
Kamer wil langer belastinguitstel, ondanks verzet Hoekstra
DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer wil dat bedrijven pas vanaf 1 oktober weer aan hun nieuwe belastingverplichtingen moeten voldoen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra vindt het "echt verstandig" om hier vanaf 1 juli weer mee te beginnen, maar de Kamer heeft via een motie van de VVD toch uitstel geëist.
Sinds medio maart vorig jaar kunnen bedrijven makkelijker belastinguitstel aanvragen wegens de economische gevolgen van de coronamaatregelen. Het is volgens de Tweede Kamer voor bepaalde sectoren nog te snel om daarmee te beginnen op 1 juli. Dat kan sommige bedrijven in de geldproblemen brengen, vreest VVD-Kamerlid Thierry Aartsen.
Volgens Hoekstra draait de economie alweer snel "als een tierelier". Het kabinet verwacht dan ook van bedrijven dat ze hun belastingen weer gaan betalen, zoals btw en loonheffing. De minister ontraadde daarom het voorstel van de VVD, dat wordt gesteund door dertien partijen. Maar Aartsen dient de motie toch in, zegt hij desgevraagd.
Ongeveer een kwart miljoen ondernemers heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om belastinguitstel aan te vragen. Nu staat nog zo'n 16 miljard euro aan belastingschulden uit, dat is in totaal 36 miljard euro geweest. Bedrijven moeten vanaf oktober volgend jaar beginnen hun schulden bij de fiscus terug te betalen, en hebben hier vijf jaar de tijd voor. Hoekstra verwacht naar eigen zeggen dat ruim 90 procent van de openstaande schulden wordt terugbetaald.
Partijen, waaronder de PVV, willen dat ondernemers langer de tijd krijgen om het geld terug te betalen, maar Hoekstra ging ook daar niet in mee. "Vijf jaar is redelijk, maar royaal", vindt hij. Als een bedrijf het in die termijn niet redt, "dan is er iets anders aan de hand, naast corona".
Meer uit Financieel
STUTTGART (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse sportautofabrikant Porsche waarschuwt voor tegenvallende winstcijfers en een lagere omzet dit jaar. Oorzaak zijn de negatieve gevolgen van de Amerikaanse importheffingen van 25 procent, gecombineerd met oplopende kosten als gevolg van een trager dan verwachte overgang naar elektrische auto's.
5 minuten geledenATHENE (ANP) - Defensieconcern Theon International, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, profiteert flink van de groeiende onrust en de verhogingen van de defensiebudgetten door de politiek. De in Athene gevestigde fabrikant van nachtkijkers en warmtebeeldsystemen voor de defensiesector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar voor bijna 118 miljoen euro aan nieuwe orders binnengehaald, drie keer zoveel vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.
1 uur geledenZAVENTEM (ANP) - Door een nationale stakingsdag in België vertrekken er dinsdag geen vluchten vanaf het vliegveld van Brussel. Beveiligings- en afhandelingsmedewerkers van de luchthaven in Zaventem doen net als personeel uit verschillende andere sectoren mee aan de vakbondsactie. "Om de veiligheid van onze passagiers en ons personeel te kunnen garanderen" heeft Brussels Airport besloten geen vluchten te laten vertrekken.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste belangrijke Europese aandelenmarkten zijn maandag hoger gesloten, maar leverden een deel van de winsten van eerder op de dag in het laatste handelsuur weer in. De stemming werd gedrukt door koersdalingen op Wall Street.
3 uur geledenBETHESDA (ANP) - De Amerikaanse hotelketen Marriott heeft het Nederlandse merk citizenM gekocht. De bestaande 36 hotels en drie vestigingen in aanbouw blijven in handen van citizenM. Nieuwe hotels worden eigendom van Marriott, dat in ieder geval 355 miljoen dollar (312 miljoen euro) betaalt. Dat bedrag kan nog met 110 miljoen dollar oplopen.
4 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De Europese Unie slaagt er waarschijnlijk niet in om in 2030 een vijfde van de wereldwijde markt voor microchips voor haar rekening te nemen. Dat concludeert de Europese Rekenkamer (ERK) maandag in een nieuw rapport. Volgens de ERK is de EU-strategie voor de microchipsector "dringend aan een realitycheck toe".
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen maandag licht hoger van start. Beleggers deden het wel voorzichtig aan na de opmars van afgelopen week die volgde op optimisme over toenadering tussen de Verenigde Staten en China op handelsgebied. Ook waren beleggers opgelucht dat president Donald Trump de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell toch niet wil ontslaan. Verder werd vooral uitgekeken naar de stroom van bedrijfsresultaten en economische cijfers, die later deze week naar buiten komen.
5 uur geleden