Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

Kamer wil debat over mondkapjesdeal, maar zonder Hugo de Jonge

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil een debat over de vermeende betrokkenheid van oud-zorgminister Hugo de Jonge bij de omstreden en veelbesproken mondkapjesdeal tussen zijn toenmalige ministerie en Sywert van Lienden. Maar op aandringen van de regeringspartijen hoeft De Jonge, nu minister voor Volkshuisvesting, daar zelf niet bij te zijn.

De Kamer zal het debat voeren met de huidige minister Conny Helder (Langdurige Zorg). Dat vinden de coalitiepartijen "staatsrechtelijk zuiver". En eerst komt er een briefing waarin adviesbureau Deloitte, dat onderzoek doet naar de kwestie, de stand van zaken toelicht.

Het debatverzoek was ingediend door Attje Kuiken (PvdA). Zij wil volgende week een debat, waarbij zowel Helder als De Jonge aanwezig moeten zijn. Dat vindt ook de rest van de oppositie. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie willen wel een debat, maar alleen met Helder.

Verantwoordelijk

"De Jonge maakt zich zelf verantwoordelijk", aldus Kuiken. Daarbij refereerde ze naar de korte verklaring van De Jonge aan journalisten, nadat de Volkskrant eind vorige week app-verkeer tussen De Jonge en een topambtenaar had onthuld. Daaruit komt naar voren dat De Jonge wel degelijk bemoeienis met de mondkapjesdeal had, terwijl hij dat altijd heeft ontkend.

De Jonge wilde aan de opgetrommelde journalisten niet meer kwijt dan dat de berichtgeving in de Volkskrant niet klopt. Wat er niet deugt, liet hij in het midden. Pas na publicatie van het onderzoek naar de deal dat Deloitte uitvoert, wil hij reageren.

GroenLinks eist opnieuw een feitenrelaas. De fractie had daar vorige week ook al om gevraagd, maar kreeg maandag van Helder te horen dat ook zij het volledige onderzoek van Deloitte afwacht. GroenLinks-voorman Jesse Klaver wil dat het feitenrelaas er voor woensdag 12.00 uur alsnog ligt. Daaruit moet onder meer duidelijk worden of De Jonge de Kamer wel juist heeft geïnformeerd.

Meer uit Binnenland

Nog één gewonde in ziekenhuis na dodelijk brugongeluk Lochem

LOCHEM (ANP) - Een van de twee gewonden van het dodelijke brugongeluk in Lochem ligt nog in het ziekenhuis. Het andere slachtoffer, dat lichtgewond was, heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten, meldt de Nederlandse Arbeidsinspectie. De andere persoon is zwaargewond, maar buiten levensgevaar, aldus de arbeidsinspectie eerder. Bij het ongeluk woensdag viel een brugonderdeel tijdens het takelen naar beneden. Daardoor kwamen twee mensen om het leven.

32 minuten geleden
Advocatenkantoor onderzoekt compensatie bezitters Babboe-bakfiets

AMSTERDAM (ANP) - Advocatenkantoor Birkway onderzoekt of bezitters van Babboe-bakfietsen compensatie kunnen krijgen. Via de website bakfietsclaim.nl kunnen gedupeerden zich vanaf vrijdag melden, laat het kantoor weten in een verklaring.

2 uur geleden
Ede neemt gloednieuw NS-station in gebruik

EDE (ANP) - Treinreizigers kunnen vanaf vrijdag gebruikmaken van een gloednieuw NS-station Ede-Wageningen. Vanaf 05.00 uur stoppen en vertrekken de eerste treinen op dit station in de Spoorzone in Ede. Aan het centraal in Gelderland gelegen station is sinds 2021 gebouwd. De komende jaren wordt het oude stationsgebouw gesloopt en wordt er rondom nog gebouwd, onder meer aan een parkeergarage. In 2026 moet de hele Spoorzone klaar zijn.

7 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje voorbij, code geel in noorden

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis in de nacht van donderdag op vrijdag rond 00.30 uur ingetrokken. In de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en het Waddengebied geldt nog wel code geel.

9 uur geleden
Weerwaarschuwing code oranje grotendeels voorbij

DE BILT (ANP) - Het KNMI heeft de weerwaarschuwing code oranje om zware windstoten door storm Louis voor een groot deel van het land ingetrokken. Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe en het Waddengebied is die nog van kracht.

10 uur geleden
Mensen met Nederlandse herkomst hebben vaak weinig divers netwerk

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een Nederlandse achtergrond mengen nauwelijks met mensen met buitenlandse wortels. Zij hebben in hun netwerk relatief weinig buren, collega's, familie, huisgenoten of klasgenoten met een andere herkomst. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de scheiding nog sterker onder rijkere mensen die in Nederland zijn geboren en Nederlandse ouders hebben.

11 uur geleden
CBS: helft jonge slachtoffers steekincidenten bekend bij politie

DEN HAAG (ANP) - In 2021 zijn 275 mensen in het ziekenhuis beland na een steekincident. Van hen was ongeveer een vijfde jonger dan 20 jaar. Meer dan de helft van die neergestoken jongeren was bekend bij de politie als verdachte van een misdrijf. De meeste incidenten gebeurden op straat. Dat meldt het CBS.

11 uur geleden