Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer terug van reces voor debat over snelle opmars coronavirus

Kamer terug van reces voor debat over snelle opmars coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge verdedigen woensdag de aangescherpte coronamaatregelen tegenover een kritische Tweede Kamer, die daarvoor het zomerreces onderbreekt. De Kamer wil vooral weten of de ingrepen voldoende zijn om de razendsnelle opmars van het virus af te remmen.

Sinds eind juni de meeste maatregelen werden losgelaten, grijpt het coronavirus weer snel om zich heen. Vooral jongeren raken besmet in uitgaansgelegenheden. Tot extra drukte in de ziekenhuizen heeft dat nog niet geleid, maar volgens deskundigen is dat bij de huidige besmettingscijfers een kwestie van tijd.

Niet de hele Kamer is overtuigd dat het demissionaire kabinet de ernst van de situatie inmiddels wel voldoende inziet. Discotheken en nachtclubs zijn weer gesloten en evenementen aan strengere regels gebonden, maar die maatregelen gaan minder ver dan het Outbreak Management Team (OMT) had geadviseerd.

Ook zal er aandacht zijn voor ondernemers die opnieuw zonder inkomsten komen te zitten. Haags bronnen melden dat het kabinet op dat vlak voor een vlucht naar voren kiest door al voor aanvang van het debat een verruiming aan te kondigen van een garantieregeling voor de evenementensector.

Rutte en De Jonge gingen eerder deze week diep door het stof. Zij erkenden dat zij de opmars van de besmettelijkere Delta-variant van het virus hebben onderschat, en dat zij eind juni te snel te veel versoepelingen hebben doorgevoerd. Tijdens een persconferentie vrijdag hadden zij die suggestie nog weggewuifd. Ook daarvoor boden zij maandag excuses aan.

Het debat wordt vanaf 13.00 uur gehouden in de Ridderzaal. De eigen vergaderzaal van de Tweede Kamer is in verband met de renovatie van het Binnenhof dicht, het tijdelijke onderkomen is pas in augustus beschikbaar.

Meer uit Binnenland

Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

4 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

5 uur geleden
XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

9 uur geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

10 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

10 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

10 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

10 uur geleden