Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil duidelijkheid over mogelijke misstanden Tata Steel

Kamer wil duidelijkheid over mogelijke misstanden Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat het kabinet zich duidelijker uitspreekt over vermeende misstanden bij Tata Steel. Vanuit de kas van het staalbedrijf in IJmuiden zouden via schimmige constructies jaarlijks miljarden wegvloeien naar de Indiase moedermaatschappij, meldde het Noordhollands Dagblad afgelopen weekeinde op basis van eigen onderzoek.

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) moest tijdens het wekelijkse vragenuur naar de Kamer komen om zijn mening over de zaak te geven. De bewindsman nam het op voor Tata Steel, dat volgens hem de afgelopen jaren juist flink heeft geïnvesteerd in Nederland, en van plan is dat te blijven doen.

Op de aantijging dat het bedrijf de winst laag houdt om minder belasting te betalen, wilde Wiebes evenmin ingaan. "Ik kan de aangifte van Tata hier niet bespreken. Ten eerste omdat ik het niet weet, ten tweede omdat het niet mag." Hij zou het wel toejuichen als de onderneming zelf openheid verschaft. "Ik heb begrepen dat ze voornemens in die richting hebben."

Imago niet onterecht schaden

Wiebes nam afstand van termen als "supersprinkhaan", zoals GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee Tata noemde. "Als we geen harde aanwijzingen hebben dat er iets onoorbaars gebeurt, moeten we onze woorden zorgvuldig kiezen. Dat is ook een oproep die ik hier doe", aldus de bewindsman. Politici moeten erop letten dat ze het imago van een bedrijf niet onterecht schaden.

Van der Lee is niet te spreken over de reactie van Wiebes. "Erger dan een medewerker public affairs van Tata", oordeelde hij. PvdA'er William Moorlag maakt zich eveneens zorgen. "De woorden van de minister hebben een hoog niks- aan-de-handgehalte." Ook de coalitiepartijen D66 en CDA willen een steviger antwoord van het kabinet.

Zelf heeft Tata Steel afstand genomen van het onderzoek van het Noordhollands Dagblad. "De artikelen zijn grotendeels misleidend en onjuist", aldus topman Henrik Adam van de Europese tak van het staalconcern in een verklaring.

Meer uit Politiek

Partijleiders praten maandag verder over premierskandidaat

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB praten maandagochtend verder over de premierskandidaat voor een nieuw kabinet. Dat doen ze met formateur Richard van Zwol. Het is nog steeds niet duidelijk wanneer de partijen een kandidaat presenteren.

23 uur geleden
Ledengroei bij zowel GroenLinks als PvdA

NIJMEGEN (ANP) - Zowel bij de PvdA als bij GroenLinks stijgt het aantal leden. Samen hebben de twee partijen, die in de Tweede Kamer een fractie vormen, nu 86.372 leden. De PvdA is daarvan met 44.385 leden de grootste. Volgens beide partijen is hun samenwerking en de opkomst van radicaal-rechts de "aanjager" voor de ledengroei.

1 dag geleden
Ex-landbouwminister Veerman: sla in Brussel niet met vuist op tafel

AMSTERDAM (ANP) - Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) waarschuwt voor een al te grote mond van een nieuwe landbouwminister in Brussel. Nederland moet bij de Europese Commissie niet met de vuist op tafel slaan om op die manier te proberen uitzonderingen voor Nederlandse boeren af te dwingen. Een nieuwe landbouwminister moet "met de pet in de hand" vragen om in goed overleg bepaalde maatregelen te mogen verzachten. Dat zei Veerman in het tv-programma WNL op Zondag.

1 dag geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

1 dag geleden
Dijkstra hoopt dat nieuw kabinet oog houdt voor vrouwengezondheid

UTRECHT (ANP) - Demissionair zorgminister Pia Dijkstra roept het nieuwe kabinet op om oog te blijven houden voor vrouwengezondheid. Daarbij moet breder worden gekeken dan naar zorg alleen, zei Dijkstra op de eerste editie van de Dag van de Vrouwengezondheid in Utrecht.

2 dagen geleden
Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

NIEUWEGEIN (ANP) - VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB "echt zwaar" waren. "Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde", zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

2 dagen geleden
Man die Baudet sloeg in België komt niet voor de rechter

GENT (ANP) - De Oekraïner die Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet vorig jaar sloeg met een paraplu in België, hoeft volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad niet voor de rechter te verschijnen. De 33-jarige man krijgt wel een waarschuwing en mag de komende tijd geen andere strafbare feiten plegen.

2 dagen geleden