Kamer: voorkomen zelfmoord moet wettelijke taak overheid worden
DEN HAAG (ANP) - Het moet een wettelijke taak worden van de overheid om suïcides te voorkomen. De ChristenUnie wil dat regelen met een initiatiefwetsvoorstel, dat mede wordt ingediend door PvdA, CDA, GroenLinks, SP, SGP en 50PLUS. Steun is er ook van D66, meldt de ChristenUnie zaterdag, waardoor een meerderheid ontstaat. Nu is de preventie van zelfmoord afhankelijk van de politieke keuzes van een zittend kabinet, maar er is geen garantie dat de inzet en de middelen ervoor overeind blijven bij een volgend kabinet.
De partijen willen er een plicht van maken voor de landelijke en lokale overheid en die vastleggen in de Wet publieke gezondheid (WPG). Dat betekent dat de minister van Volksgezondheid een onderzoeksprogramma, een beleidsagenda en communicatieplan moet maken. Ook een gratis hulplijn wordt hierin geregeld, aldus de ChristenUnie.
De kleinste coalitiepartij levert in het huidige kabinet de staatssecretaris voor Volksgezondheid, Paul Blokhuis, die verantwoordelijk is voor suïcidepreventie. Hij omarmt het initiatief. "Het terugdringen van suïcides is complex, vergt een lange adem en de inzet van velen. In de afgelopen jaren zijn gelukkig er al veel goede stappen gezet. Recent nog heb ik namens het kabinet 24 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de derde landelijke agenda suïcidepreventie." Dit programma loopt tot 2025 en daarmee is de aanpak de komende jaren volgens Blokhuis zeker gesteld. "Deze preventietaak wettelijk borgen, gaat nog een stap verder en kan een mooie aanvulling zijn op de meerjarige afspraken."
'Gratis hulp van levensbelang'
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: "Ruim 1800 mensen per jaar zijn zo radeloos dat ze geen andere weg meer zien dan zelfdoding. Meer dan 250.000 mensen worden jaarlijks geconfronteerd met iemand uit hun familie- of vriendenkring die zichzelf om het leven heeft gebracht. Dat is ontzettend vreselijk. Gratis, toegankelijke hulp is letterlijk van levensbelang. Goede hulp voorkomt namelijk zoveel leed. Bij de mensen die denken over zelfdoding allereerst, maar ook bij nabestaanden, hulpverleners en andere betrokkenen."
Monique Kavelaars, voorzitter raad van bestuur 113 Zelfmoordpreventie: "Dat deze politieke partijen nu met een wetsvoorstel komen, laat zien dat we zelfmoord niet langer gelaten accepteren."
De steun levert nu een ruime Kamermeerderheid op. Maar na de verkiezingen moet een volgende Tweede Kamer hiermee aan de slag.
Meer uit Politiek
ZOETERMEER (ANP) - De transportbranche is blij met de duidelijkheid die het kabinet heeft gegeven over de invoering van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Eerder wilde het kabinet dit nog uitstellen. "Dit speelt al jaren en ondernemers weten nu waar ze aan toe zijn", zegt een woordvoerder van Transport en Logistiek Nederland (TLN).
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten zijn verheugd dat zij verder kunnen met het invoeren van uitstootvrije zones in binnensteden op 1 januari. Het kabinet-Schoof wilde die invoering uitstellen, maar na een gesprek met staatssecretaris van Vervoer en Milieu Chris Jansen (PVV) vrijdag zal dat niet gebeuren, bevestigt een aantal gemeenten berichtgeving door de NOS.
18 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een kwart van de fietsers moet binnen tien jaar vrijwillig een helm dragen. Dat doel staat in een plan dat minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Op dit moment fietst zo'n 4 procent van de Nederlanders met helm.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zet in op vrachtwagens die kunnen opladen tijdens het rijden. Tot en met 2030 gaat 115 miljoen euro naar deze zogeheten Electric Road Systems (ERS), heeft minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat) bekendgemaakt.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar "ongetwijfeld" spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: "Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet." Dat is dus uiterlijk 25 oktober.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.
1 dag geleden