Kamer wil meer urgentie bij aanpak woningnood
DEN HAAG (ANP) - De woningnood is zo nijpend dat er veel meer haast moet worden gemaakt met de bouw van nieuwe woningen. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, drong in een debat over de woningmarkt aan op meer en snelle actie van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
"We moeten de aanjaagfunctie meer aanzetten" vindt CDA-Kamerlid Julius Terpstra. Hij dient er volgende week een motie over in. VVD'er Daniel Koerhuis drong aan op de inzet van 15.000 flexwoningen. De minister moet volgens hem langs locaties gaan en met lokale bestuurders praten om deze verplaatsbare en stapelbare woningen snel te regelen. Volgens de liberaal staan de woningen klaar om de fabriek uit te rollen en kan het een oplossing zijn voor de ergste nood. Ollongren ziet de flexwoningen ook als een oplossing op sommige locaties, maar volgens haar ligt de plaatsing in de praktijk wel iets complexer dan zoals de VVD schetst.
Beide coalitiepartijen willen ook dat de minister meer gebruikmaakt van haar aanwijzingsbevoegdheid. Daarmee kan ze obstakels of verzet van lagere overheden doorbreken. Ollongren zal dat doen als het nodig is "maar het is het laatste waar je naar grijpt". Ze zei er hard aan te trekken om de woningbouw een impuls te geven. Volgens haar wordt er nu ook volop gebouwd en samengewerkt in de bouwsector. Vanwege de crisis is ze erop gebrand de woningbouw ook op de langere termijn aan de gang te houden.
Woningtekort
In Nederland is een tekort van ruim 300.000 woningen. Tussen 2020 en 2030 moeten er 845.000 woningen worden gebouwd. Maar ook dan blijft Nederland kampen met een woningtekort, staat in een onderzoek.
Ollongren zei de oproep van een woningbouwalliantie voor meer investeringen van het Rijk "als steun in de rug te ervaren". Volgens haar zijn er al enkele stappen in die richting gezet. Ook sluit ze andere voorstellen niet uit.
De oppositie refereerde aan de patstelling tussen Ollongren en de Eerste Kamer. Daar wordt dinsdag over een motie van afkeuring gestemd, omdat ze weigert de jaarlijkse huurverhoging te stoppen. De minister bestrijdt niet dat veel mensen last van de coronacrisis hebben, maar voor veel mensen verandert er vooralsnog volgens haar financieel niet veel. Haar zorgen zitten vooral bij mensen die ontslagen worden of zzp'ers die geen inkomen hebben.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De invoering van een nieuw stelsel voor de belasting op het rendement op vermogen (box 3) dreigt verdere vertraging op te lopen. De Belastingdienst heeft laten weten voorlopig erg druk te zijn met de compensatie van mensen die de dupe werden van ernstige weeffouten in deze heffing. Daardoor blijft onvoldoende capaciteit over om het nieuwe stelsel "in zijn huidige vorm" in 2027 volledig in te voeren.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) wil toch niet dat er een verbod komt op stroomstootapparaten in de veehandel. Haar ministerie bevestigt na berichtgeving door RTL Nieuws dat Wiersma daarover wil praten met de sector. Haar voorganger Piet Adema (ChristenUnie) had juist geregeld dat het verbod er zou komen, omdat nog te veel dieren mishandeld worden met stroomschokken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof vond het "buitengewoon verrassend" dat ook tijdelijk NSC-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven zich aansloot bij het verzoek van de oppositie om adviezen over het asielnoodrecht te vragen. "Maar goed, iedereen maakt zijn eigen afweging", voegde de premier toe in zijn wekelijkse persconferentie.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet uitsluitend op basis van juridische adviezen van ambtenaren beslissen of er een grond is voor noodwetgeving om de asielinstroom te beteugelen. "Dat is voor een deel een juridische afweging, maar voor een deel ook een politieke afweging", zei minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken).
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber (PVV) blijft erbij dat het kabinet asielmaatregelen makkelijker via het noodrecht kan regelen dan via een spoedwet. Een spoedwet geeft de Tweede Kamer volgens haar de mogelijkheid om het proces te vertragen, al dan niet bewust. "Men kan daar gewoon veel langer over doen."
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De opmerking van NSC-vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven over het naar huis sturen van het kabinet viel niet goed bij Mona Keijzer, vicepremier van de BoerBurgerBeweging. "Daar schrok ik wel van", zei Keijzer na de ministerraad op vrijdag. "Zo licht moet je niet over het zwaarste instrument van de Kamer spreken."
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse staat hoeft dit jaar waarschijnlijk miljarden euro's minder te lenen dan eerder voorspeld. Dat komt vooral doordat de overheid niet alle uitgaven kan doen die gepland stonden, meldt het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën. Daarnaast leveren belastingen de schatkist waarschijnlijk meer op dan verwacht.
13 uur geleden