Kamer wil Boeing-topman spreken over vliegcrash Turkish Airlines
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil op 6 februari Boeing-topman David Calhoun aan de tand voelen over een vliegcrash bij Schiphol in 2009. Centrale vraag zal zijn of er vanuit de Verenigde Staten druk is uitgeoefend op onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Of Calhoun komt, moet nog blijken. De uitnodiging is donderdag de deur uit gegaan.
Aanleiding voor de hoorzitting van de Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat is berichtgeving van The New York Times. De Amerikaanse krant meldde deze week dat sommige bevindingen, die mogelijk schadelijk waren voor de vliegtuigbouwer, onder druk van de Amerikanen zijn weggemoffeld.
De commissie heeft ook onder anderen OVV-voorzitter Jeroen Dijsselbloem uitgenodigd, en onderzoeker Sidney Dekker, die bij het onderzoek betrokken was. Ook voormalig OVV-voorzitter Pieter van Vollenhoven staat op de gastenlijst.
Commentaar
Een Boeing 737 van Turkish Airlines stortte op 25 februari 2009 kort voor de landing neer bij Schiphol. Negen inzittenden kwamen om het leven. De OVV deed onderzoek en concludeerde dat de crash was veroorzaakt door een defecte hoogtemeter, in combinatie met fouten van de bemanning.
Minister Cora Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei dinsdag dat zij niet kan beoordelen of het verhaal klopt. "Dat moet de OVV zelf aangeven", aldus de minister. Het is volgens haar wel gebruikelijk dat betrokken partijen commentaar mogen geven op de bevindingen van de onderzoeksraad, zolang dat beperkt blijft tot feitelijke onjuistheden. "Er mag natuurlijk nooit sprake zijn van beïnvloeding van aanbevelingen of conclusies."
Een woordvoerder van Boeing was donderdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De aanpak van discriminatie moet centraal worden geregeld, vindt minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken). Nu krijgen lokale loketten hun geld nog van gemeenten, maar dat moet via een nieuwe landelijke organisatie gaan lopen. Die organisatie krijgt ook taken als onderzoek en landelijke campagnes.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof gaat zelf de ministeriële werkgroep leiden die een oplossing moet vinden in de steeds diepere stikstofcrisis. Die ministeriële commissie zal bestaan uit de bewindslieden die het meest met stikstof te maken hebben, zoals ministers Femke Wiersma (Landbouw), Mona Keijzer (Ruimtelijke Ordening) en Barry Madlener (Infrastructuur).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) heeft "grote zorgen" over een nieuwe stikstofuitspraak van de Raad van State. De hoogste bestuursrechter deed die bijna een maand geleden al, maar deze week werd bekend dat binnen het kabinet een speciale commissie is ingesteld om de gevolgen en ook mogelijke oplossingen in kaart te brengen.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland zal niet vooraan staan als het gaat om de wederopbouw van Gaza, zegt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp). Ze vindt de vraag van de wederopbouw ook nog voorbarig. Eerst moet een staakt-het-vuren standhouden en de humanitaire hulp voor het Palestijnse gebied op stoom komen, vindt de bewindsvrouw.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dat Duitsland maatregelen tegen verspreiding van mond-en-klauwzeer (MKZ) opheft, "stemt voorzichtig positief", zegt landbouwminister Femke Wiersma. Maar dat besluit heeft nog geen invloed op de maatregelen in Nederland. Wiersma wacht "de laatste labuitslagen en -onderzoeken af" en verwacht later op vrijdag een besluit te kunnen nemen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De beloofde oplossing voor de overlast die een groep asielzoekers veroorzaakt op het spoor bij Maarheeze, laat nog wat langer op zich wachten. Dat zei staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer) na afloop van de ministerraad. Het kabinet praat er de komende dagen over door, aldus de bewindspersoon, die voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering nog had gezegd met "concrete stappen" naar buiten te komen.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma kijkt nadrukkelijk ook naar andere sectoren dan de landbouw om de stikstofuitstoot te verminderen. Volgens Wiersma zijn er na een impactvolle uitspraak van de Raad van State "aanvullende stappen" nodig, ook in bijvoorbeeld de luchtvaart. Toch stoot de landbouw als sector veruit de meeste stikstof uit.
6 uur geleden