Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil dat mensen onder de 60 voor AstraZeneca kunnen kiezen

Kamer wil dat mensen onder de 60 voor AstraZeneca kunnen kiezen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat 60-minners kunnen kiezen om toch het AstraZeneca-vaccin te ontvangen, nadat later dit jaar alle 60-plussers de prik hebben gehad. Ook als er een ander vaccin is dat volgens de strategie van de overheid niet meer wordt ingezet, maar waar wel een voorraad van is, zouden mensen daar zelf voor moeten kunnen kiezen.

Een motie daartoe waar D66 en GroenLinks mee komen in het coronadebat, is al verzekerd van de steun van een meerderheid van de Kamer.

Het vaccin van AstraZeneca heeft in zeer zeldzame gevallen een ernstige bijwerking: trombose in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. Die bijwerking treft vooral jongere mensen en dan voornamelijk vrouwen. Daarom is besloten het vaccin in Nederland alleen nog in te zetten voor mensen tussen 60 en 65 jaar.

Keuzevrijheid

Voorlopig zijn de AstraZeneca-doses nog nodig om de groep van 60-plussers in te enten. Maar wat gebeurt er met de vaccins als die groep eenmaal is beschermd, vroegen D66 en GroenLinks zich tijdens het debat af. Zij willen dan ook "mensen de keuzevrijheid geven" zodra vaccins "niet meer binnen de vaccinatiestrategie worden toegepast, maar wel beschikbaar zijn".

D66'er Jan Paternotte wees er donderdag in het debat op dat het Europees geneesmiddelenbureau EMA de voordelen van prikken met AstraZeneca vindt opwegen tegen de nadelen. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vraagt zich af of het besluit over AstraZeneca "wel in verhouding" is.

Enorme puzzel

Tijdens het debat zei demissionair minister Hugo de Jonge bereid te zijn om naar het voorstel te kijken. Maar erg enthousiast werd hij er niet van. Het is volgens hem "een enorme puzzel in de uitvoering". Bovendien zijn andere vaccins volgens hem een beter alternatief voor mensen jonger dan 60. Bij Pfizer en Moderna krijgt men sneller de tweede prik dan bij AstraZeneca, dus is er eerder volledige bescherming.

De discussie is mogelijk breder relevant. Naar het vaccin van Janssen wordt momenteel onderzoek gedaan, omdat dezelfde zeldzame bijwerking daarbij ook is gemeld in enkele gevallen. Zo lang dat onderzoek loopt, wordt er in Nederland niet met Janssen geprikt. In de planning zouden er in het tweede kwartaal drie miljoen Nederlanders met Janssen worden inge├źnt.

De Jonge vindt de twee nu niet vergelijkbaar, omdat de bijwerking veel minder vaak is gemeld bij het Janssen-vaccin dan bij AstraZeneca. Maar "de EMA moet het op een goede manier onderzoeken".

Meer uit Binnenland

Derde aanhouding voor dodelijke steekpartij festival Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft een derde verdachte opgepakt voor de dodelijke steekpartij van zondagavond op festival Solid Grooves in Amsterdam. Het gaat om een 20-jarige man uit Amsterdam. In totaal werden drie mensen neergestoken, een 21-jarige man uit Diemen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

7 minuten geleden
Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

7 uur geleden
Amsterdam sluit alle panden Suri-Change, ook pand Den Haag dicht

AMSTERDAM/DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam heeft besloten alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change in de stad te sluiten na ontploffingen bij vestigingen. Eerder op maandag werd al bekend dat ook in Den Haag een vestiging sluit, Rotterdam nam eenzelfde maatregel op zondag.

7 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

8 uur geleden
Man Spanbroek vertelt politie inderdaad ontvoerd te zijn geweest

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag in het Noord-Hollandse Spanbroek onder dwang in een auto werd gezet, heeft bij de politie verklaard dat hij inderdaad slachtoffer van ontvoering is geweest. Dit bevestigt een woordvoerder na berichtgeving van De Telegraaf. Het slachtoffer werd eerder op maandag teruggevonden in Beverwijk.

9 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

10 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

14 uur geleden