
Kamer wil lat voor rechtszaken tegen overheid hoger leggen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet onderzoekt of het voor maatschappelijke organisaties moeilijker kan worden gemaakt om naar de rechter te stappen om overheidsbeleid aan te vechten. Een voorstel daartoe van de oppositiepartijen SGP, JA21 en BBB kan rekenen op een meerderheid, mede dankzij steun van regeringspartijen VVD en CDA. Coalitiepartner D66 noemt het "zorgelijk" dat deze partijen meegaan in deze oproep om de toegang tot de rechter in te perken.
Aanleiding voor de motie is de klimaatzaak van Urgenda, waarmee de regering eind 2019 gedwongen werd om meer te doen tegen de uitstoot van broeikasgassen, maar ook rechtszaken over bijvoorbeeld het stikstofbeleid. Het stoort de indieners dat de rechter nu niet hoeft te kijken in hoeverre organisaties die procedures aanspannen tegen de overheid, een groot deel van de samenleving vertegenwoordigen. Het kabinet moet kijken of daar verandering in moet komen.
SGP-Kamerlid Chris Stoffer wil met het voorstel voorkomen dat "clubs als Urgenda, gesponsord en gesubsidieerd door de Postcodeloterij", het kabinet gaan controleren. Dat is de taak van de Tweede Kamer, vindt hij. Zijn voorstel stuitte direct al op felle kritiek van D66 en van de linkse oppositiepartijen. Juist in de rechtszaal doet draagvlak in de samenleving er niet toe, vinden zij, maar telt slechts de vraag of de wet wordt nageleefd. Ook klimaatminister Rob Jetten zag er niets in. "Het kabinet vindt dat de toegang tot de rechter in Nederland een groot goed is. Ik zie deze motie echt als een inperking daarvan."
Discussies over inhoudelijke kwesties
D66-Kamerlid Joost Sneller is teleurgesteld in coalitiepartners VVD en CDA. Hij snapt best dat die soms moeite hebben met de inhoud van rechterlijke uitspraken, bijvoorbeeld in de Urgenda-zaak. "Maar uiteindelijk heeft de rechter alleen maar blootgelegd dat de politiek daar tekort is geschoten. Daar zou alle aandacht naar uit moeten gaan." Uiterste consequentie van deze motie kan zijn dat de overheid niet langer door de rechter aan haar eigen regels wordt gehouden. "En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn."
De coalitiepartijen lijken zich in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen vrijer te voelen om discussies over inhoudelijke kwesties in het openbaar uit te vechten. Vrijdag keerde VVD'er Peter de Groot zich tegen een wetsvoorstel van woonminister Hugo de Jonge dat moet zorgen voor een betere balans in gemeenten tussen sociale huur en duurdere woningen, een plan dat voortvloeit uit het coalitieakkoord. Het kwam hem op woedende reacties te staan van zijn collega's Pieter Grinwis van de ChristenUnie en Derk Boswijk van het CDA.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.
5 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
6 dagen geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 dagen geleden