Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil daden van Slob tegen antihomoverklaring

Kamer wil daden van Slob tegen antihomoverklaring

DEN HAAG (ANP) - Meerdere partijen willen vooral daden zien van onderwijsminister Arie Slob, die mogelijk de wet wil aanpassen zodat scholen niet langer een antihomoverklaring van ouders kunnen eisen. De minister kwam maandag onder vuur nadat hij geen afstand nam van reformatorische scholen die leerlingen zonder zo'n ondertekende verklaring weigeren.

"Heel goed. Meteen aan de slag met mijn voorstel dan om deze verklaringen te schrappen", zegt SP-er Peter Kwint. Hij kwam maandag met een motie om "met spoed een einde te maken aan dit soort verklaringen". Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt deze motie, waar volgende week over gestemd wordt.

Slob gaf maandag aan deze motie niet uit te kunnen voeren omdat scholen een grondrecht hebben hier om te vragen. Dinsdag zei hij toch te kijken of er ruimte voor een verbod is, hoewel hij eerst de verklaringen die de scholen eisen verder wil onderzoeken.

Niet overtuigd

D66-Kamerlid Paul van Meenen zegt op Twitter dat hij "nog niet overtuigd" is door de woorden van de minister. "Identiteitsverklaring zorgt voor onveiligheid. Dat is geen vraag maar een feit."

SGP-voorman Kees van der Staaij zegt dat scholieren "een veilige school verdienen". Maar scholen moeten ook "de vrijheid hebben om de klassiek-christelijke opvattingen over huwelijk en seksualiteit te vertolken. Dit moeten we niet tegen elkaar uitspelen, maar bij elkaar houden", zegt de streng christelijke partijleider.

Veilige plek

GroenLinks vindt het goed dat de regering haar standpunt wijzigt. "Maar dat moet meer zijn dan alleen mooie woorden", vindt Lisa Westerveld. "De school moet een veilige plek zijn voor iedere leerling. Dus we zien graag wat er nu concreet gaat gebeuren."

Volgens de VVD roepen de uitspraken van Slob veel vragen op. Rudmer Heerema wil weten of en hoe Slob bereid is in te grijpen als scholen toch dergelijke verklaringen vragen. "Staan we nu pal voor veiligheid of niet? Stoppen we nu met die onzinnige antihomo-verklaring of niet?"

Verboden

Het CDA vindt het goed als de anti-homoverklaringen die de reformatorische scholen vragen, verboden worden. "Het gaat hier immers om de identiteit van jongeren", zegt Michel Rog. Een verder verbod op alle identiteitsverklaringen ziet de partij niet zitten. Volgens het CDA mogen scholen vragen dat leerlingen en ouders een bepaalde identiteit onderschrijven. "Maar dit specifieke geval, daar zijn wij tegen."

Een eerdere motie van de SP, die opriep tot concrete maatregelen tegen scholen die niet genoeg aandacht besteden aan seksuele diversiteit, werd dinsdag al wel aangenomen. "Slob kan gelijk aan de bak", aldus indiener Jasper van Dijk.

Meer uit Binnenland

Sweet Dreams wint zes Gouden Kalveren, waaronder voor Beste Film

UTRECHT (ANP) - De film Sweet Dreams is vrijdagavond de grote winnaar geworden tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren. De film van regisseur en scenarist Ena Sendijarević en producent Lemming Film was goed voor zes Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Film. De uitreiking vond plaats tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht.

2 uur geleden
Stadsdeel Amsterdam-Oost toegevoegd aan wietproef

AMSTERDAM (ANP) - Het stadsdeel Amsterdam-Oost is toegevoegd aan het veelbesproken wietexperiment, zo heeft de ministerraad besloten. In de proef leveren legale telers wiet aan coffeeshops. Bij de toevoeging van Amsterdam als elfde gemeente staat wel opgemerkt dat het uitgangspunt is dat het "niet tot vertraging" zal leiden.

4 uur geleden
Ex-baas FIOD: vasthouden aan Fraudewet oorzaak van hard beleid

DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".

5 uur geleden
Minister Adema geeft aardappeltelers extra tijd om te oogsten

DEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.

5 uur geleden
Veehouders bij Vlaardingen moeten gras maaien om te veel dioxine

VLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.

6 uur geleden
Onderzoek: hogere straffen voor hooligans niet de oplossing

UTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

6 uur geleden
Adema: blauwtong mogelijk op al 600 bedrijven, drama voltrekt zich

DEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."

7 uur geleden