Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil geen groen vinkje meer als gevaccineerde besmet raakt

Kamer wil geen groen vinkje meer als gevaccineerde besmet raakt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat mensen die gevaccineerd zijn en daarna toch positief worden getest op corona, tijdelijk geen groen vinkje meer krijgen in hun CoronaCheck-app. Een motie van de fractie-Den Haan die het demissionaire kabinet oproept ervoor te zorgen dat de techniek van de app op die manier wordt aangepast, kreeg steun van een Kamermeerderheid.

Besmette mensen zouden dan geen geldige QR-code meer hebben gedurende de periode dat ze in isolatie moeten. Mensen ontvangen een QR-code nadat ze zijn gevaccineerd, maar ook daarna kunnen ze besmet raken met het coronavirus. In dat geval wordt de QR-code nu niet aangepast, zodat gevaccineerden die besmet zijn nog steeds toegang hebben tot locaties en activiteiten waarvoor een coronatoegangsbewijs nodig is. Daar kunnen ze anderen besmetten. De Kamer wil dat tegengaan.

Zorgminister Hugo de Jonge had de motie echter ontraden. Het is privacytechnisch namelijk lastig te regelen. Als het systeem wordt aangepast, "zouden we heel erg afbreuk doen aan de privacyaspecten van de coronatoegangsbewijzen", zei De Jonge tijdens een coronadebat deze week. Hiervoor is "een centrale database" nodig "van de QR-codes die je hebt afgegeven aan de mensen die het betreft, om vervolgens automatisch een positieve testuitslag te kunnen koppelen aan die QR-code". De Kamer en verschillende actiegroepen hamerden voor de invoering van de coronapas juist op de privacywaarborgen van het systeem.

De bewindsman vreest overigens ook voor een schijnzekerheid. Mensen die een geldige QR-code hebben omdat ze gevaccineerd zijn, kunnen "zich ook gewoon niet laten testen", stelt De Jonge. "Het is dus nogal makkelijk om je snor te drukken als het daarover gaat."

Meer uit Politiek

Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

30 minuten geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

1 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

21 uur geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

1 dag geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiƫn rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

1 dag geleden
Rijk gaat bij 'weigergemeenten' bestemming aanpassen voor azc

DEN HAAG (ANP) - Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Het kabinet wil liever niet dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. Dat schrijven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Ook Tweede Kamer bekritiseert 'haastige' coronawet

DEN HAAG (ANP) - Ook diverse Kamerleden hebben zich negatief uitgelaten over het inmiddels fel bekritiseerde wetsvoorstel om coronamaatregelen juridisch te verankeren. Het gaat om een eerste aanpassing van de Wet publieke gezondheid (Wpg), waarmee het kabinet bijvoorbeeld bij een opleving van corona het dragen van mondkapjes weer kan verplichten. Kamerleden vallen zowel over de haast als over de inhoud van het wetsvoorstel.

2 dagen geleden