Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil geheime documenten toeslagenaffaire opeisen

Kamer wil geheime documenten toeslagenaffaire opeisen

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek gaat doen naar de verantwoordelijkheid van de politiek in de toeslagenaffaire, wil geheime documenten gaan opeisen. De commissie zal naar verwachting de bevoegdheid krijgen documenten te vorderen. Tweede Kamerleden hebben hun pijlen gericht op verslagen van een speciaal fraude-overleg tussen ministers en brieven tussen het ministerie van Financiën en de Nationale ombudsman.

Grote groepen ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen, zijn enkele jaren geleden door de ontspoorde fraudejacht van de Belastingdienst in grote problemen gekomen. De toeslag werd stilgezet en meestal moesten de gedupeerden razendsnel enorme bedragen terugbetalen aan de fiscus. De zaak is de toeslagenaffaire gaan heten. De afhandeling hiervan kostte voormalig staatssecretaris Menno Snel al de kop. Inmiddels is zo'n 600 miljoen euro opzijgezet voor de compensatieregelingen en heeft het kabinet meermaals excuses gemaakt voor de kwestie.

Het is dus ook tijd om terug te kijken wie hiervoor politiek verantwoordelijk was, vindt de volledige Tweede Kamer. Op initiatief van GroenLinks stemden alle partijen voor een parlementaire ondervraging, waarbij betrokken ambtenaren én voormalig bewindspersonen onder ede worden gehoord. Zij moeten dus de waarheid vertellen en eerlijk antwoorden op vragen van de Kamercommissie.

Onderzoeksvoorstel

Zo'n commissie heeft normaal gesproken niet de mogelijkheid om geheime documenten op te eisen. Maar in het onderzoeksvoorstel waarover de Tweede Kamer deze week stemt, staat dat de commissie deze bevoegdheid wel krijgt. Kamerleden willen bijvoorbeeld stukken opeisen over de ministeriële commissie Aanpak Fraude, die tussen 2013 en 2015 elf keer bijeenkwam. "De vordering richt zich op de besluiten, verslagen en agendastukken van deze commissie, en de voorbereidende stukken voor bewindspersonen, voor zover deze een relatie hebben met of van invloed kunnen zijn op de kinderopvangtoeslag", valt in het voorstel te lezen.

Zo moet duidelijk worden welke leden van de fraudecommissie afwisten van de ontspoorde fraudejacht of hierover beslissingen hebben genomen. Met speciale interesse wordt gekeken naar premier Mark Rutte, die de commissie voorzat. In het vorige kabinet ging huidig minister Eric Wiebes als staatssecretaris over toeslagen en de Belastingdienst. PvdA-leider Lodewijk Asscher was minister van Sociale Zaken. Ook over hun eventuele betrokkenheid wil de Kamer meer weten.

Meer uit Politiek

Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

5 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

6 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

6 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

18 uur geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

21 uur geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

21 uur geleden