Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer vraagt kabinet snel met accijns op e-sigaret te komen

Kamer vraagt kabinet snel met accijns op e-sigaret te komen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het demissionaire kabinet gevraagd om nog voor de zomervakantie van volgend jaar met een wet te komen die een verbruiksbelasting (accijns) op e-sigaretten of 'vapes' regelt. Het kabinet had aangegeven voorstander te zijn van zo'n accijns nu een Europees plan daartoe te lang op zich laat wachten. Maar een specifiek verzoek van de Kamer vond het kabinet wel nodig, vanwege zijn eigen demissionaire status.

Vooruitlopend op de Europese plannen moet er dus al in Nederland zo'n accijns komen, vindt een meerderheid van de Kamer. Over de motie van D66 wordt donderdagavond laat pas gestemd, maar de ondertekenaars van de oproep hebben samen al een meerderheid.

Tijdens het vragenuurtje vorige week had demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) aangegeven alleen zijn "demissionaire bescheidenheid en terughoudendheid" te kunnen laten varen als de Kamer specifiek om zo'n belasting zou vragen. Ook nu het kabinet wél de ruimte krijgt om zelf aan de slag te gaan met zo'n accijns, zal het nog "best even duren" voordat de heffing is ingevoerd. Maar zelfs een officieel besluit hierover uit Brussel zou nog lang op zich laten wachten: dit komt op zijn vroegst in 2025.

Een op de vijf jongeren tussen de 12 en de 25 jaar heeft in het afgelopen jaar gevapet, meldde kennisinstituut Trimbos recent. Dat is volgens veel Kamerleden zorgwekkend, temeer veel jongeren die regelmatig vapen, daarnaast ook normale sigaretten roken. Een accijns moet het hoge verbruik verminderen.

Meer uit Binnenland

Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

59 minuten geleden
Waterschappen pompen volop om water weg te krijgen

DEN HAAG (ANP) - Door de zware regenval van vrijdag hebben waterschappen in het noorden en oosten van het land de handen vol aan het afvoeren van het water. Ook zijn verschillende sluizen dicht, omdat door de hoge waterstanden de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

16 uur geleden
ANWB ziet al veel vakantiedrukte op wegen in Europa

DEN HAAG (ANP) - De ANWB ziet zaterdag al veel vakantiedrukte op wegen in Europa. Volgens een woordvoerder is onder meer in Frankrijk en Duitsland sprake van veel vertraging.

19 uur geleden
Dode vrouw gevonden in water Honselersdijk

HONSELERSDIJK (ANP) - In het water bij de Boswoning in Honselersdijk, in het Westland, is een overleden vrouw gevonden. Het gaat om een 68-jarige inwoonster van die plaats. Volgens de politie, die uitgaat van een ongeluk, is ze vrijdagavond in het water terechtgekomen en vervolgens overleden.

20 uur geleden
CPNB: Dragt gaf generaties leesplezier met iconische boeken

AMSTERDAM (ANP) - Directeur Eveline Aendekerk van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) is geschrokken van het nieuws dat kinderboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dragt, bekend van onder meer De brief voor de koning, overleed vrijdag op 93-jarige leeftijd in haar woonplaats Den Haag.

20 uur geleden
Schrijver Kromhout: nieuw werk van Tonke Dragt onderweg

HILVERSUM (ANP) - Van de vrijdag overleden jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is een nieuw boek onderweg. Dat zei schrijver Rindert Kromhout, met wie ze recent veel samenwerkte, zaterdag.

22 uur geleden
NVJ boos over naam fotograaf Sakir Khader op terroristenlijst FBI

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ is absoluut niet te spreken over het feit dat de Nederlands-Palestijnse fotograaf en documentairemaker Sakir Khader op een omstreden Amerikaanse terroristenlijst staat. "Het is onbegrijpelijk dat Nederland hier niet meteen werk van maakt", stelt algemeen secretaris Thomas Bruning. Follow the Money en de Volkskrant berichtten zaterdag over die lijst.

22 uur geleden