom gevraagd. De vier gemeenten stelden Chemours eerder al aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de jarenlange uitstoot van grote hoeveelheden PFAS, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.

"In Zeeland bestaat er al zo'n PFAS-aanspreekpunt en daar zijn goede ervaringen mee", zegt de Dordtse wethouder Tanja de Jonge (milieu). "Deze coördinator kan helpen bij een stevige aanpak van het dossier PFAS. We strijden voor de gezondheid van onze inwoners en onze leefomgeving." Zeeland heeft twee coördinatoren die zich bezighouden met de PFAS-aanpak in de provincie. Eén van hen is aangesteld door het Rijk, de ander door de provincie.

'Eeuwige chemicaliën'

Het is de bedoeling dat er, naar Australisch voorbeeld, in Nederland een digitaal platform komt waarop alle informatie over PFAS wordt gebundeld. De Kamer nam ook hierover een motie aan na een debat over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar had uitgebracht over de impact van industrie op de omgeving. Dat onderzoek richtte zich op onder meer Chemours en Tata Steel.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden stoffen, die worden gebruikt in industriële processen en toepassingen. Het worden ook wel 'eeuwige chemicaliën' genoemd, omdat ze niet of nauwelijks afbreken in het milieu en zich ophopen in het menselijk lichaam. Nederland is een van de landen die pleiten voor een Europees PFAS-verbod.

Meer uit Politiek

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

27 minuten geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

3 uur geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

1 dag geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

2 dagen geleden
Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

2 dagen geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

2 dagen geleden