Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil dat kabinet uitleveringsverdrag Hongkong heroverweegt

Kamer wil dat kabinet uitleveringsverdrag Hongkong heroverweegt

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer vindt dat Nederland het uitleveringsverdrag met Hongkong dringend moet heroverwegen. Dat is volgens een meerderheid nodig na de invoering door China van de nieuwe omstreden veiligheidswet in Hongkong.

VVD'er Sven Koopmans heeft het kabinet inmiddels gevraagd nog eens naar het uitleveringsverdrag te kijken. Hij krijgt steun van de drie andere coalitiepartijen. "Goed plan", reageert Joël Voordewind van de ChristenUnie.

"De nieuwe Chinese veiligheidswet verandert de situatie drastisch. Een enorme verslechtering in de rechtsstaat en op het gebied van mensenrechten in Hongkong", laat Sjoerd Sjoerdsma van D66 weten.

Afpakken

Sommige partijen zoals GroenLinks willen verder gaan. Het kabinet zou bijvoorbeeld moeten nadenken over het afpakken van handelsvoordelen van China vanwege mensenrechtenschendingen. Door de veiligheidswet worden veel vormen van kritiek op de Chinese overheid strafbaar.

Canada kondigde vorige week aan dat het uitleveringsverdrag met Hongkong wordt opgeschort. Ook de export van gevoelige goederen naar Hongkong is met onmiddellijke ingang door de Canadezen stopgezet.

Meer uit Binnenland

Groningse gedeputeerde: geweldig dat Groningenveld dichtgaat

GRONINGEN (ANP) - Gedeputeerde Susan Top (Mijnbouw) noemt het "geweldig nieuws" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. "Tot op het laatste moment was het spannend. Het bleef eerst zien, dan geloven."

5 minuten geleden
Vijlbrief: eindelijk krijgen Groningers verdiende zekerheid

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) is blij dat de wet om het Groningengasveld definitief te sluiten ook door de Eerste Kamer is aangenomen. "Eindelijk krijgen Groningers de zekerheid die zij verdienen!" schrijft hij op X.

6 minuten geleden
Verhoging minimumloon strandt zoals verwacht in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die een verhoging van het minimumloon zou regelen, is zoals verwacht gestrand in de Eerste Kamer. Een meerderheid van de senaat, waaronder twee van de drie formerende partijen die in de Eerste Kamer vertegenwoordigd zijn, stemde het plan weg.

7 minuten geleden
GBB 'blij en opgelucht' om sluiting gasveld, ook 'bitterzoet'

GRONINGEN (ANP) - De Groninger Bodem Beweging (GBB) is "blij en opgelucht" dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Al is het "natuurlijk bitterzoet".

8 minuten geleden
Groningenveld gaat echt dicht: Eerste Kamer stemt voor wet

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer heeft voor de wet gestemd die regelt dat het Groningengasveld definitief dichtgaat. Behalve JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemde de voltallige senaat voor de historische wet. Deze maakt officieel een einde aan decennia aan gaswinning die de Nederlandse economie veel opleverde, maar ook voor veel problemen zorgde in de regio.

2 uur geleden
Kabinet gaat met Israël praten over onderdelen F-35

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat met Israël praten over het weer doorleveren vanuit Nederland van onderdelen voor de F-35 gevechtsvliegtuigen. Dat is door de rechter verboden, maar mag wel als de vliegtuigen niet worden ingezet voor operaties in de Gazastrook. Demissionair premier Mark Rutte is niet positief over het gesprek. Hij denkt niet dat Israël zit te wachten op deze beperking, zei hij in de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Kamer wil ook op internet geen reclames meer voor online gokken

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat gokbedrijven ook op internet geen reclames meer mogen maken voor onlinekansspelen. Een SP-motie die het kabinet oproept tot een uitbreiding van het reclameverbod voor online gokken is dinsdag aangenomen. Eerder werd op verzoek van de Kamer al een verbod ingesteld op reclames voor online gokken op televisie, op posters en bushokjes.

4 uur geleden