Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil geen nieuw debat over uit de hand gelopen boerenrellen

Kamer wil geen nieuw debat over uit de hand gelopen boerenrellen

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een spoeddebat over een uit de hand gelopen boerenprotest dinsdagavond in Heerenveen. Agenten schoten daar gericht op relschoppers die volgens de politie met trekkers op ze wilden inrijden.

BBB-leider Caroline van der Plas en FVD-Kamerlid Gideon van Meijeren riepen direct op tot een spoeddebat over onder meer het politieoptreden in Friesland. Maar daar zijn weinig andere partijen voor te porren. De Kamer sprak vorige week ook al urenlang over het grimmige karakter van de boerenprotesten tegen de stikstofplannen van het kabinet, die vooral de landbouwsector hard raken.

"Het optreden van de politie wordt onderzocht, door de Rijksrecherche, zoals altijd. Pas daarna is de Tweede Kamer aan zet", aldus VVD-Kamerlid Ingrid Michon in een tweet. Zij bestrijdt wel alvast de lezing van Van der Plas dat de politie op boeren heeft geschoten. "Boeren? Een roekeloze trekkerbestuurder die de bevelen van de politie negeert en de politie in gevaar brengt!"

Ook D66'er Hanneke van der Werf wacht graag het onderzoek naar de gang van zaken af. Zij noemt het "niet verstandig om op basis van hele of halve filmpjes op internet hier debatten te gaan voeren". CDA en ChristenUnie zien evenmin reden om premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yeşilgöz opnieuw naar de Kamer te roepen.

Ook de linkse oppositie wil nu geen nieuw debat. "Van de politie wordt op het moment ongelofelijk veel gevraagd", zegt SP'er Michiel van Nispen. "Als er geweldsmiddelen worden ingezet, als er zelfs wordt geschoten, dan wordt dat altijd onderzocht. Een debat daarover nu voegt daaraan niets toe en gaat ook niet helpen bij het bedaren van de gemoederen, wat nu zo hard nodig is." Veel andere Kamerleden sluiten zich daarbij aan.

Meer uit Politiek

Kamerleden D66 en GL-PvdA mogelijk doelwit Chinese phishingmails

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van D66 en GroenLinks-PvdA zijn mogelijk doelwit geweest van Chinese phishingmails, bevestigen de partijen na vragen hierover. De aan de Chinese overheid gelieerde hackgroep APT31 heeft in 2021 e-mails verstuurd met verdachte links naar leden van IPAC, een internationaal samenwerkingsverband dat beleid richting China afstemt.

21 uur geleden
Tweede Kamer wil plan voor als VS uit NAVO stappen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er een plan moet komen om voorbereid te zijn op een vertrek van de Verenigde Staten uit de NAVO. Bij de herverkiezing van Donald Trump als president is dat een groot risico, zeiden verschillende Kamerleden woensdag in debat met demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). Los daarvan moeten Nederland en andere NAVO-bondgenoten gaan voldoen aan de afgesproken norm, om 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) aan defensie te besteden, vindt een Kamermeerderheid.

22 uur geleden
Partijen praten zonder Yeşilgöz en Omtzigt over infrastructuur

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel praten woensdagochtend over infrastructuur. Niet alle partijleiders zijn zelf aangeschoven voor dat overleg, Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC) laten secondanten het woord doen.

1 dag geleden
Kabinet wacht met nieuwe vergunning NPO, verlengt de huidige

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Fleur Gräper (Media) geeft de NPO niet als gebruikelijk een nieuwe vergunning van vijf jaar als de oude afloopt in 2026. In plaats daarvan verlengt ze de vorige concessie met twee jaar, meldt een ingewijde na berichtgeving van RTL Nieuws.

1 dag geleden
Onderzoek: GroenLinks-PvdA verloor bij verkiezingen stem arbeider

DEN HAAG (ANP) - Het lukte GroenLinks-PvdA bij de verkiezingen in november niet goed om kiezers te trekken die zichzelf tot de 'arbeidersklasse' rekenen, melden onderzoekers op basis van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO). Mensen die veel belang hechten aan het klimaat, wisten de linkse combinatie wel te vinden.

1 dag geleden
Experts eensgezind: bijsturen op begroting broodnodig

DEN HAAG (ANP) - Financiële deskundigen tonen zich tegenover de Tweede Kamer eensgezind: er moet worden bijgestuurd op de begroting, om te voorkomen dat het tekort te ver oploopt. Besparen is niet alleen voor een gezond huishoudboekje van de overheid belangrijk, maar ook omdat de hoge overheidsuitgaven het tekort aan arbeidskrachten aanjaagt.

1 dag geleden
Tweede Kamer steunt inzet marineschip in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Een zeer ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de inzet van het marineschip Zr. Ms. Tromp in de Rode Zee. De missie heeft als doel de internationale scheepvaart te beschermen tegen aanvallen van de Houthi's uit Jemen. Alleen DENK en SP steunen de missie niet.

1 dag geleden