Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer voor solidariteitsheffing, kabinet kijkt naar bijeffecten

Kamer voor solidariteitsheffing, kabinet kijkt naar bijeffecten

DEN HAAG (ANP) - Een brede meerderheid in de Tweede Kamer spreekt steun uit voor een solidariteitsheffing of meevallersheffing voor bedrijven. Het kabinet wil serieus kijken naar die optie, maar kijkt ook naar de mogelijke "onbedoelde effecten" van zo'n taks, zegt minister van Financiën Sigrid Kaag.

"Wij zijn er ook al mee bezig, omdat we zelf ook willen weten: is dat iets wat verstandig is", aldus Kaag in debat met de Tweede Kamer over de Voorjaarsnota. Verschillende partijen hebben voorstellen gedaan voor een solidariteitsheffing, hoewel het onduidelijk is hoe die er precies uit zal zien. Een 'windfall tax' zoals in het Verenigd Koninkrijk zou betekenen dat overwinsten worden belast die bedrijven boeken als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de hoge (energie-)prijzen. Maar sommige partijen stellen ook voor tijdelijk het hoge winstbelastingtarief te verhogen.

Ondanks de populariteit in het parlement, ziet Kaag ook risico's aan zo'n belasting. "Levert het meer schade op dan het baten oplevert?" vraagt zij zich af. "Dat is ontzettend belangrijk: bedrijvigheid, gelijk speelveld, toekomst en behoud van banen in Nederland." Ook de VVD, die in principe positief tegenover de heffing staat, maakt zich zorgen over de gevolgen voor het Nederlandse vestigingsklimaat.

Meer uit Politiek

Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

5 uur geleden
Scenario's moeten sluiting universiteiten om protesten voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft scenario's klaarliggen om te voorkomen dat universiteiten moeten sluiten als pro-Palestijnse protesten weer uit de hand lopen. De woordvoerder van de demissionair bewindsman bevestigt dat na berichtgeving van het AD en Het Parool. De universiteiten en de politie zijn ook betrokken.

11 uur geleden
Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

ROTTERDAM (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

14 uur geleden
Yesilgöz vindt excuses aan programmamaker Tim Hofman niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Dilan Yesilgöz vindt het niet nodig om excuses aan te bieden aan Tim Hofman. Dat zei de demissionair minister van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in het tv-programma Vandaag Inside.

1 dag geleden
Van der Burg past regels sobere opvanglocatie Ter Apel aan

DEN HAAG (ANP) - De regels om kansloze asielzoekers te plaatsen in een sobere opvanglocatie in Ter Apel worden aangepast. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) was door een rechterlijke uitspraak gedwongen om zijn beleid aan te passen.

1 dag geleden
Advocatenorde gaat onderzoek doen naar regeringsprogramma

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse orde van advocaten gaat voor het eerst een regeringsprogramma toetsen op rechtsstatelijkheid. Een speciale commissie gaat voorstellen toetsen aan de criteria betrouwbaarheid van de overheid, fundamentele rechten en vrijheden van burgers en toegang tot het recht. De advocatenorde start het onderzoek wanneer het nieuwe kabinet het regeringsprogramma heeft uitgewerkt.

1 dag geleden
Harbers ziet op infrastructuur 'geen breuk met het verleden'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) ziet "geen breuk met het verleden" in het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB als het om zijn portefeuille gaat. Verder wil hij weinig zeggen over de plannen. "Ik ga niet het hele coalitieakkoord recenseren."

1 dag geleden