Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer steunt versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen

Kamer steunt versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat akkoord met de versnelde aankoop van zes F-35 gevechtsvliegtuigen en vier MQ-9 Reaper onbemande vliegtuigen. Dat gaat via een "ongebruikelijke procedure", erkende defensieminister Kajsa Ollongren in een debat, maar hiermee wordt volgens haar ook aan de wens van de Kamer voldaan.

Normaliter zou de aankoop bij de reguliere begrotingsbehandeling aan de orde komen. Maar het ministerie wil deze zomer nog de bestelling de deur uit doen. Dat scheelt volgens het ministerie veel tijd tijd en geld. "We kunnen deze mogelijkheid niet laten lopen", zei Ollongren.

Bovendien denkt het kabinet te handelen in de lijn van de wens van de Kamer. Die nam na de Russische inval in Oekraïne een motie aan waarin het kabinet werd opgeroepen de krijgsmacht te versterken door er meer in te investeren. Ook veel andere landen geven meer geld uit aan het leger waardoor de vraag naar militair materieel groot is.

Geopolitieke verhoudingen

Jasper van Dijk (SP) spreekt van een "overhaaste beslissing". Hij wilde de aankoop bij de begrotingsbehandeling bespreken. Hij kreeg steun van PVV'er Sietse Fritsma. De rest van de aanwezige partijen steunde het kabinet en vindt niet dat er op een achternamiddag over een aankoop van 1,1 miljard euro wordt beslist.

Defensie handelt "snel, effici├źnt en doelmatig", meent Alexander Hammelburg (D66). GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet zei "best positief" te zijn. De aanval van Rusland heeft de geopolitieke verhoudingen veranderd. Het maakt duidelijk dat een groot leger nodig is voor de verdediging van de democratie, aldus Bromet.

Als de F-35's deze zomer niet worden besteld zal de leverantie van de vliegtuigen twee jaar vertraging oplopen, verklaarde Ollongren. Ook lopen de kosten op. De productie van de Reapers van dit type loopt tegen zijn einde. Het onbemande vliegtuig heeft zijn kwaliteit bewezen, aldus staatssecretaris Christophe van der Maat.

Meer uit Politiek

Veiligheidsberaad en gemeenten praten met kabinet over asielcrisis

NIJMEGEN (ANP) - Vertegenwoordigers van het Veiligheidsberaad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het kabinet overleggen woensdag opnieuw over de crisis in de asielopvang. Dat meldt een woordvoerster van het Veiligheidsberaad. Het gesprek zal onder meer gaan over de aanwijzing door het kabinet van een hotel in Albergen als locatie voor de opvang van asielzoekers, zonder akkoord van de gemeente Tubbergen.

2 uur geleden
VVD'ers uiterst kritisch op asielaanpak kabinet

DEN HAAG (ANP) - Veel actieve VVD'ers en lokale VVD-fracties zijn ontevreden over het asielbeleid van het kabinet. Een aantal liberalen vindt dat er een strenger asielbeleid moet komen, zoals een asielstop. De VVD'ers hebben geen goed woord over voor de inbreuk op de lokale autonomie, zoals nu in Tubbergen gebeurt.

2 uur geleden
Staatssecretaris: Tubbergen nog niks gedaan, daarom helaas dwang

ZWOLLE (ANP) - De gemeente Tubbergen heeft ondanks vele verzoeken nog niks gedaan aan asielopvang. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak al maanden met de gemeente over het hotel in Albergen, dat geschikt was voor opvang van vluchtelingen. Toen de gemeente nee bleef zeggen was het helaas nodig om naar een dwangmaatregel te grijpen.

3 uur geleden
Remkes: bouw en ondernemerspartijen kritisch op stikstofbeleid

ARNHEM (ANP) - Het gesprek met bouworganisatie Bouwend Nederland en ondernemerspartijen VNO-NCW en MKB-Nederland over het stikstofbeleid was "open", zegt bemiddelaar Johan Remkes. Wel hadden zijn gesprekspartners stevige kanttekeningen bij het kabinetsbeleid. Zij vinden dat het kabinet meer ruimte moet bieden voor innovatie.

4 uur geleden
CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

4 uur geleden
VEH: bouw jaarlijks 10.000 betaalbare starterswoningen

AMERSFOORT (ANP) - Vereniging Eigen Huis (VEH) vraagt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) jaarlijks minimaal 10.000 nieuwe starterswoningen te bouwen van maximaal 260.000 euro. De vereniging doet de oproep omdat ze vindt dat jonge mensen weer perspectief moeten hebben op de huizenmarkt. VEH is daarom een petitie begonnen om aandacht te vragen voor de positie van starters. Ook voert de vereniging dit weekend op Lowlands actie voor starters.

12 uur geleden
Bouwers en werkgevers schuiven aan bij stikstofbemiddelaar Remkes

DEN HAAG (ANP) - Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland gaan woensdag in overleg met bemiddelaar Johan Remkes over het stikstofbeleid.

12 uur geleden