Kamer wil meer greep op politiebegroting
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil meer greep krijgen op het geld dat wordt uitgegeven aan de politie. Op de begroting staat nu nog één post voor de politie. Dat betekent dat het parlement het bedrag wel kan ophogen of verlagen, maar verder kunstgrepen moet uithalen om invloed uit te oefenen. Daar moet een eind aan komen, vindt een meerderheid.
De Tweede Kamer heeft de Raad van State gevraagd of het misschien mogelijk is om de politiebegroting op te splitsen, zodat de Kamer meerdere knoppen krijgt om aan te draaien. Dat kan, staat in het advies uit 2019. Zo zouden er aparte posten kunnen worden genoemd voor de uitgaven aan personeel van de landelijke politie en de verschillende regio's, en voor bijvoorbeeld huisvesting, vervoer en ICT. De Kamer vraagt het kabinet om de begroting zo in te richten als in het advies is voorgesteld.
Als de begroting wordt opgesplitst, kan de Tweede Kamer met amendementen aanpassingen doen op iedere post. Het parlement kan dat nu alleen doen aan de hand van moties, waardoor de invloed minder dwingend is.
Moties huidige begroting
De Kamer heeft voor de huidige begroting ook een aantal moties aangenomen. Het parlement heeft een motie van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas aangenomen dat er opnieuw gekeken moet worden naar de verdeling van het politiebudget voor het platteland. Daar is te weinig politie, aldus de motie, terwijl agenten er hard nodig zijn.
Het parlement vindt verder dat het Team Bedreigde Politici van de politie de komende drie jaar meer geld moet krijgen. Die afdeling heeft het de voorbije jaren steeds drukker gekregen. Deze motie kwam van de PVV. Partijleider Geert Wilders is de meest bedreigde en daarom zwaarst beveiligde politicus van het land.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP/AFP) - Nederland is een van de 40 landen die de recente aanvallen op de VN-vredesmacht in het zuiden van Libanon, UNIFIL, veroordelen. In een verklaring die zaterdag is gepubliceerd, zeggen de landen dat deze beschietingen "direct moeten stoppen en goed worden onderzocht".
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De door het kabinet voorgestelde tarieflimiet voor kleinverbruikers bij stadsverwarming biedt geen garantie op een betaalbaar warmtetarief voor consumenten. Daarvoor waarschuwt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremier Fleur Agema heeft met haar "ongelukkige uitspraak" over het parlement een "verkeerde indruk" gewekt. Dat heeft premier Dick Schoof erkend in zijn wekelijkse persconferentie. De vicepremier van de PVV zei voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden wanneer het kabinet daartoe heeft besloten. Welke indruk Agema daarmee per abuis wekte, zei Schoof niet.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nadat een Kamermeerderheid zich negatief heeft uitgesproken over het plan van asielminister Marjolein Faber voor waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra (azc's), heeft ze "nu geen plannen" om dat te doen. De bewindsvrouw gaat niet in op de vraag of ze daarmee bedoelt dat het plan helemaal van tafel is, dus ook voor een later moment. "Nogmaals, ik heb nu geen plannen om ze te plaatsen", blijft ze herhalen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden. "Dat had ik niet moeten doen", zei Agema. De PVV-bewindsvrouw benadrukt juist respect te hebben voor het parlement. Ze sprak hierover na de ministerraad met premier Dick Schoof.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil niet zeggen of ze na een verzoek van de Eerste Kamer werkt aan een spoedwet als alternatief voor de veel bekritiseerde asielnoodwet. "Ik ga door met de noodwet", blijft ze herhalen op de vraag of parallel ook aan dit plan B wordt gewerkt, waardoor het antwoord daarop onduidelijk blijft. Faber is van plan om de veel bediscussieerde noodwet op 21 oktober in te brengen bij de ministerraad.
1 dag geleden