Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil geen groen vinkje meer als gevaccineerde besmet raakt

Kamer wil geen groen vinkje meer als gevaccineerde besmet raakt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna toch positief worden getest op corona, tijdelijk geen groen vinkje meer krijgen in hun CoronaCheck-app. Een motie van de fractie-Den Haan die het demissionaire kabinet oproept ervoor te zorgen dat de techniek van de app op die manier wordt aangepast, kreeg steun van een Kamermeerderheid.

Besmette mensen zouden dan geen geldige QR-code meer hebben gedurende de periode dat ze in isolatie moeten. Mensen ontvangen een QR-code nadat ze zijn gevaccineerd, maar ook daarna kunnen ze besmet raken met het coronavirus. In dat geval wordt de QR-code nu niet aangepast, zodat gevaccineerden die besmet zijn nog steeds toegang hebben tot locaties en activiteiten waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is. Daar kunnen ze anderen besmetten. De Kamer wil dat tegengaan.

Zorgminister Hugo de Jonge had de motie echter ontraden. Het is privacytechnisch namelijk lastig te regelen. Als het systeem wordt aangepast, "zouden we heel erg afbreuk doen aan de privacyaspecten van de coronatoegangsbewijzen", zei De Jonge tijdens een coronadebat deze week. Hiervoor is "een centrale database" nodig "van de QR-codes die je hebt afgegeven aan de mensen die het betreft, om vervolgens automatisch een positieve testuitslag te kunnen koppelen aan die QR-code". De Kamer en verschillende actiegroepen hamerden voor de invoering van de coronapas juist op de privacywaarborgen van het systeem.

De bewindsman vreest overigens ook voor een schijnzekerheid. Mensen die een geldige QR-code hebben omdat ze gevaccineerd zijn, kunnen "zich ook gewoon niet laten testen", stelt De Jonge. "Het is dus nogal makkelijk om je snor te drukken als het daarover gaat."

Meer uit Politiek

Marcouch noemt verkiezingsuitslag in The Guardian hartverscheurend

ARNHEM (ANP) - De burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft de verkiezingsuitslag "hartverscheurend" genoemd. Dat doet hij in een interview met de Britse krant The Guardian, die inzoomt op de man die als moslimpoliticus meerdere aanvaringen heeft gehad met Geert Wilders.

17 minuten geleden
Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in "koppeltjes" verder te praten hoe er een kabinet gevormd kan worden. Dat zeggen zij na afloop van hun gesprekken met de verkenner. Het is nog onduidelijk of de partijleiders een-op-een met elkaar gaan praten, of in grotere groepjes.

19 minuten geleden
CDA-burgemeester Oskam wordt hoogste ambtenaar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - CDA-bestuurder en burgemeester van Capelle aan den IJssel Peter Oskam wordt de nieuwe griffier van de Tweede Kamer. Hij volgt interim-griffier Geert Jan Hamilton op als hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer.

1 uur geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

22 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

2 dagen geleden