Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer 'verbolgen' over beperkte verbetering veiligheid Defensie

Kamer 'verbolgen' over beperkte verbetering veiligheid Defensie

DEN HAAG (ANP) - Verbetering van de veiligheid is een prioriteit voor de minister van Defensie, maar volgens een onderzoekscommissie is er het afgelopen jaar weinig verbeterd. De Tweede Kamer reageert zeer kritisch.

"Ik ben hier zeer verbolgen over", zei André Bosman van coalitiepartner VVD in een debat over het personeel van Defensie. De commissie kreeg "moeizaam" informatie van Defensie. "Dat geeft het beeld dat er iets onder de pet wordt gehouden."

De VVD'er heeft niet het idee dat veiligheid een "topprioriteit" is voor het ministerie. De commissie mag "geen strobreed" in de weg worden gelegd. Zij moet zo spoedig mogelijk alle relevante informatie krijgen, aldus een boze Bosman.

Kritische rapporten

Andere partijen delen zijn mening. Tom van den Nieuwenhuijzen van GroenLinks spreekt van een "heftig rapport" en John Kerstens (PvdA) noemt het rapport "behoorlijk pittig". Volgens Martijn van Helvert van regeringspartij CDA is het "een heel slechte zaak" dat er slechts beperkte voortgang is bereikt bij de verbetering van de veiligheid.

Defensie kwam twee jaar geleden na kritische rapporten van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) met een plan om de veiligheid te verbeteren. Een commissie onder leiding van Gerdi Verbeet toetst op verzoek van de Tweede Kamer de voortgang.

Lange weg te gaan

Maandag meldde de commissie dat de vooruitgang bij de verbetering van de veiligheid "beperkt" is. "Defensie is nog niet aan het einde van het begin van het verbeteren van de veiligheid binnen Defensie."

"Wij zijn ook niet tevreden", verklaarde minister Ank Bijleveld. Defensie heeft "nog een lange weg te gaan", maar "er worden wel stappen gezet". Met de commissie zijn inmiddels afspraken gemaakt dat ze alle informatie krijgt waar ze om vraagt.

Meer uit Politiek

Rutte: voor- én nadelen aan wensen van partijen, Kamer is aan zet

DEN HAAG (ANP) - De voorstellen die veel partijen op tafel hebben gelegd om in de begroting voor volgend jaar meer te doen voor bepaalde inkomensgroepen, "hebben allemaal voor- én nadelen", waarschuwt minister-president Mark Rutte. Hij benadrukt dat de Tweede Kamer erover gaat, nu het kabinet demissionair is.

1 uur geleden
GL en PvdA 'fuseren' in Zuid-Holland en zijn nu grootste partij

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks en PvdA hebben in de Provinciale Staten van Zuid-Holland hun fracties samengevoegd en zijn vanaf nu de grootste partij met negen zetels. Volgens GroenLinkser Sinan Özkaya, die fractievoorzitter van GroenLinks-PvdA wordt, geeft dat 'verenigd links' meer slagkracht en invloed in de Staten. "We bundelen onze krachten en kunnen zo straks meer voor elkaar krijgen", aldus Özkaya, die de 'fusie' een "diepgewortelde wens" van de leden noemt.

2 uur geleden
D66'ers zetten gepasseerde Kamerleden alsnog op kandidatenlijst

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben twee Kamerleden die niet op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen stonden, daar alsnog opgezet. Kiki Hagen komt op plek 38 van de lijst en Hind Dekker-Abdulaziz op plaats 46. Hagen haalde bij de vorige verkiezingen bijna 25.000 voorkeurstemmen, ruim genoeg voor een zetel.

3 uur geleden
Kabinet verdedigt begroting die Kamer wil verbouwen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte verdedigt namens het kabinet de begrotingsplannen voor volgend jaar. Ondanks de val van het kabinet gaat het om een "goed pakket", meent Rutte. Maar veel partijen in de Kamer vinden dat er niet genoeg wordt gedaan om te voorkomen dat mensen hun rekeningen niet kunnen betalen. Zij doen voorstellen om de begroting te verbouwen, en zo meer inkomenssteun aan huishoudens te geven.

10 uur geleden
Ondanks excuses slavernijverleden ziet Simons geen verandering

DEN HAAG (ANP) - BIJ1-fractievoorzitter Sylvana Simons is trots dat mede dankzij haar continue strijd zowel het kabinet als de koning excuses hebben gemaakt voor het slavernijverleden. Bij het maken van de excuses namens het kabinet door premier Rutte zei hij dat er achter het slavernijverleden geen punt staat, maar een komma. E zijn echter nog geen stappen gezet, na die komma, zei Simons tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

15 uur geleden
JA21: voorkomen 'dwangwet' opvang asielzoekers topprioriteit

DEN HAAG (ANP) - Het voorkomen van de invoering van de spreidingswet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van de opvang van asielzoekers in Nederland, is "topprioriteit" van JA21, zei fractievoorzitter Joost Eerdmans tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

16 uur geleden
Den Haan opgelucht door vertrek uit Kamer na 2,5 jaar

DEN HAAG (ANP) - Onafhankelijk Kamerlid Liane den Haan, die namens 50PLUS in eerste instantie de Kamer in kwam, voelt zich opgelucht dat ze de Tweede Kamer verlaat. Ze doet niet mee aan de komende verkiezingen. Ze is evenwel "dankbaar en blij" dat ze tweeënhalf jaar Kamerlid mocht zijn.

16 uur geleden