Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil minder invloed boeren en bedrijven in waterschappen

Kamer wil minder invloed boeren en bedrijven in waterschappen

DEN HAAG (ANP) - Boeren, bedrijven en natuurbeheerders raken mogelijk hun vaste plek kwijt in de gekozen besturen van waterschappen. GroenLinks en D66 willen af van deze zogeheten geborgde zetels. Ze dienden hiervoor donderdag een initiatiefnota bij de Tweede Kamer in. Volgens GroenLinks krijgt het plan steun van een Kamermeerderheid en is ook de Raad van State positief.

De besturen van de 21 waterschappen, die zorgen voor het waterbeheer, worden elke vier jaar gekozen. Naast burgers, meestal vertegenwoordigers van politieke partijen, zijn tussen de zeven en negen zetels automatisch voor vertegenwoordigers van de belangenclubs. Het waterbeheer is belangrijk voor de watertoevoer, het opvangen van de effecten van klimaatverandering en de biodiversiteit.

GroenLinks en D66 wijzen erop dat het waterbeheer complexer wordt en de kosten ervan steeds meer door burgers worden opgehoest via de waterschapsbelasting. Daarom is het niet goed dat de belangen van boeren en bedrijven in het bestuur "de boventoon voeren", vinden de initiatiefnemers. Politieke partijen kunnen volgens hen de belangen van alle betrokkenen goed afwegen.

Echt democratisch

De wijziging "maakt de waterschappen echt democratisch en dat mag historisch genoemd worden", laat GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet weten. Tjeerd de Groot (D66): "We merken allemaal dat de weersextremen toenemen, zomers worden droger en winters worden natter. Dat betekent dat de taken van de waterschappen verbreden. Zetels reserveren voor boerenbelangen past daar niet bij. De waterschappen moeten voor ons allemaal werken".

GroenLinks en D66 willen dat de wijziging in de Waterschapswet al ingevoerd is bij de eerstvolgende waterschapsverkiezingen in 2023.

Meer uit Binnenland

Gratis bus brengt Groningers naar Kamerdebat over gasrapport

LOPPERSUM (ANP) - Groningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de aardgaswinning te volgen. Hun aanwezigheid moet de druk opvoeren en de parlementariërs duidelijk maken dat het nu echt tijd is voor verandering. Ook politici uit Groningen hebben aangekondigd (delen van) het debat bij te wonen.

32 minuten geleden
OM handhaaft eis twee jaar cel tegen Promes, uitspraak 19 juni

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef. Dit zei de officier van justitie maandag in de rechtbank in Amsterdam, waar de zaak is hervat. Promes is daarbij opnieuw niet aanwezig.

46 minuten geleden
ProRail kon niet eerder handelen om treinstoring op te lossen

AMSTERDAM (ANP) - Spoorwegbeheerder ProRail kon zondag niet eerder de verkeersleiding van Amsterdam naar Utrecht doorschakelen om de problemen op het spoor op te lossen. Dat zegt een woordvoerder van ProRail. De omzetting vond pas in de loop van de nacht plaats, nadat de problemen aan het einde van de middag waren ontstaan vanwege een storing.

1 uur geleden
Zeker 20 appartementen Amsterdam jaren onbewoonbaar na brand

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twintig appartementen van het complex in Amsterdam waar dit weekend een grote brand was zijn mogelijk nog drie jaar onbewoonbaar, zegt een woordvoerder van Vesteda, de verhuurder en eigenaar van het appartementencomplex. Volgens hem zijn de meeste woningen op de bovenste drie verdiepingen uitgebrand. Die appartementen moeten worden hersteld.

2 uur geleden
NS compenseert gedupeerden storing 'ruimhartig'

UTRECHT (ANP) - De NS belooft ervoor te zorgen dat gedupeerden van de storing in het treinverkeer rond Amsterdam een "ruimhartige compensatie" krijgen. Een woordvoerder zegt dat reizigers op de website van de Nederlandse Spoorwegen meer informatie kunnen vinden over hoe ze hun gemaakte kosten kunnen declareren.

2 uur geleden
NU.nl-baas Gert-Jaap Hoekman nieuwe hoofdredacteur NOS Sport

HILVERSUM (ANP) - Gert-Jaap Hoekman wordt de nieuwe hoofdredacteur van NOS Sport. De huidige hoofdredacteur van NU.nl maakt op 1 september de overstap naar de NOS, heeft de omroep bekendgemaakt.

2 uur geleden
Vanaf vrijdag zomers warm, lokaal mogelijk tropisch

DEN HAAG (ANP) - De eerste stranddagen lijken in aantocht. Vanaf vrijdag breekt er een periode van zomerse warmte met 25 tot 28 graden aan, meldt Weeronline. Vrijdag is er kans op de eerste officiële zomerse dag van het jaar en in het weekend neemt de kans op een eerste lokale tropische dag van 30 graden of meer toe.

2 uur geleden