
Kamer wil geheime documenten over coup Suriname openbaar
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat informatie uit geheime documenten over de Nederlandse rol bij de militaire staatsgreep in Suriname in 1980 openbaar wordt gemaakt.
Een ruime meerderheid van de partijen steunde dinsdag een motie van SP'er Sadet Karabulut. Haar partij probeert de informatie al jaren openbaar te krijgen. Opening van de archieven zou volgens Karabulut een mooie bijdrage zijn aan het herstel van de relatie met Suriname.
De stukken liggen in Het Nationaal Archief en blijven tot 2060 staatsgeheim. Ze zijn wel eerder vertrouwelijk ter inzage in de Tweede Kamer gelegd.
Desi Bouterse
Militairen onder leiding van Desi Bouterse namen in 1980 de macht in Suriname over, vijf jaar nadat het land onafhankelijk van Nederland was geworden. Twee jaar later vermoordden ze vijftien tegenstanders van het bewind. Volgens sommige bronnen was de toenmalige militair attaché op de Nederlandse ambassade, Hans Valk, het brein achter de staatsgreep.
De documenten mogen niet openbaar worden om redenen van privacy (ze zouden bijvoorbeeld de veiligheid van mensen in gevaar kunnen brengen) of omdat de belangen van andere landen geschaad zouden kunnen worden. Karabulut wil wel kijken of een deel van de stukken geanonimiseerd kan worden om de privacy te garanderen.
Wetenschappers
Wetenschappers hebben wel toegang tot de geheime papieren. Ze mogen ze lezen, maar niet naar buiten brengen. De Kamer verzoekt de regering nu "de voorwaarden van openbaarmaking van deze documenten te wijzigen zodat informatie daarin gebruikt en openbaar gemaakt kan worden door journalisten, onderzoekers, wetenschappers en betrokkenen".
Bouterse was tot vorig jaar president van Suriname. De betrekkingen tussen Nederland en Suriname waren de afgelopen tien jaar zeer koel. Na het aantreden van Chan Santokhi als president zijn de banden direct aangehaald.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.
4 uur geledenBASEL (ANP) - Claude is geschrokken van de kritiek die hij afgelopen week ontving nadat woensdag de eerste bewegende beelden van zijn songfestivalrepetities naar buiten waren gekomen. Het Nederlandse team was namelijk heel tevreden met de eerste resultaten, zei de zanger zaterdag in de Zwitserse stad Basel tegen het ANP.
13 uur geledenWARMOND (ANP) - De controversiële criminoloog Wouter Buikhuisen is dinsdag op 91-jarige leeftijd in Warmond overleden. Dat meldt zijn uitvaartexecuteur zaterdag.
14 uur geledenUTRECHT (ANP) - Op het Domplein in Utrecht hebben zich zaterdagmiddag enkele honderden mensen verzameld om te demonstreren voor lagere huren. "Huurders en woningzoekenden worden tot de laatste cent uitgebuit en de overheid laat het gewoon toe", stelt de organisatie. "Iedereen wordt geraakt door deze wooncrisis. Nu is het tijd om er iets aan te doen!"
18 uur geledenLEMMER (ANP) - In Lemmer is de bestuurder van een scootmobiel overleden na een botsing met een vrachtauto, meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 13.30 uur op de Plattedijk in de Friese plaats.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vier mannen zijn vrijdagavond in Amsterdam-Noord aangehouden na een schietpartij op de Disketteweg in Amsterdam-Noord. Rond 19.15 uur klonken daar schoten op straat en meteen reden verdachten weg in twee auto's. Agenten zetten de achtervolging in. Bij het schietincident zelf is niemand gewond geraakt.
20 uur geleden