Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer uiterst kritisch op De Jonge om vaccinatieplannen

Kamer uiterst kritisch op De Jonge om vaccinatieplannen

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben weinig goede woorden over voor coronaminister Hugo de Jonge. Hun kritiek richt zich dinsdag in een Kamerdebat vooral op de "zwabberende" vaccinatiestrategie. Ook coalitiepartijen zijn kritisch op het beleid van het kabinet.

De Kamer kwam eerder terug van kerstvakantie om over het coronabeleid te debatteren. Nederland prikt als laatste land van Europa. Na druk van buitenaf kondigde het kabinet maandag aan dat de eerste prikken twee dagen eerder worden gezet. Woensdagochtend 6 januari worden zorgmedewerkers gevaccineerd. Ook de volgorde waarin specifieke groepen worden geprikt, werd meerdere keren aangepast.

"Dit is geen strategie, maar chaos. Het is laat en slecht voorbereid", zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij noemt het "een blamage van de hoogste orde". "Men maakt een bende van die vaccinaties", zegt PvdA'er Lodewijk Asscher. "We hebben alle smoezen wel gehad." SP-leider Lilian Marijnissen wil van De Jonge weten "wat gaat hij doen om dit gigantisch falen te herstellen."

Opstappen

De PVV roept De Jonge op om op te stappen. "U bent, meneer de minister, niet de juiste man op de juiste plek", foetert Wilders tijdens het debat. "We kunnen ons in deze pandemie geen Hugo de Jonge als minister meer permitteren." Maar ook GroenLinks heeft "een probleem met het functioneren" van de bewindsman. "Op welke wijze gaat hij ervoor zorgen dat het niet weer misgaat?" vraagt partijleider Jesse Klaver zich af.

Ook vanuit de coalitie klinkt kritiek op het kabinet, en De Jonge in het bijzonder. Hij had verschillende scenario's moeten maken voor de vaccinatiestrategie, zegt VVD'er Klaas Dijkhoff. Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 is zeer kritisch op de keuzes die zijn gemaakt. "De vaccinatieroute die minister De Jonge heeft uitgestippeld, is een hobbelig pad", zegt Jetten. "Minister heeft op één paard gewed, en dat was het verkeerde paard."

Ongemak

Gert-Jan Segers, leider van de kleinste coalitiepartij ChristenUnie, heeft "met ongemak gezien dat het grootste deel van Europa ons voorgaat met het vaccineren van zijn bevolking. Waarom lukt het hen wel en ons niet?" vraagt hij. Segers laat wel doorschemeren dat hij vindt dat sommige oppositiepartijen zich er wel heel makkelijk vanaf maken. Volgens hem is het "makkelijker is om vragen te stellen dan om ze te beantwoorden. Al helemaal als de vragenstellers zich voor geen enkele keuze hoeven te verantwoorden en degenen die er antwoorden op moeten geven op álles worden afgerekend."

Op aandringen van oppositiepartijen geeft ook CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma toe dat het af en toe fout gaat. "Er gaan dingen mis en daar moet je ook kritiek op hebben", zegt hij over het beleid van De Jonge, ook CDA'er.

Meer uit Politiek

Van der Plas: BBB zegt rekeningen bij Rabobank op

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging stopt met bankieren bij de Rabobank. Dat heeft partijleider Caroline van der Plas gezegd in reactie op uitlatingen van Rabobank-bestuursvoorzitter Wiebe Draijer over leningen aan boeren. Hij noemt het "zeer onwaarschijnlijk" dat een boer in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied nog een lening krijgt voor uitbreiding.

13 uur geleden
Versnelling verhuizing statushouders uit azc's loopt ver achter

DEN HAAG (ANP) - Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar bijvoorbeeld een flexwoning of een omgebouwd kantoorpand is verhuisd, loopt ver achter bij de aantallen in de afspraken die het kabinet daarover heeft gemaakt. Sinds 1 juli zijn er tot nu toe slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning uitgestroomd, in plaats van de afgesproken 5840.

14 uur geleden
Ook supermarkten schuiven officieel aan bij Remkes

DEN HAAG (ANP) - Stikstof-gespreksleider Johan Remkes spreekt volgende week donderdag onder andere met supermarkten. Jumbo en brancheorganisatie CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) schuiven officieel aan bij het gesprek met bewindslieden. Daarbij zijn ook andere ketenpartijen, bedrijven en banken aanwezig.

18 uur geleden
Van den Oever: FDF schort harde acties op als gebaar goede wil

SINT HUBERT (ANP) - Farmers Defence Force schort zijn "harde acties" voorlopig op "uit blijk van goede wil" naar het kabinet. Voorman Mark van den Oever zegt dat de groep dat doet als "eerste handreiking" in de hoop dat de overheid kiest voor andere plannen om de uitstoot van stikstof terug te brengen.

19 uur geleden
Coalitiepartijen praten donderdag bij, onder meer over koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen komen donderdag voor het eerst sinds het begin van het zomerreces bijeen om bij te praten. De alarmerende berichten over de ontwikkeling van de koopkracht zullen daarbij besproken worden, maar ook bijvoorbeeld de aanpak van het stikstofprobleem.

1 dag geleden
Rabobank en ABN AMRO gaan naar stikstofoverleg Remkes

AMSTERDAM (ANP) - Rabobank en ABN AMRO gaan in op de uitnodiging die oud-minister Johan Remkes ze heeft gestuurd voor een gesprek over de stikstofcrisis. Vooral Rabobank heeft een grote rol binnen de Nederlandse agrarische sector, waar veel onrust is door de verwachte inkrimping van de veestapel die nodig is om de stikstofuitstoot omlaag te krijgen.

1 dag geleden
'Beruchte stikstofkaart' moet van tafel, wil ChristenUnie

DEN HAAG (ANP) - De omstreden stikstofkaart moet van tafel, vindt de ChristenUnie. Samen met VVD en CDA bekritiseert de CU de bemoeienis van Financiën rondom de stikstofuitstoot en het geld dat het Rijk beschikbaar stelt voor onder meer de uitkoop van boeren. D66 vindt de verontwaardiging selectief.

1 dag geleden