Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer wil 70 miljoen extra voor arme landen

Kamer wil 70 miljoen extra voor arme landen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de begroting van Ontwikkelingssamenwerking voor dit jaar nog ophogen met 70 miljoen euro. Dat is nodig omdat het geld van minister Liesje Schreinemacher op is.

Het voorstel van de hand van ChristenUnie en het CDA kreeg een meerderheid achter zich. Het extra geld is bedoeld voor klimaatadaptatie in landen die getroffen worden door klimaatverandering, humanitaire hulp en onderwijs voor vluchtelingenkinderen.

Beide partijen financieren hun amendement met een kasschuif. Zij halen geld van de begroting van 2028 naar voren. Daardoor zit de volgende minister voor Ontwikkelingssamenwerking met een gat in de begroting.

Schreinemacher is veel geld kwijt aan de opvang van asielzoekers. Al jaren is de afspraak dat het eerste jaar van die opvang wordt betaald uit haar begroting. Ze is hieraan tot en met 2026 naar verwachting ruim 3 miljard euro extra kwijt.

Hoewel Schreinemacher het een "sympathiek" voorstel vond en "het zou lucht geven", moest ze moest hem toch ontraden. Het kabinet is tegen een kasschuif. Als het wel een meerderheid zou krijgen dan zou "het mooi zijn" om een deel van het geld te gebruiken voor de Palestijnse gebieden, zei de minister.

Een amendement van D66, GroenLinks-PvdA en SP om 120 miljoen euro aan Schreinemachers begroting toe te voegen, haalde het niet op de allerlaatste vergaderdag van deze Kamer. Dat extra bedrag was bedoeld voor onder meer de burgerbevolking van Gaza.

Meer uit Politiek

Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

16 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

4 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

5 dagen geleden