Kamer wil dat minister toch stopt met sluiten politiebureaus
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) alsnog "een pas op de plaats maakt" met de sluiting van politiebureaus. Een motie van de SP die daartoe oproept was al eerder aangenomen, maar de minister wil daar niet aan. Hij vindt dat er andere manieren zijn om de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie overeind te houden, onder meer met de inzet van digitale middelen en nieuwe kleine locaties, zoals politieloketten op treinstations.
Coalitie- en oppositiepartijen gaan niet akkoord met de weigering en houden vast aan de uitvoering van hun verzoek, bleek donderdag tijdens een Kamerdebat. De afgelopen vijf jaar werd bijna een kwart van de politiebureaus in het land opgedoekt. De VVD vindt dat er niet nog meer politiebureaus mogen sluiten als er nog geen goede alternatieven zijn. Voor buitengebieden heeft het verdwijnen van politiebureaus ook effect op de aanrijtijd van de politie bij calamiteiten, benadrukte Ingrid Michon (VVD). Ook NSC en BBB houden er volop aan vast om de huidige volwaardige politiebureaus te behouden. PVV deed niet mee aan het debat.
Van Weel wijst erop dat het volgend jaar 10 miljoen euro meer kost om de bureaus open te houden die volgend jaar zouden moeten sluiten en dat die kosten daarna verder oplopen. Hij wil dat geld liever besteden aan de vergroting van "de slagkracht" van de politie, zoals meer agenten op straat. Als hij de motie uitvoert, leidt dat volgens hem tot grotere financiële problemen en minder inzetbare operationele capaciteit, terwijl er al een tekort is aan politiemensen.
Volgens de bewindsman zijn er lokaal goede afspraken gemaakt over welke bureaus kunnen sluiten. Door de komst van digitale mogelijkheden om bijvoorbeeld aangifte te doen, zijn agenten steeds minder gebonden aan een specifieke locatie. Ook wordt er onderzoek gedaan naar kleinere posten en zijn er initiatieven zoals op Utrecht CS waar een kleine politiepost zit waar mensen kunnen videobellen en waar een medewerker mensen wegwijs maakt. Hoewel dat geen agenten zijn, worden mensen wel geholpen, benadrukte Van Weel. Hij beloofde de Kamer zo snel mogelijk een brief te sturen waarin hij uitlegt hoe hij de zichtbaarheid en bereikbaarheid van de politie op peil kan houden.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma gaat deze week niet naar landbouwbeurs de Grüne Woche in Berlijn vanwege de uitbraak van mond-en-klauwzeer (MKZ) in de regio. Dat meldt haar ministerie. Staatssecretaris Jean Rummenie gaat wel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Tussentijdse rijtoetsen gaan vanaf april maximaal een jaar lang niet door. In een Tweede Kamerdebat over het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zag minister Barry Madlener (Infrastructuur) genoeg steun om dit plan door te zetten, meldt een woordvoerder. Het schrappen van de toetsen moet de wachttijden bij het CBR terugdringen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig voorzitter Michiel van Nispen van de parlementaire enquêtecommissie die het fraudebeleid onderzocht is "buitengewoon teleurgesteld" over de reactie op zijn rapport. Hij noemde het bij EenVandaag "onacceptabel" dat het kabinet niet alle aanbevelingen direct overneemt. Dat is wat hem betreft een "minachting van het parlement" en een "schoffering" van de gedupeerden in het toeslagenschandaal.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel er meer gas uit de Nederlandse voorraden wordt verbruikt dan verwacht, ziet het kabinet zich nog niet genoodzaakt in te grijpen. Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) "blijft waakzaam", schrijft ze aan de Tweede Kamer. De leveringszekerheid komt vooralsnog niet in gevaar.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof en de ministers Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) en Ruben Brekelmans (Defensie) gaan naar het World Economic Forum (WEF) in Davos. Aan de bekende internationale conferentie in Zwitserland later deze maand nemen meer dan 2000 politici, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties deel.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen praten de komende maanden over de voorjaarsnota waarmee de begroting van dit jaar kan worden aangepast. Een makkelijke discussie wordt dat niet, bleek uit de woorden van de vier leiders van de coalitiepartijen op de eerste Kamerdag van het nieuwe jaar. Oekraïne kan daarvan de dupe worden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Kamerleden van links tot rechts zijn kritisch op de manier waarop minister Eppo Bruins (Cultuur) heeft gehandeld rond de openbaarmaking van het oorlogsarchief. Dat een naam in dit Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR) belandt, hoeft niet te betekenen dat die persoon in de Tweede Wereldoorlog collaboreerde met de Duitsers. Die suggestie wordt volgens parlementariërs wel gewekt, terwijl familieleden door wachtrijen bij het archief niet de kans krijgen om snel duidelijkheid te krijgen.
1 dag geleden