Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil meer controle kabinet over lerarentekort

Kamer wil meer controle kabinet over lerarentekort

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer actie onderneemt tegen het lerarentekort. Partijen hebben hier meerdere voorstellen voor gedaan die worden gesteund door een meerderheid in het parlement.

Zo wil Peter Kwint (SP) dat leraren een vast contract krijgen als na een jaar werken blijkt dat ze goed functioneren. Als de onderwijssector hier geen afspraken over kan maken, wil de Kamer dat het kabinet ingrijpt. Kwint wil ook van uitzendbureaus af. In plaats daarvan vraagt hij het kabinet om er samen met het onderwijs voor te zorgen dat er een landelijk netwerk van invalleerkrachten komt.

Harm Beertema (PVV) ziet als een deel van de oorzaak dat scholen veel zeggenschap hebben over hoe ze het geld besteden dat ze van de overheid hebben gekregen. Hij wil daarom dat minister Dennis Wiersma (Onderwijs) dit systeem kritisch onder de loep neemt, een verzoek waarin hij de Kamer meekrijgt.

Omscholing

Het CDA vindt dat het financieel makkelijker moet worden voor mensen met een ander beroep om te beginnen in het onderwijs, bijvoorbeeld als een psycholoog leraar wil worden. Kamerlid Harry van der Molen (CDA) kreeg steun voor zijn voorstel om de aparte financiële regelingen die hiervoor zijn, samen te voegen zodat het makkelijker wordt voor leraren om hier gebruik van te maken. Zohair El Yassini (VVD) wil dat deze zij-instromers en ook nieuwe leraren beter worden begeleid in hun eerste onderwijsbaan, zodat ze niet snel uitvallen.

De Kamer is het ook eens met Roel Bisschop (SGP) die wil dat de overheid de optie gaat overwegen om het aantal lesuren in te perken, zodat ze aan meer klassen les kunnen geven. Het Kamerlid stelt dat het aantal lesuren in Nederland relatief hoog is. Een vermindering hiervan hoeft bovendien niet te leiden tot een slechtere kwaliteit, verwacht hij.

De PvdA en D66 roepen in twee eveneens aangenomen moties op dat scholen in plaats van elkaar te beconcurreren in de strijd om schaarse leerkrachten, meer gaan samenwerken. De overheid moet hierin de regie nemen, vindt de Kamer.

Meer uit Binnenland

Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

GRONINGEN (ANP) - Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is "een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten." Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.

23 minuten geleden
Kamp Westerbork zoekt knopen voor monument Joodse kinderen

HOOGHALEN (ANP) - Kamp Westerbork zoekt 1,5 miljoen knopen voor een monument voor Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. Naar schatting werden in die tijd in concentratiekampen 1,5 miljoen kinderen om het leven gebracht. Acteur en kunstenaar Jeroen Krabbé geeft vrijdag op middelbare school De Nieuwe Veste in het Overijsselse Hardenberg het startsein voor de knopeninzameling, aldus een woordvoerder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

32 minuten geleden
Boswachter, experts en bestuurders: aanpak drugsafval kan beter

HALSTEREN (ANP) - Om drugsdumpingen op te ruimen en te voorkomen, kunnen en moeten de betrokken overheden en diensten beter gaan samenwerken. Dat hebben lokale en regionale bestuurders Kamerleden op het hart gedrukt bij een werkbezoek aan Noord-Brabant.

35 minuten geleden
Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

3 uur geleden
Advocaat klimaatactivist: gebiedsverbod voor A12 is onterecht

DEN HAAG (ANP) - Het is onrechtmatig dat een klimaatactivist door een gedragsaanwijzing de komende tijd niet op de A12 mag komen, stelt advocaat Willem Jebbink vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. Hij vertegenwoordigt Lucas Winnips, die werd aangehouden omdat hij opriep om zaterdag naar een blokkade van Extinction Rebellion te gaan op de A12. Winnips kreeg na verhoor een gedragsaanwijzing mee van het Openbaar Ministerie, die stelt dat de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet.

3 uur geleden
OM: geen veranderingen na overleg met Extinction Rebellion

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion heeft vrijdag overleg gevoerd met het Openbaar Ministerie over de aangekondigde blokkade van de snelweg A12 in Den Haag. Volgens een woordvoerder van het OM was het "een uitwisseling van standpunten, we hebben over en weer onze zorgen aan elkaar geuit, en dat is ook het enige. Er is niets veranderd met het oog op hun actie."

4 uur geleden
Klimaatactivist eist opheffing gebiedsverbod voor betoging A12

DEN HAAG (ANP) - De klimaatactivist die vorige week werd aangehouden wegens opruiing, eist vrijdag voor de rechtbank in Den Haag dat een gebiedsverbod tegen hem van tafel gaat. Activist Lucas Winnips werd vorige week aangehouden omdat hij via sociale media mensen had opgeroepen om zaterdag deel te nemen aan een klimaatbetoging op de A12, de snelweg die Den Haag in gaat. Na verhoor werd hij weer vrijgelaten. De activist kreeg daarbij te horen dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals het stuk snelweg heet.

9 uur geleden