
Kamer wil meer greep op politiebegroting
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil meer greep krijgen op het geld dat wordt uitgegeven aan de politie. Op de begroting staat nu nog één post voor de politie. Dat betekent dat het parlement het bedrag wel kan ophogen of verlagen, maar verder kunstgrepen moet uithalen om invloed uit te oefenen. Daar moet een eind aan komen, vindt een meerderheid.
De Tweede Kamer heeft de Raad van State gevraagd of het misschien mogelijk is om de politiebegroting op te splitsen, zodat de Kamer meerdere knoppen krijgt om aan te draaien. Dat kan, staat in het advies uit 2019. Zo zouden er aparte posten kunnen worden genoemd voor de uitgaven aan personeel van de landelijke politie en de verschillende regio's, en voor bijvoorbeeld huisvesting, vervoer en ICT. De Kamer vraagt het kabinet om de begroting zo in te richten als in het advies is voorgesteld.
Als de begroting wordt opgesplitst, kan de Tweede Kamer met amendementen aanpassingen doen op iedere post. Het parlement kan dat nu alleen doen aan de hand van moties, waardoor de invloed minder dwingend is.
Moties huidige begroting
De Kamer heeft voor de huidige begroting ook een aantal moties aangenomen. Het parlement heeft een motie van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas aangenomen dat er opnieuw gekeken moet worden naar de verdeling van het politiebudget voor het platteland. Daar is te weinig politie, aldus de motie, terwijl agenten er hard nodig zijn.
Het parlement vindt verder dat het Team Bedreigde Politici van de politie de komende drie jaar meer geld moet krijgen. Die afdeling heeft het de voorbije jaren steeds drukker gekregen. Deze motie kwam van de PVV. Partijleider Geert Wilders is de meest bedreigde en daarom zwaarst beveiligde politicus van het land.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.
21 uur geledenMIDDELBURG (ANP) - Weinig tijd en weinig geld: volksvertegenwoordigers in de Provinciale Staten hebben moeite hun taken goed uit te voeren, ziet de vereniging voor Statenleden Statenlidnu. Dat is kwalijk, vindt de vereniging, omdat provincies over steeds complexere zaken moeten beslissen, zoals het verlagen van de stikstofuitstoot. Statenlidnu wil landelijke afspraken over de ondersteuning van Statenfracties.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.
1 dag geleden