Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil met de Denen kijken naar asielopvang buiten Europa

Kamer wil met de Denen kijken naar asielopvang buiten Europa

DEN HAAG (ANP) - Nederland moet kijken of asielzoekers buiten de Europese Unie hun asielprocedure kunnen doorlopen. Daarvoor moet opgetrokken worden met Denemarken, dat daar al mee bezig is, zo vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Naast een aantal rechtse oppositiepartijen, stemden ook coalitiepartijen VVD en CDA voor.

De Denen hebben een omstreden plan om mensen naar Rwanda te sturen als ze asiel aanvragen. Ze zouden daar dan opgevangen worden en hun asielprocedure moeten afwachten. Het land wil daarvoor liefst samenwerken met andere Europese lidstaten. Als het aan de Kamer ligt, wordt Nederland daar een van.

Het voorstel om met de Denen samen te werken komt van JA21-Kamerlid Joost Eerdmans. In zijn motie staat dat deze aanpak "veelbelovende kansen biedt voor Nederland om de huidige asielcrisis het hoofd te bieden". Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft eerder tijdens een debat gezegd dat hij met de oproep kan leven, al benadrukte hij wel dat Nederland "binnen de internationale afspraken en verdragen" zal blijven.

Samenwerking concretiseren

In de motie wordt Nederland opgeroepen om "op te trekken" met Denemarken, zonder concreet te maken wat dat precies inhoudt. Als het aan indiener Eerdmans ligt, gaat Van der Burg "niet alleen praten of koffiedrinken", maar moet hij echt met de Denen een plan gaan maken voor asielvoorzieningen buiten de Europese grenzen. "Dan heb je in ieder geval meer coördinatie, want nu is het natuurlijk een ratjetoe. Zo lek als een mandje."

Eerdmans maakt zich geen zorgen over de Europese verdragen. "Het is niet dat Denemarken zich daaraan onttrekt, dat hebben we ook verkend." De Denen hebben weliswaar een uitzonderingspositie bedongen in Brussel, maar hebben die voor dit aspect van hun asielbeleid volgens de JA21-leider niet eens nodig. Nergens staat dat een asielprocedure van een land op eigen grondgebied doorlopen moet worden, zo stelt hij. Hij hoopt dat een procedure buiten de EU ook ontmoedigend werkt.

Meer uit Politiek

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

20 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

2 dagen geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

2 dagen geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

2 dagen geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

2 dagen geleden