
Kamer wil ook voor Chemours een expertgroep en PFAS-coördinator
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat er ook voor Chemours uit Dordrecht een groep experts wordt samengesteld, die het kabinet gevraagd en ongevraagd advies geeft over de impact van het chemiebedrijf op de omgeving. Een motie van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans die hiertoe opriep, haalde een meerderheid. Vorig jaar werd voor Tata Steel al zo'n groep onafhankelijke deskundigen opgezet, Gezondheid IJmond, bestaande uit onder anderen een kinderarts, een advocaat gezondheidsrecht en diverse hoogleraren.
De Kamer nam ook een motie aan die werd ingediend door Marieke Koekkoek van Volt. Deze motie roept de regering op om, net als in Zeeland, een "interdepartementaal aanspreekpunt" voor de Chemours-problematiek op te zetten voor de lokale overheden. De gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden hadden hierom gevraagd. De vier gemeenten stelden Chemours eerder al aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de jarenlange uitstoot van grote hoeveelheden PFAS, stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.
"In Zeeland bestaat er al zo'n PFAS-aanspreekpunt en daar zijn goede ervaringen mee", zegt de Dordtse wethouder Tanja de Jonge (milieu). "Deze coördinator kan helpen bij een stevige aanpak van het dossier PFAS. We strijden voor de gezondheid van onze inwoners en onze leefomgeving." Zeeland heeft twee coördinatoren die zich bezighouden met de PFAS-aanpak in de provincie. Eén van hen is aangesteld door het Rijk, de ander door de provincie.
'Eeuwige chemicaliën'
Het is de bedoeling dat er, naar Australisch voorbeeld, in Nederland een digitaal platform komt waarop alle informatie over PFAS wordt gebundeld. De Kamer nam ook hierover een motie aan na een debat over het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vorig jaar had uitgebracht over de impact van industrie op de omgeving. Dat onderzoek richtte zich op onder meer Chemours en Tata Steel.
PFAS is een verzamelnaam voor duizenden stoffen, die worden gebruikt in industriële processen en toepassingen. Het worden ook wel 'eeuwige chemicaliën' genoemd, omdat ze niet of nauwelijks afbreken in het milieu en zich ophopen in het menselijk lichaam. Nederland is een van de landen die pleiten voor een Europees PFAS-verbod.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC wil "zwart op wit" van justitie- en asielminister David van Weel dat de strenge asielwetgeving er niet voor zorgt dat het strafbaar wordt om humanitaire hulp te bieden aan mensen die illegaal in Nederland zijn. Komt die garantie er niet, dan kan NSC niet met het wetsvoorstel instemmen, zegt fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven.
1 dag geleden