Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil meer actie om ongeldige rijbewijzen in te nemen

Kamer wil meer actie om ongeldige rijbewijzen in te nemen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om ongeldige rijbewijzen in te nemen. De NOS meldde woensdag dat ruim 4000 mensen hun rijbewijs niet hebben ingeleverd terwijl zij dit wel hadden moeten doen.

Het gaat onder meer om mensen die hun rijbewijs kwijt zijn omdat zij onder invloed hebben gereden, of om ouderen die niet meer veilig een auto kunnen besturen. Zij krijgen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een brief waarin staat dat zij hun rijbewijs moeten opsturen. Ruim 40 procent heeft daaraan echter geen gehoor gegeven.

Tijdens een debat over verkeersveiligheid uitten meerdere partijen hun verbazing en zorgen over de cijfers. De VVD en de PvdA willen van minister Mark Harbers (Infrastructuur) weten waarom het CBR alleen een brief stuurt en niet meer actie kan ondernemen. Kamerlid Habtamu de Hoop (PvdA) vindt het "onfatsoenlijk en kwalijk" als iemand het rijbewijs niet inlevert terwijl dit wel moet.

Vrijblijvendheid

CDA-Kamerlid Harry van der Molen vindt dat er een einde moet komen aan de vrijblijvendheid en vindt dat er boetes moeten komen voor mensen die hun roze pasje niet opsturen. "Automobilisten die niet rijvaardig zijn, horen niet op de weg."

Het kabinet kondigde in 2018 al aan meer te zullen doen tegen het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook toen bleek dat duizenden mensen achter het stuur zaten terwijl zij niet de weg op mochten. Het CBR antwoordde toen dat het "nou eenmaal geen opsporingsinstantie" is en geen rijbewijzen kan ophalen bij mensen thuis. D66 wil weten waarom er nog geen verbetering zichtbaar is en of het CBR wel de capaciteit heeft om problemen met ongeldige rijbewijzen aan te pakken.

Verbetering

Waarom het aanpakken van dit probleem de afgelopen drie jaar niet is gelukt, weet Harbers niet. Hij erkent dat het kabinet "een aantal dingen" moet verbeteren. Zo gaat het CBR "nog eens goed kijken" naar eerder verstuurde brieven. Daarbij gaat het onder andere om de vraag of de consequenties van het niet inleveren van het rijbewijs wel duidelijk genoeg zijn opgeschreven. Ook gaat het CBR voortaan direct een aangetekende brief sturen in plaats van eerst nog een gewone brief te verzenden.

Minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) zei tijdens het debat dat vorig jaar 5000 mensen zijn gepakt die zonder een geldig rijbewijs rondreden. De straf hierop is verhoogd naar maximaal een jaar celstraf of 9000 euro boete. "Het is dus niet zo dat je er zomaar mee wegkomt."

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

10 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

11 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

14 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

15 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

16 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

16 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

17 uur geleden