
Kamer wil meer urgentie bij aanpak woningnood
DEN HAAG (ANP) - De woningnood is zo nijpend dat er veel meer haast moet worden gemaakt met de bouw van nieuwe woningen. Een groot deel van de Tweede Kamer, waaronder regeringspartijen VVD en CDA, drong in een debat over de woningmarkt aan op meer en snelle actie van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
"We moeten de aanjaagfunctie meer aanzetten" vindt CDA-Kamerlid Julius Terpstra. Hij dient er volgende week een motie over in. VVD'er Daniel Koerhuis drong aan op de inzet van 15.000 flexwoningen. De minister moet volgens hem langs locaties gaan en met lokale bestuurders praten om deze verplaatsbare en stapelbare woningen snel te regelen. Volgens de liberaal staan de woningen klaar om de fabriek uit te rollen en kan het een oplossing zijn voor de ergste nood. Ollongren ziet de flexwoningen ook als een oplossing op sommige locaties, maar volgens haar ligt de plaatsing in de praktijk wel iets complexer dan zoals de VVD schetst.
Beide coalitiepartijen willen ook dat de minister meer gebruikmaakt van haar aanwijzingsbevoegdheid. Daarmee kan ze obstakels of verzet van lagere overheden doorbreken. Ollongren zal dat doen als het nodig is "maar het is het laatste waar je naar grijpt". Ze zei er hard aan te trekken om de woningbouw een impuls te geven. Volgens haar wordt er nu ook volop gebouwd en samengewerkt in de bouwsector. Vanwege de crisis is ze erop gebrand de woningbouw ook op de langere termijn aan de gang te houden.
Woningtekort
In Nederland is een tekort van ruim 300.000 woningen. Tussen 2020 en 2030 moeten er 845.000 woningen worden gebouwd. Maar ook dan blijft Nederland kampen met een woningtekort, staat in een onderzoek.
Ollongren zei de oproep van een woningbouwalliantie voor meer investeringen van het Rijk "als steun in de rug te ervaren". Volgens haar zijn er al enkele stappen in die richting gezet. Ook sluit ze andere voorstellen niet uit.
De oppositie refereerde aan de patstelling tussen Ollongren en de Eerste Kamer. Daar wordt dinsdag over een motie van afkeuring gestemd, omdat ze weigert de jaarlijkse huurverhoging te stoppen. De minister bestrijdt niet dat veel mensen last van de coronacrisis hebben, maar voor veel mensen verandert er vooralsnog volgens haar financieel niet veel. Haar zorgen zitten vooral bij mensen die ontslagen worden of zzp'ers die geen inkomen hebben.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die een geldboete vanwege een relatief lichte overtreding niet betalen, kunnen voortaan vier jaar lang het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) achter zich aan krijgen om de boete te incasseren. Tot nu toe werden deze gevallen na twee jaar overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM), dat vervolgens een besluit nam om de zaak al dan niet voor de rechter te brengen. De nieuwe werkwijze moet ertoe leiden dat bestraften alsnog betalen en dat tegelijk OM en rechters ontlast worden, schrijft demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet stopt de komende tien jaar in totaal 22,2 miljoen euro extra in de modernisering van het ruimtelab ESTEC in Noordwijk. Dat geld is toegezegd "vanwege het grote belang van ESTEC voor het vestigingsklimaat voor hightech-bedrijven", schrijft minister Mickey Adriaansens aan de Tweede Kamer.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voorzitter Hein Pieper van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij van Pieter Omtzigt, heeft zijn functie neergelegd. Dat staat in een verklaring van de partij. Pieper was medeoprichter en een van de drijvende krachten achter de partij.
4 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra moet zich maandagavond door een drie uur durend verhoor door Europarlementariërs slaan om de nieuwe klimaatman van de Europese Commissie te worden. Hij heeft in Straatsburg nog wel wat twijfels weg te nemen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zonder boegbeeld Sylvana Simons doet BIJ1 op 22 november toch een gooi naar een of meer zetels in de Tweede Kamer. Op een partijcongres in Den Haag, dat zich vrijwel geheel achter gesloten deuren afspeelde, besloten de leden met ruime meerderheid om mee te doen. Slechts dertien leden stemde tegen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verschijnt komende week opnieuw voor de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek doet naar het fraudebeleid van de overheid. Het is de laatste week van openbare verhoren door de commissie, waarin het onder meer gaat over de rechtsbescherming van burgers.
1 dag geleden