
Kamer wil definitief geen commercieel verkeer op Lelystad Airport
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat Lelystad Airport definitief niet in gebruik wordt genomen voor commercieel vliegverkeer. Een oproep daartoe van onder meer de Partij voor de Dieren kreeg steun van andere linkse partijen, maar ook van NSC, CDA en BBB.
Lelystad Airport werd jaren geleden aangewezen als achtervang voor Schiphol. Vakantievluchten zouden op termijn moeten uitwijken naar de luchthaven in de Flevopolder, die daarvoor een forse en kostbare verbouwing onderging.
Deze ingreep moest Schiphol in de gelegenheid stellen zich te concentreren op zijn rol als internationaal luchtvaartknooppunt. Sindsdien is het maatschappelijke en politieke draagvlak voor groei van de luchtvaartsector evenwel flink afgenomen. Er was al geruime tijd geen meerderheid meer voor opening van Lelystad Airport, maar een definitief besluit liet nog op zich wachten.
Val kabinet
Na de val van het kabinet in juli belandde Lelystad Airport opnieuw op de lijst van onderwerpen die de Kamer wilde 'parkeren' tot na het aantreden van een nieuw kabinet. Desondanks werd een motie erover dinsdag in stemming gebracht en aangenomen. De partijen die momenteel onderhandelen over een nieuw kabinet, stemden verdeeld. VVD en PVV waren tegen.
In de nu aangenomen motie van Kamerlid Christine Teunissen (PvdD) wijst de Kamer op de schade die de luchtvaart toebrengt aan het klimaat, de volksgezondheid en de natuur. Zij verzoekt het demissionaire kabinet met alternatieve plannen te komen voor investeringen in de regio.
Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) wil niet inhoudelijk reageren. "Het onderwerp was al controversieel, bij die werkelijkheid had ik me al sinds juli vorig jaar neergelegd", zegt hij. Hoe het definitief afloopt met Lelystad Airport, "is waarschijnlijk aan een volgend kabinet".
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
13 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geleden