
Kamer vraagt extra week voor behandeling wet toegangstesten
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer debatteert een week later dan verwacht over de wet die regelt dat mensen met een bewijs van een negatieve coronatest bij evenementen en attracties worden toegelaten. Op initiatief van oppositiepartij SP is de behandeling van de wet naar volgende week geschoven, omdat de Kamerleden nog te veel vragen hebben.
Kamerleden waren de afgelopen tijd uiterst kritisch over de manier waarop de eerste grote proef voor het toegangstesten is uitbesteed. Hiervoor is de traditionele aanbestedingsprocedure overgeslagen. Ook zouden er vanuit verschillende partijen amendementen in de maak zijn, die het wetsvoorstel op bepaalde punten aanpassen. Dat kost vaak veel tijd. Daarnaast heeft het kabinet pas eind vorige week tientallen vragen van de Kamer beantwoord.
Het kabinet wil het wetsvoorstel het liefst nog begin mei in werking laten treden. Daarna wordt besloten wanneer de testbewijzen worden gebruikt voor evenementen en bezoeken aan musea en casino's.
Het debat over de wetswijziging zou eerst woensdag plaatsvinden, hoewel de Tweede Kamer eigenlijk met reces is. Woensdag staat er alsnog een debat op de agenda: over de quarantaineplicht voor inreizigers uit risicogebieden wordt wel gedebatteerd.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en de schuldhulpbranche schorten eerder gemaakte afspraken om schulden bij mensen sneller te signaleren op. Eerst willen ze van het kabinet duidelijkheid over de financiering ervan.
8 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het optreden van de omstreden Engelse rapgroep Bob Vylan op 12 september in Paradiso in Amsterdam gaat niet door. Het duo zou het voorprogramma doen van Gogol Bordello. Die band liet weten dat Bob Vylan door "logistieke complicaties" niet meer betrokken is bij hun tournee.
9 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - De 107e editie van de Vierdaagse in Nijmegen gaat dinsdag van start met 45.539 deelnemers. Die mensen hebben zich op tijd aangemeld. 1461 wandelaars die zich wel hadden ingeschreven voor de wandeltocht hebben zich niet gemeld, zegt de organisatie. In totaal hadden zich 47.000 wandelaars uit 82 landen ingeschreven. Onder hen bijna 6500 militairen. Ruim 15.000 deelnemers lopen de Vierdaagse voor het eerst.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Commissie zich blijft inzetten om tot een handelsdeal met de Verenigde Staten te komen voor 1 augustus, zei staatssecretaris Hanneke Boerma (Handel) na afloop van overleg met EU-bewindspersonen. "We hebben uitvoerig gesproken met alle lidstaten en we staan unaniem achter de Commissie", zei ze. "Alle ballen moeten op de onderhandelingen."
3 uur geledenUTRECHT (ANP) - De druk op de geestelijke gezondheidszorg groeit doordat steeds meer mensen om hulp vragen voor hun concentratieproblemen. Volgens de branchevereniging, de Nederlandse ggz, gaat dit "ten koste van mensen die echt zorg nodig hebben". Voorzitter Ruth Peetoom maakt zich daar zorgen over.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - Vakbond FNV dreigt met nieuwe stakingen bij NS als het spoorbedrijf niet met een beter cao-bod komt voor zijn meer dan 17.000 medewerkers. De achterban van de bond heeft het eindbod van NS voor de nieuwe cao in meerderheid afgewezen. Eerder op de dag wezen de leden van VVMC het voorstel van NS ook al af. De achterban van CNV ging wel akkoord met het eindbod.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - Ahmed Aboutaleb, voormalig burgemeester van Rotterdam, wordt voorzitter van Jeugdzorg Nederland, de branchevereniging voor instellingen die jeugdhulp en jeugdbescherming bieden. De organisatie noemt hem "een zeer ervaren bestuurder met een groot hart voor jongeren".
6 uur geleden