Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil dat stichting Laurentien doorgaat met toeslagenherstel

Kamer wil dat stichting Laurentien doorgaat met toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil graag verder met een alternatieve route om ernstig gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hoopt nog voor de zomer duidelijk te kunnen maken onder welke voorwaarden dat kan, en hoeveel extra geld daarvoor nodig is.

De aanpak van de door prinses Laurentien opgezette Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) is afgelopen jaar bij zo'n driehonderd gedupeerden uitgeprobeerd. Het idee erachter is dat ouders zelf hun verhaal doen, waarna experts aan de hand van een soort afvinklijst met vaste bedragen per schadepost bepalen hoeveel aanvullende schade zij hebben geleden.

De proef heeft uitgewezen dat de methode voor ouders werkt. Wel moeten eerst strakkere afspraken worden gemaakt voordat die op grotere schaal kan worden toegepast, meldde De Vries twee weken geleden. Prinses Laurentien reageerde in een veelbesproken videoboodschap fel op deze pauze, die wat de staatssecretaris betreft evenwel zo kort mogelijk duurt.

Meerkosten

In een Kamerdebat spoorden diverse partijen de staatssecretaris aan er snel voor te zorgen dat de stichting door kan met haar werk. De meeste partijen zijn het wel met haar eens dat de aan de gedupeerden uitgekeerde bedragen uitlegbaar moeten zijn. Maar de Kamer is ook klaar met de trage afhandeling door de Commissie Werkelijke Schade, die nu nog de meeste dossiers behandelt.

Over eventuele meerkosten lopen de meningen uiteen. De Vries zegt met een aanvulling op de begroting te komen waarin die uiteen worden gezet, maar de PVV trekt daarbij al op voorhand aan de rem. Kamerlid Edgar Mulder vindt dat het ook moet kunnen met de bijna 10 miljard euro die nu al voor het toeslagenherstel gereserveerd staat. De stichting zal immers de Commissie Werkelijke Schade werk uit handen nemen zodat die met minder toe kan, is zijn redenering.

Meer uit Politiek

Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

5 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

11 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

14 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

1 dag geleden