
Kamer wil hardere aanpak werkgevers die niet laten thuiswerken
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen naar de zaak te komen terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat vinden verschillende partijen in de Tweede Kamer.
De roep klinkt uit zowel de coalitie als de oppositie. VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil dat de Inspectie SZW vaker en harder optreedt tegen dit soort werkgevers. "Als je ziet hoeveel verkeer er is, hoeveel auto's er bij kantoren staan. Het is veel. Te veel", aldus Veldman.
Het kabinet ging woensdag bij de persconferentie wel in op de kwestie, maar volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is het "te vaag en te beperkt" wat er van werkgevers wordt gevraagd. "Het kan niet zo zijn dat je werknemers dwingt te komen als ze thuis kunnen werken." Het melden van misstanden moet "laagdrempeliger", aldus Heerma.
Stevige handhaving
SP-leider Lilian Marijnissen was nog feller, en beschuldigde ook bedrijven bij naam. Volgens haar worden werknemers bij vestigingen van Wibra, Zara en H&M gedwongen om op onveilige wijze te komen werken. Ook GL-voorman Jesse Klaver wijst met de beschuldigende vinger naar kledingketen Zara.
Wat Marijnissen betreft moet het kabinet met een duidelijk meldpunt komen, waar werknemers misstanden kunnen melden. Ook pleit ze voor stevige handhaving, en forse boetes voor bedrijven die over de schreef gaan.
Volgens premier Mark Rutte is de werkplek niet de belangrijkste bron van besmetting. Het "overgrote deel van de mensen" die thuis kunnen werken, doen dat ook, aldus de premier tijdens zijn persconferentie. "Volgens onderzoeken loopt dat op tot 80 procent." Uit onderzoek onder leden van vakbond CNV blijkt evenwel dat een kwart van de mensen die thuis kunnen werken toch wordt gevraagd om naar kantoor te komen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Nederland kan geld mislopen uit het Europees coronafonds als de Tweede Kamer besluit om de zzp-wet en de wet volkshuisvesting controversieel te verklaren. Dat schrijft demissionair minister Eelco Heinen van Financiën.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Justitieminister David van Weel (VVD) belooft lessen te trekken uit het inspectierapport over het escalerende geweld rond de voetbalwedstrijd Ajax - Maccabi Tel Aviv. De demissionaire bewindsman erkent in een Kamerbrief dat de communicatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) beter kan. Daarom past hij binnenkort het document aan met de werkafspraken tussen NCTV en andere organisaties die betrokken zijn bij het beveiligen van onder meer mensen die gevaar lopen.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De VVD staat in de toekomst niet meer toe dat omroepen leden werven op hun congres, zoals afgelopen zaterdag wel gebeurde. Dat laat de liberale partij weten na berichtgeving van RTL4-talkshow Renze op Zondag. Omroep WNL stond op het partijcongres in Nieuwegein met flyers en chocola, met toestemming van de partij. Dat is niet voor herhaling vatbaar, vindt partijvoorzitter Eric Wetzels. "Dat gaan we niet nogmaals doen."
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na de VVD en BBB heeft ook NSC bekendgemaakt welke nieuwe bewindslieden toetreden tot het kabinet. NSC-Kamerlid Daniëlle Jansen wordt de nieuwe demissionaire minister van Volksgezondheid. Hiermee volgt zij de vertrokken PVV'er Fleur Agema op.
19 uur geledenUTRECHT (ANP) - NS-topman Wouter Koolmees vindt het "heel teleurstellend" dat er opnieuw een treinstaking is aangekondigd. De machinisten- en conducteursvakbond VVMC is van plan dinsdag het werk neer te leggen in het noordwesten en oosten, waaronder Amsterdam en Schiphol, als een gesprek maandag met de NS over een nieuwe cao niet naar hun tevredenheid verloopt. FNV Spoor heeft zich daarbij aangesloten.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Dick Schoof heeft op X namens het kabinet gereageerd op de tweede Rode Lijn-demonstratie in Den Haag. "We zien jullie en we horen jullie. Ons doel is uiteindelijk hetzelfde: om zo snel mogelijk een einde te maken aan het leed in Gaza." De premier was volgens de organisatie uitgenodigd om de demonstratie bij te wonen, maar hij zou niets van zich hebben laten horen. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst klopt dat niet: Schoof zou vooraf hebben laten weten niet aanwezig te zijn.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) wil lijsttrekker worden van zijn partij NSC, laat hij weten. Eerder werd al bekend dat Tweede Kamerlid Diederik Boomsma ook opgaat voor het lijsttrekkerschap. De huidige partijleider Nicolien van Vroonhoven meldde zaterdag op X dat ze niet de lijst van haar partij wil aanvoeren.
1 dag geleden