Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer voor extra bevoegdheden burgemeesters tegen criminelen

Kamer voor extra bevoegdheden burgemeesters tegen criminelen

DEN HAAG (ANP) - Burgemeesters krijgen meer bevoegdheden om woningen te sluiten of op te treden tegen criminelen die met beschietingen en wapens wijken onveilig maken. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met de wijziging van de Gemeentewet die dit regelt.

Als later ook de Eerste Kamer instemt, kunnen burgemeesters een woning sluiten als er bijvoorbeeld handgranaten aan een deurknop worden gehangen. Dat mogen zij straks ook als de openbare orde rond de woning is verstoord door ernstig geweld of dreiging daarmee, en ook als dat wordt gevreesd.

Nu kunnen burgemeesters alleen woningen sluiten als de openbare orde wordt verstoord of als sprake is van ernstige woonoverlast. Deze bevoegdheden zijn nu vaak ontoereikend. Met het wetsvoorstel wil justitieminister Dilan Yeşilgöz extra bevoegdheden aan de burgemeesters geven.

Recente explosies

De VVD toonde zich vorige week in debat fervent voorstander van de wetswijziging. "Ontploffingen komen steeds vaker voor", zei VVD-Kamerlid Ingrid Michon, daarbij refererend aan de vele recente explosies in onder meer Rotterdam en Amsterdam. "Het maakt opnieuw beangstigend duidelijk dat de drugsmaffia niet langer in de schaduw opereert en geen enkel middel lijkt te schuwen. Dit excessieve geweld hoort niet thuis in een woonwijk."

Coalitiegenoot D66 en oppositiepartijen PvdA en SP maken zich ook zorgen over het geweld, maar waarschuwden in het debat vorige week voor de keerzijde van het sluiten van woningen. Het is "ingrijpend met soms schrijnende gevolgen", zei Joost Sneller (D66). "Onschuldige huisgenoten die niets met criminaliteit of verboden handelingen te maken hebben, kunnen op straat komen te staan." Volgens hem zijn daarbij soms ook minderjarige kinderen betrokken.

Een wijzigingsvoorstel van D66 en SP om de extra bevoegdheden voor burgemeesters toch enigszins te begrenzen, is aangenomen. Ook een motie van PvdA en GroenLinks om waarborgen in de sluitingsbevoegdheid in te bouwen, met als doel te voorkomen dat kwetsbare mensen dakloos worden, kreeg de steun van een Kamermeerderheid.

Meer uit Politiek

Bruins Slot roept Iran op om Israël niet aan te vallen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) heeft er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian op aangedrongen dat zijn land Israël niet moet aanvallen. Iran moet in plaats daarvan acties ondernemen om de oplopende spanningen weg te nemen, zo heeft ze zaterdag in een telefoongesprek met haar Iraanse ambtgenoot gezegd.

3 minuten geleden
Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

DEN HAAG (ANP) - De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële "puzzel" te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De mededeling dat het demissionaire kabinet dit jaar 1 miljard euro extra uittrekt voor militaire steun en volgend jaar 3 miljard euro, komt volgens informateur Richard van Zwol onverwacht. "Ik zou een signaal tenminste niet onwelkom hebben gevonden", zegt hij.

1 dag geleden
Bruins Slot vindt spanning tussen Iran en Israël zeer zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - De oplopende spanningen tussen Iran en Israël zijn "zeer zorgelijk", zegt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De regering in Teheran heeft gezegd fors terug te zullen slaan nadat op 1 april een diplomatieke post van het land in Damascus was aangevallen.

1 dag geleden
Limburg moet meer doen om ontslagen medewerkers VDL te helpen

MAASTRICHT (ANP) - De Provinciale Staten van Limburg willen dat het college meer doet om ontslagen medewerkers van autofabrikant VDL Nedcar te helpen aan nieuw werk. In een motie die vrijdag werd aangenomen roepen partijen het college op "zich maximaal in te spannen" om ontslagen medewerkers te ondersteunen bij her- of bijscholing.

1 dag geleden
Rutte: 1 miljard extra dit jaar voor militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt dit jaar 1 miljard euro extra vrij voor militaire hulp aan Oekraïne. Dat heeft het demissionaire kabinet vrijdag aangekondigd in een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne, twitterde premier Mark Rutte. Daarmee komt het totaal aan militaire steun dit jaar op 3 miljard euro.

1 dag geleden
Paul wil minder thuisonderwijs, maar geen drastische maatregelen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Mariëlle Paul maakt zich zorgen om de groeiende groep kinderen die niet naar school gaat. Kinderombudsman Margrite Kalverboer heeft hier een alarmerende brief over geschreven aan de bewindsvrouw. Een groot deel van deze kinderen krijgt volgens Kalverboer geen thuisonderwijs, zoals de bedoeling is. Paul probeert meer controle te krijgen over deze 'thuiszitters', maar vindt het "heel ingewikkeld" om drastische maatregelen door te voeren gezien de demissionaire staat van het kabinet.

1 dag geleden
Voorjaarsnota komt maandag versneld naar buiten door formatie

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet brengt komende maandag de voorjaarsnota al naar buiten, zo heeft financiënminister Steven van Weyenberg na afloop van de wekelijkse ministerraad gemeld. Aanleiding daarvoor is een verzoek van de twee informateurs om de nota alvast te ontvangen in het kader van de onderhandelingen tussen de PVV, VVD, NSC en BBB over een nieuw kabinet. Van Weyenberg vond dat geen onredelijk verzoek en heeft besloten de nota ook meteen naar de Tweede Kamer te sturen.

1 dag geleden