Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil duidelijkere regels tegen overlast door deelscooters

Kamer wil duidelijkere regels tegen overlast door deelscooters

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer vindt dat de overheid gemeenten moet helpen met de bestrijding van overlast door deelscooters. Het kabinet moet met de gemeenten eenduidige regels bedenken, zo staat in een motie van ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf en VVD'er Daniel Koerhuis.

De deelscooters zijn "in toenemende mate een grote bron van overlast", staat in de motie. "Ze zijn niet duurzaam, concurreren met de fiets, leiden tot verkeersonveiligheid en worden overal op straat, zelfs op blindengeleidestroken, geparkeerd", zei Van der Graaf hierover in het parlement. Ze merkte daarbij ook op dat het eigenlijk geen deel- maar huurscooters zijn, omdat je ervoor moet betalen.

Gemeenten "worstelen" met de overlast, vindt de Kamer. Ze proberen die nu te bestrijden met lokale regels (de APV), vergunningen, afspraken met de verhuurders en "pogingen tot het heffen" van belastingen voor het parkeren op straat.

Regels rond vergunningen en heffingen

"Het blijkt in de praktijk best lastig", zegt Van der Graaf. Gemeenten worden volgens haar nog wel eens "overvallen" door de komst van deelscooters in de gemeente. "Hoppa, daar is er weer één en dan blijken ze niets geregeld te hebben". Mede daardoor ontstaan lokale verschillen tussen de regels rond vergunningen.

Parkeerbelasting of precario (belasting op het gebruik van de openbare ruimte) heffen lukt in de praktijk sowieso moeizaam, merkt het ChristenUnie-Kamerlid op. "Nu is het scheef. De ene ondernemer moet wel betalen voor het gebruik van de openbare ruimte, bijvoorbeeld voor terrassen en voor lichtreclames. En deze scooters kun je overal neerzetten en het is blijkbaar lastig om daar wat aan te kunnen doen."

"Deelscooters zijn niet alleen handig, maar vaak ook nog elektrisch en schoon", zegt VVD'er Koerhuis. Hij vindt het daarom "zonde" dat ze zoveel verkeersoverlast opleveren. De motie moet volgens hem helpen om "draagvlak te houden".

Duurzaamheid deelscooters

Van der Graaf ziet dat toch anders. "Ze zijn niet duurzaam. Een elektrische deelscooter is ruim twee keer zo vervuilend als een scooter in privébezit en ook vervuilender dan een scooter met een verbrandingsmotor." De scooters zouden vooral concurreren met de fiets, die veel minder problemen veroorzaakt.

De Kamer vraagt het kabinet nu om "een handelingskader" om de gemeenten houvast te geven. Misschien moeten wetten en regels aangescherpt worden. Van der Graaf en Koerhuis dienen hun motie in tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, die gepland staat voor donderdagavond. Ze zeggen dat een meerderheid er al steun voor heeft uitgesproken.

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

7 uur geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

7 uur geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

7 uur geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

8 uur geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

8 uur geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

9 uur geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

10 uur geleden