Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil niet dat akkoord jeugdzorg papieren tijger wordt

Kamer wil niet dat akkoord jeugdzorg papieren tijger wordt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is tevreden dat er eindelijk een inhoudelijk akkoord is over de verbetering van de jeugdzorg, zo blijkt uit de eerste reacties. De Hervormingsagenda Jeugd, waarin de afspraken zijn vastgelegd, moet echter geen papieren tijger worden, waarschuwen Kamerleden tegelijkertijd.

"De Kamer is nu aan zet want papier is geduldig, maar de praktijk moet veranderen en daar moeten we snel mee aan de slag", zegt PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis. Mede op zijn initiatief gaat de Kamer half juni een hoorzitting houden met onder meer jongeren, professionals en zorgaanbieders. Ook komt er voor de zomer een plenair Kamerdebat.

Ruim anderhalf jaar geleden had de hervormingsagenda er al moeten liggen. Kabinet, gemeenten, professionals, jeugdzorgaanbieders en cliëntorganisaties hebben nu een principeakkoord bereikt over een breed pakket aan maatregelen om de jeugdzorg te verbeteren en betaalbaar te krijgen. Zo wordt de jeugdzorg begrensd, moeten gemeenten specialistische jeugdzorg centraal inkopen en worden de administratieve lasten verlaagd.

Tijd verloren

"Goed dat er een agenda ligt. Er is al zoveel tijd verloren", zegt Mohandis. Er staan volgens hem te veel jongeren op wachtlijsten, ervaren ouders bureaucratie en is de jeugdzorg vastgelopen door een woud aan aanbieders. "Deze hervormingsagenda moet snel gegoten worden in wetgeving en vraagt om fundamentele keuzes, zodat jongeren en hun ouders kunnen rekenen op de juiste hulp."

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vindt het fijn dat er een akkoord is, maar mist concrete uitwerking op onderdelen waar ze al jaren om vraagt. Ze doelt onder meer op het terugdringen van wachtlijsten, betere gespecialiseerde hulp en minder marktwerking en bureaucratie. "We blijven hier bovenop zitten."

Goed nieuws

Don Ceder van coalitiepartij ChristenUnie noemt het akkoord "goed nieuws". Het is volgens hem "een belangrijke stap naar snellere en betere hulp voor gezinnen die dit het hardst nodig hebben."

Coalitiegenoten VVD en D66 sluiten zich daarbij aan. "Een belangrijke stap voorwaarts in het belang van kwetsbare kinderen en de mensen die hen zorg verlenen", zegt Ruud Verkuijlen (VVD). Rens Raemakers (D66) noemt het "positief nieuws", maar stelt tegelijkertijd dat er "geen tijd" te verliezen is. "De staatssecretaris moet snel aan de slag met de wetsvoorstellen." Die moeten wat hem betreft nog dit jaar worden ingediend "zodat jongeren met de zwaarste problemen ook echt snel geholpen worden."

Meer uit Politiek

Minister: blauwtong bij 20 bedrijven, onderzoek naar verschijnselen

DEN HAAG (ANP) - Er is deze zomer tot nu toe op twintig schapenhouderijen blauwtong geconstateerd, meldt de minister van Landbouw Femke Wiersma. Een maand geleden werd voor het eerst een besmetting sinds de winter aangetoond. Er is geen reden tot paniek, maar Wiersma stelt wel vast "dat het virus niet weg is". Ze laat onderzoek doen naar de huidige situatie, waaronder de verschijnselen van gevaccineerde dieren.

21 uur geleden
Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

22 uur geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

22 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

23 uur geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden
Brekelmans juicht discussie binnen VVD over liberalisme toe

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans juicht het toe dat binnen zijn partij een discussie wordt gevoerd over "wat liberalisme in deze tijd betekent". Volgens hem is het alleen maar positief dat er debat is binnen de VVD-gelederen. Hij reageerde daarmee op een petitie die zeker twintig VVD'ers hebben opgesteld, omdat ze zich zorgen maken over de samenwerking met de PVV.

1 dag geleden