Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil concretere aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag

Kamer wil concretere aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer mist concrete plannen in de aanpak van het kabinet om seksueel grensoverschrijdend gedrag in de maatschappij tegen te gaan. Ook vroegen Kamerleden zich tijdens het debat af hoe haalbaar de ambities in het plan van aanpak zijn en hoe de effectiviteit gemeten kan worden.

Het actieplan moet seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomen door bijvoorbeeld betere voorlichting te geven. Maar ook regels en wetten om mensen te straffen die over de schreef gaan, zijn onderdeel van de aanpak. Zo kwam de voor het actieplan aangestelde regeringscommissaris grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer vorige week met een gids voor organisaties over hoe om te gaan met meldingen van zulk wangedrag.

Hoewel Hatte van der Woude (VVD) "blij" is met het actieplan van het kabinet, bevat het volgens haar "veel onderzoek, maar weinig actie". Ook Lisa Westerveld (GroenLinks) sprak haar waardering uit voor de ambities van het kabinet, maar constateerde tegelijkertijd dat veel acties nog in de beginfase zitten.

Cultuurverandering

De verantwoordelijke ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) snappen de hang naar harde doelen, maar benadrukken ook dat het om een cultuurverandering gaat. De minister van Sociale Zaken gaf wel aan dat de publieksmonitor over seksueel grensoverschrijdend gedrag elk jaar zal worden herhaald.

Westerveld vroeg tijdens het debat expliciet om aandacht voor mensen met een beperking, voor wie het vaak lastig is om zelf een melding te maken. CDA-Kamerlid Lucille Werner sloot zich bij dit verzoek aan. Van Gennip deelde de zorg, en zegde toe dit probleem nogmaals onder de aandacht te brengen bij zorgopleidingen.

Het kabinet zal in de zomer met concrete doelstellingen komen.

Meer uit Politiek

In kabinet-Schoof is 38 procent van de bewindspersonen vrouw

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mannen en vrouwen is niet gelijk verdeeld in de ploeg van ministers en staatssecretarissen, die binnenkort aantreedt. Er zijn elf vrouwen en achttien mannen in het kabinet-Schoof. Daarmee is 38 procent van de bewindspersonen vrouw. Dat is minder dan bij de laatste twee kabinetten onder premier Mark Rutte.

1 dag geleden
Faber: zal mij binnen lijnen van akkoord en rechtstaat uiten

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister Marjolein Faber (PVV, Asiel en Migratie), die nog voor haar aantreden onder vuur ligt om eerder gedane uitspraken, schrijft op X zich als minister te uiten "binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtstaatverklaring". Faber tweette dat enkele minuten nadat een spoedoverleg van de vier coalitiepartijen over haar benoeming was afgelopen.

1 dag geleden
Kabinet wil van provincies snel 1200 opvangplekken

DEN HAAG (ANP) - De provincies moeten heel snel elk honderd opvangplekken realiseren. Die "dringende oproep" heeft de minister-president, samen met staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), deze week aan de provincies gedaan.

1 dag geleden
Van Zwol roept partijleiders bijeen: neuzen moeten zelfde kant op

DEN HAAG (ANP) - De leiders van de formerende partijen en beoogd premier Dick Schoof komen vrijdag bijeen op verzoek van formateur Richard van Zwol. Hij wil fysiek om tafel zitten om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, aldus Van Zwol. Tussen de partijen is gedoe ontstaan over de teruggetrokken ministerskandidaat van de PVV en diens beoogde vervanger.

2 dagen geleden
Vijlbrief legt aflossen ereschuld aan Groningen vast in wet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet legt de afspraken die het heeft gemaakt om de ereschuld aan het aardbevingsgebied in Groningen af te lossen vast in de wet. Dat meldt demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Groningen) vrijdag na de ministerraad. Belangrijk is vooral dat wordt vastgelegd dat er "zolang als nodig" genoeg geld is om de schade ruimhartig te vergoeden en huizen veiliger te maken.

2 dagen geleden
Transportbranche aan nieuwe ministers: houd Nederland bereikbaar

ZOETERMEER (ANP) - Transportbedrijven vinden dat de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat Barry Madlener en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening meer moeten investeren om Nederland bereikbaar te houden. Dit meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN) nadat de namen van de nieuwe bewindspersonen officieel naar buiten zijn gebracht.

2 dagen geleden
Beoogd staatssecretaris Jansen legt taken in Flevoland direct neer

LELYSTAD (ANP) - Beoogd staatssecretaris Chris Jansen van de PVV legt per direct zijn taken neer als gedeputeerde in de provincie Flevoland. Hij doet dat om zich voor te bereiden op zijn nieuwe rol. Gedeputeerde Jan de Reus (VVD) neemt de taken van Jansen voorlopig over, meldt de provincie.

2 dagen geleden