Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer veegt 'boodschappenboete' in bijstand van tafel

Kamer veegt 'boodschappenboete' in bijstand van tafel

DEN HAAG (ANP) - Mensen in de bijstand moeten jaarlijks tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. De Tweede Kamer heeft een voorstel van de SP, ChristenUnie, GroenLinks en de PvdA hiertoe gesteund. De kwestie kwam recent groot in het nieuws, omdat een vrouw uit Wijdemeren duizenden euro's aan ontvangen bijstandsuitkering moest terugbetalen toen bleek dat haar moeder regelmatig boodschappen voor haar deed.

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, mogen daar bovenop niet zomaar veel giften of geld ontvangen. Het idee is dat mensen anders geen recht hebben op de ondersteuning, maar volgens de Kamer laat de zaak in Wijdemeren (ook wel "boodschappengate" genoemd) zien dat de regels soms erg hard uitpakken. "Deze fraudejacht op mensen met een uitkering heeft veel weg van een toeslagenaffaire 2.0", zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. "Ook hier zien we dat de overheid zich opstelt als een genadeloze machine zonder enig gevoel voor de menselijke maat."

De bijstandsregels gelden landelijk, maar de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering hiervan. Daardoor verschilt het beleid per gemeente. De gemeente Amsterdam staat al giften tot 1200 euro toe, terwijl de gemeente Wijdemeren juist zei volgens de wet te hebben gehandeld. De Kamer wil dat daar een einde aan komt en vraagt om één landelijke regel.

Volgens de Kamer moet de wet "uitgaan van vertrouwen in plaats van wantrouwen". Daarom nam de Kamer donderdagavond ook een motie aan om de Participatiewet, waarin de regels rond uitkeringen zijn vastgelegd, te hervormen. Ook daarbij moet "vertrouwen de basis" zijn, en gemeenten moeten meer rekening kunnen houden met de specifieke situatie van individuele gevallen. Het kabinet moet met voorstellen komen voor manieren waarop de Participatiewet verbeterd kan worden, nog voor de formatie. Zo kunnen partijen die na de verkiezingen een kabinet vormen ermee aan de slag gaan.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

5 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

6 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

6 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

9 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

12 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

13 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

13 uur geleden