Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil meer actie om ongeldige rijbewijzen in te nemen

Kamer wil meer actie om ongeldige rijbewijzen in te nemen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om ongeldige rijbewijzen in te nemen. De NOS meldde woensdag dat ruim 4000 mensen hun rijbewijs niet hebben ingeleverd terwijl zij dit wel hadden moeten doen.

Het gaat onder meer om mensen die hun rijbewijs kwijt zijn omdat zij onder invloed hebben gereden, of om ouderen die niet meer veilig een auto kunnen besturen. Zij krijgen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een brief waarin staat dat zij hun rijbewijs moeten opsturen. Ruim 40 procent heeft daaraan echter geen gehoor gegeven.

Tijdens een debat over verkeersveiligheid uitten meerdere partijen hun verbazing en zorgen over de cijfers. De VVD en de PvdA willen van minister Mark Harbers (Infrastructuur) weten waarom het CBR alleen een brief stuurt en niet meer actie kan ondernemen. Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) vindt het "onfatsoenlijk en kwalijk" als iemand het rijbewijs niet inlevert terwijl dit wel moet.

Vrijblijvendheid

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat er een einde moet komen aan de vrijblijvendheid en vindt dat er boetes moeten komen voor mensen die hun roze pasje niet opsturen. "Automobilisten die niet rijvaardig zijn, horen niet op de weg."

Het kabinet kondigde in 2018 al aan meer te zullen doen tegen het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook toen bleek dat duizenden mensen achter het stuur zaten terwijl zij niet de weg op mochten. Het CBR antwoordde toen dat het "nou eenmaal geen opsporingsinstantie" is en geen rijbewijzen kan ophalen bij mensen thuis. D66 wil weten waarom er nog geen verbetering zichtbaar is en of het CBR wel de capaciteit heeft om problemen met ongeldige rijbewijzen aan te pakken.

Verbetering

Waarom het aanpakken van dit probleem de afgelopen drie jaar niet is gelukt, weet Harbers niet. Hij erkent dat het kabinet "een aantal dingen" moet verbeteren. Zo gaat het CBR "nog eens goed kijken" naar eerder verstuurde brieven. Daarbij gaat het onder andere om de vraag of de consequenties van het niet inleveren van het rijbewijs wel duidelijk genoeg zijn opgeschreven. Ook gaat het CBR voortaan direct een aangetekende brief sturen in plaats van eerst nog een gewone brief te verzenden.

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) zei tijdens het debat dat vorig jaar 5000 mensen zijn gepakt die zonder een geldig rijbewijs rondreden. De straf hierop is verhoogd naar maximaal een jaar celstraf of 9000 euro boete. "Het is dus niet zo dat je er zomaar mee wegkomt."

Meer uit Binnenland

Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersvereniging Rover hoopt op reizigersvriendelijke acties in treinen, nu NS de vakbonden niet tegemoet is gekomen voor een nieuwe cao. De vakbonden hebben daarop aangekondigd te zullen actievoeren en dreigen ook met stakingen. "Staken is natuurlijk hun goed recht maar het gaat hier wel om een essentiële sector waar vele reizigers gebruik van maken. We hopen dat ze eruit komen voordat het zover komt", aldus Freek Bos, voorzitter van Rover.

4 uur geleden
Brandweer roept op om bermen met spoed te maaien

ARNHEM (ANP) - Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.

6 uur geleden
Politie krijgt vier tips over zedendelict 7-jarig meisje Heerenveen

HEERENVEEN (ANP) - De politie heeft vier tips ontvangen over een zedendelict waarbij een 7-jarig meisje begin augustus slachtoffer werd. Het delict vond plaats in het recreatiegebied De Heide in Heerenveen. De tips hebben nog niet geleid tot het aanhouden van een verdachte, meldt de politie vrijdag.

10 uur geleden
Meer dan 1500 mensen willen in geboortehuis Johan Cruijff wonen

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 1500 mensen hebben interesse in de woning in Amsterdam-Oost waar Johan Cruijff is opgegroeid. Volgens een woordvoerder van Ymere zijn er in totaal 1543 reacties binnengekomen op de sociale huurwoning van 62 vierkante meter in Betondorp. "Dat is ruim zeven keer meer dan gebruikelijk voor een huis als dit."

10 uur geleden
Onherstelbare natuurschade dreigt in Twente en Salland

ALMELO (ANP) - In Twente en een deel van Salland in Overijssel dreigt onherstelbare natuurschade te ontstaan door de droogte. Daarom heeft waterschap Vechtstromen vrijdag een sproeiverbod ingesteld voor de kwetsbare natuurgebieden en voor een zone van 200 meter rondom deze gebieden. Het schap kan op de hoge zandgronden geen water aanvoeren vanuit het IJsselmeer, zodat de natuur afhankelijk is van grondwater en regenval.

11 uur geleden
Eerste regionale hittegolf van het jaar een feit

HUPSEL (ANP) - De eerste regionale hittegolf van 2022 is een feit, meldt Weeronline. Om 11.30 uur werd het in Hupsel in de Achterhoek 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021, dat was in Limburg en delen van Brabant.

11 uur geleden
Steeds meer noodpompen om water in Nederland te verdelen

TIEL (ANP) - Waterbeheerders plaatsen steeds meer noodpompen langs rivieren en kanalen om te zorgen voor voldoende, liefst stromend water in het achterland. Door de droogte, de lage rivierwaterstanden en de hoge temperaturen vallen steeds meer beken, plassen en sloten droog. De natuur en landbouwers hebben daar ernstig onder te lijden.

11 uur geleden