Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer steunt verlenging avondklok, maar vraagt om perspectief

Kamer steunt verlenging avondklok, maar vraagt om perspectief

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt de verlenging van de avondklok, die het kabinet maandag bekendmaakte. Wel vragen verschillende partijen zich af wat er voor nodig is om de maatregel weer af te schaffen.

De avondklok zou woensdag aflopen maar het kabinet besloot hem te verlengen tot 2 maart. Wel is er op 23 februari een 'weegmoment' waarop wordt gekeken of de maatregel nog nodig is. Het kabinet volgt met de verlenging het advies van het OMT.

Van de coalitiepartijen twijfelde D66 het langst over de maatregel en Maarten Groothuizen wil van de regering weten waar er op 23 februari precies naar wordt gekeken. "Wanneer is er aanleiding om af te schalen? Hoe toetst het kabinet de criteria?", vroeg hij dinsdag in een debat in de Kamer. Ook Stieneke van der Graaf van de ChristenUnie vraagt zich af "wat er precies nodig is om te beoordelen of de avondklok nog langer nodig is".

Effect onduidelijk

Ook de SP, GroenLinks en de Partij van de Arbeid steunen de verlenging omdat het risico op fors meer coronabesmettingen in hun ogen anders te groot is. Net als Groothuizen en Van der Graaf is SP'er Maarten Hijink benieuwd welke criteria het kabinet hanteert. "Hoe voorkomen we dat we nog maanden met deze maatregel blijven zitten?"

PVV-leider Geert Wilders is en blijft fel tegen de avondklok. "Er is nul bewijs dat de avondklok werkt" om het aantal besmettingen terug te dringen, vindt hij. "Het is een slag in de lucht." Ook volgens de SGP is het effect onduidelijk. DENK vindt de avondklok "disproportioneel". Verder spraken de Partij voor de Dieren, FVD en Henk Krol zich uit tegen de verlenging.

Advies OMT

Volgens premier Mark Rutte is het "zeer verstandig" om de omstreden avondklok voort te zetten. "We kunnen niet zonder." Hoewel het effect nog niet wetenschappelijk is aangetoond, zijn er eerste signalen dat het werkt, zei hij. Het aantal contactmomenten neemt af sinds de invoering. Verder daalt het aantal ziekenhuisopnames. De avondklok zou tot een "zeer aanzienlijke" reductie van 10 procent leiden.

De situatie is "fragiel", aldus de premier. Zonder de avondklok en de beperking van het aantal bezoekers dat een huishouden mag ontvangen, dreigt het aantal besmettingen weer op te gaan lopen. Dat komt door de Britse variant van het coronavirus. Die is veel besmettelijker dan de klassieke versie. Vermoedelijk is twee derde van alle nieuwe besmettingen van de Britse variant.

Op 23 februari beslist het kabinet of de avondklok moet voortduren tot en met 2 maart. Welke beslissing het kabinet dan neemt hangt af van het advies van het OMT. Maar als de maatregel weinig effect blijkt te hebben of de besmettingscijfers zijn dusdanig gedaald, dan wordt het niet verlengd, zei Rutte. Maar met welke cijfers er wordt gestopt kon Rutte niet zeggen. "Dat kun je niet zo met een schaartje knippen."

Meer uit Politiek

Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

1 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

1 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

1 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

2 uur geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

3 uur geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

5 uur geleden
Ombudsman en Kinderombudsman: maatregelen Groningen verwarrend

GRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.

5 uur geleden