Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer voor solidariteitsheffing, kabinet kijkt naar bijeffecten

Kamer voor solidariteitsheffing, kabinet kijkt naar bijeffecten

DEN HAAG (ANP) - Een brede meerderheid in de Tweede Kamer spreekt steun uit voor een solidariteitsheffing of meevallersheffing voor bedrijven. Het kabinet wil serieus kijken naar die optie, maar kijkt ook naar de mogelijke "onbedoelde effecten" van zo'n taks, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag.

"Wij zijn er ook al mee bezig, omdat we zelf ook willen weten: is dat iets wat verstandig is", aldus Kaag in debat met de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota. Verschillende partijen hebben voorstellen gedaan voor een solidariteitsheffing, hoewel het onduidelijk is hoe die er precies uit zal zien. Een 'windfall tax' zoals in het Verenigd Koninkrijk zou betekenen dat overwinsten worden belast die bedrijven boeken als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hoge (energie-)prijzen. Maar sommige partijen stellen ook voor tijdelijk het hoge winstbelastingtarief te verhogen.

Ondanks de populariteit in het parlement, ziet Kaag ook risico's aan zo'n belasting. "Levert het meer schade op dan het baten oplevert?" vraagt zij zich af. "Dat is ontzettend belangrijk: bedrijvigheid, gelijk speelveld, toekomst en behoud van banen in Nederland." Ook de VVD, die in principe positief tegenover de heffing staat, maakt zich zorgen over de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Meer uit Politiek

Spreidingswet nauwelijks aangescherpt, ondanks kritiek RvS

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet past het wetsvoorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers nauwelijks aan, ondanks de kritiek die de Raad van State erop heeft geuit. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kwam tot stand na lange discussies binnen de coalitie en met grote vertraging. Om die reden zou hij nu niet bereid zijn het voorstel aan te passen. De wet zou bovendien pas op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan, een jaar later dan aanvankelijk het plan was.

11 uur geleden
Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

DEN HAAG (ANP) - De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008. Zij vrezen dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit ook de bredere economie zal raken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) blijft er evenwel bij dat de financiële sector in ons land "weerbaar" is.

12 uur geleden
Kamer dringt aan op actie om megawinsten farmaceuten te temperen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt aan op actie en eventueel nieuwe regels om meer zeggenschap te krijgen over de 'big pharma'. Grote farmaceutische bedrijven maken megawinsten, maar daarnaast ontstaan er steeds vaker tekorten aan medicijnen en lopen ook de uitgaven aan geneesmiddelen snel op. Zorgminister Ernst Kuipers deelt de zorgen en zegt "met urgentie" op meerdere vlakken aan de slag te zijn om de snel stijgende medicijnkosten te kunnen drukken. "Op deze manier is het systeem niet te handhaven", zei Kuipers tijdens een Kamerdebat.

12 uur geleden
Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.

14 uur geleden
Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.

14 uur geleden
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

15 uur geleden
Rutte schuift aan bij eerstvolgende toeslagendebat

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte schuift aan bij het eerstvolgende commissiedebat in de Tweede Kamer over de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries, die verantwoordelijk is voor Toeslagen, in een Kamerbrief. Het debat staat gepland op 23 mei.

17 uur geleden