
Kamer teleurgesteld in 'oppervlakkige' stikstofplannen Wiersma
DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is met teleurstelling gereageerd op de stikstofplannen die landbouwminister Femke Wiersma vrijdag presenteerde. Partijen vinden de voorstellen van Wiersma nog lang niet concreet genoeg, en bijvoorbeeld Pieter Grinwis (ChristenUnie) noemde ze zelfs "oppervlakkig". Wiersma snapt "het ongeduld", zei ze in een Kamerdebat, maar wijst erop dat het gaat om grote veranderingen die tijd kosten.
Irritatie was er vooral over het gebrek aan perspectief voor de zogeheten PAS-melders. Dat zijn boeren die buiten hun schuld om geen stikstofvergunning hebben, omdat zij die voor 2019 niet nodig hadden. Zolang er zicht op legalisatie was voor hen, bijvoorbeeld doordat de totale stikstofuitstoot naar beneden zou gaan en er meer stikstofruimte zou ontstaan, grepen rechters niet in. Maar handhaving dreigt alsnog, nu niet zeker is of Wiersma's nieuwe plannen voldoende zijn. Voor boeren kan dat betekenen dat zij dwangsommen krijgen, of dat hun veestapel moet inkrimpen.
Een woedende Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) was er klaar mee en wilde niet langer meedenken met de minister. Goede beleidssuggesties aan de minister kwalificeerde zij als "parels voor de zwijnen". Volgens Bromet is Wiersma "incompetent" en gaat zij de stikstofproblemen niet oplossen. Grinwis keek uit naar "een brief met serieuze emissiereductie", maar verzucht dat de brief "een teleurstelling" is.
Coalitiegenoten kritisch
Niet alleen de oppositie, maar ook coalitiepartijen VVD en NSC zijn kritisch. Zij willen snel concretere plannen van de minister zien hoe de stikstofneerslag omlaag moet. Thom van Campen (VVD) wil begin volgend jaar meer zien van Wiersma. Harm Holman (NSC) wil zo snel mogelijk "een doorbraak forceren" zodat boeren weten waar ze aan toe zijn. Wetgeving waarin stikstofreductie slecht is onderbouwd, wil hij niet steunen. Voorstellen van Grinwis voor concrete doelen leken bij hen in betere aarde te vallen dan de "hoofdlijnen" waar Wiersma vrijdag mee kwam.
Eerder in het debat was Wiersma's eigen partij al voorzichtig kritisch. "We willen meer zicht op een tijdpad, concrete maatregelen, en een grove inschatting van de bijdrage die de maatregelen hebben aan het halen van de doelen", aldus Cor Pierik (BBB).
'Zorgvuldige afweging maken'
"Ik proef wat ongeduld", merkte Wiersma tijdens haar betoog op. Ze begreep dat, maar "we kunnen geen ijzer met handen breken". Wiersma wil in gesprek met de sector en "een zorgvuldige afweging" maken.
Meer uit Politiek
PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Justitie- en asielminister David van Weel (VVD) is bereid het artikel uit de asielnoodmaatregelenwet dat de strafbaarstelling van illegaliteit regelt, niet meteen in werking te laten treden. Hij laat eerst de Raad van State advies uitbrengen en bespreekt dit vervolgens met de Tweede Kamer.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - VVD en CDA willen een boycot van producten uit illegale Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Ze willen dat demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) hiervoor steun gaat zoeken in de Europese Unie. De bewindsman ontraadde donderdag de motie, maar een meerderheid in de Kamer stemde er toch mee in.
3 dagen geleden