Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil meer steun voor bedreigde journalisten

Kamer wil meer steun voor bedreigde journalisten

DEN HAAG (ANP) - Bedreigde freelancejournalisten moeten op meer steun kunnen rekenen van hun opdrachtgevers. De Tweede Kamer steunt een oproep van de VVD aan het kabinet, om samen met uitgeverijen en nieuwsorganisaties te onderzoeken hoe freelancers kunnen worden ondersteund als zij zich moeten beveiligen.

Bovendien wil de Kamer dat journalisten een aanspreekpunt krijgen dat "gelijkwaardig" is aan het Team Bedreigde Politici, een team van de regionale recherche Den Haag, waar politici melding kunnen doen als ze worden bedreigd. Dat zou er dan zijn voor "de zwaardere categorie bedreigde journalisten".

De voorstellen kwamen van VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius, omdat journalisten volgens haar kampen "met serieuze, vrijheidsbeperkende bedreigingen waarmee zij in de uitvoering van hun werk worden beperkt".

Minister Arie Slob (Media, CU) kondigde deze week al aan te willen kijken naar de positie van bedreigde freelancers. De Tweede Kamer is kritisch, omdat freelancers niet altijd kunnen rekenen op steun van hun opdrachtgever als ze worden bedreigd. De minister zei er toen "nadrukkelijk naar te kijken of we daar nog - indien nodig - aanvullend iets voor moeten doen".

Ook justitieminister Ferd Grapperhaus zegde onlangs de Kamer toe dat hij meer wilde doen voor bedreigde journalisten. Aanleiding waren berichten dat de politie soms te weinig actie onderneemt na een melding van journalisten over ernstige bedreigingen.

Meer uit Binnenland

Verschillende sloten in Ter Aar afgesloten vanwege brand

TER AAR (ANP) - In Ter Aar heeft het lokale waterschap de uitvoer van verschillende sloten afgesloten vanwege de brand die vrijdagnacht meerdere bedrijfspanden heeft verwoest. Dit om te voorkomen dat afgevoerd bluswater dat is vervuild door rookdeeltjes via sloten terechtkomt in groter water, laat een woordvoerder van het Hoogheemraadschap van Rijnland weten.

22 minuten geleden
Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

2 uur geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

3 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

3 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

3 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

3 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

4 uur geleden