Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer steunt verhoging celstraf van 15 naar 25 jaar voor doodslag

Kamer steunt verhoging celstraf van 15 naar 25 jaar voor doodslag

DEN HAAG (ANP) - Verdachten die worden veroordeeld voor doodslag riskeren straks een maximale celstraf van 25 jaar. Nu is de straf nog hooguit 15 jaar voor daders die met opzet en in een opwelling, iemand om het leven brengen. De hele Tweede Kamer is voor een verhoging van de strafmaat, maar GroenLinks, Volt, PvdA en coalitiepartij D66 vonden 20 jaar voldoende. Coalitiepartij ChristenUnie en de SP wilden dat laatste liever ook, maar stemden "met ongemak" toch voor de 25 jaar in het wetsvoorstel.

Ook coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PVV, JA21, FVD, DENK, SGP, Groep van Haga, BBB en Liane den Haan stemden voor de verhoging naar 25 jaar. Het ziet ernaar uit dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer ook een meerderheid zal halen.

Er wordt al jaren gesproken over een verhoging van de maximale strafmaat voor doodslag, vooral omdat de maximale straf voor moord in 2006 al werd verhoogd van 20 naar 30 jaar, of levenslang. Van moord is sprake als is bewezen dat de dader vooraf heeft nagedacht over zijn of haar daad. Dit 'gat' in de maximale straf - van 15 jaar - tussen doodslag en moord is te groot, vindt iedereen.

Discussie

De voorstanders van een minder forse verhoging vonden 20 jaar echter voldoende en ook nuttig. Ze wezen erop dat rechters nu ook al bijna nooit de maximaal mogelijke straf opleggen als er sprake is van doodslag. Ook rechters en advocaten waren voor maximaal 20 jaar.

De discussie over de strafmaat kwam in een stroomversnelling door het vermoorde Rotterdamse meisje Hümeyra. Zij werd in 2018 van dichtbij doodgeschoten door haar ex-vriend. Hij werd in eerste aanleg voor doodslag veroordeeld tot 14 jaar. In hoger beroep kreeg hij 20 jaar opgelegd, toen wegens moord.

Meer uit Binnenland

Vijf minderjarige meisjes aangehouden voor mishandeling in Veghel

VEGHEL (ANP) - De politie heeft dinsdag vijf minderjarige meisjes aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij het "ernstig mishandelen" van een 15-jarig meisje uit Veghel (Noord-Brabant). De verdachten zitten vast en worden verhoord. Aansluitend aan dat verhoor krijgen ze bezoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Daarna neemt de officier van justitie een beslissing over het vervolg van de zaak, meldt de politie.

11 minuten geleden
Opnieuw drie AZ-supporters aangehouden wegens ongeregeldheden

ALKMAAR (ANP) - De politie heeft nog eens drie AZ-supporters aangehouden vanwege hun mogelijke betrokkenheid bij de rellen in het voetbalstadion van de Alkmaarse club eerder deze maand. Dat brengt het totaal aantal arrestaties in de zaak op achttien, laat de politie weten.

20 minuten geleden
Nederland wil niet langer EU-geld naar Oeganda sturen

BRUSSEL (ANP) - Nederland wil dat de Europese Unie stopt met het jaarlijks overmaken van tientallen miljoenen euro's aan onder meer ontwikkelingshulp aan Oeganda. Buitenlandminister Wopke Hoekstra gaat daarop aandringen nu het Oost-Afrikaanse land een rabiate anti-homowet invoert.

32 minuten geleden
OM eist 12 jaar cel tegen vermeende vertrouwensman van Taghi

ROTTERDAM (ANP) - Tegen de 42-jarige Najim Z. heeft het Openbaar Ministerie dinsdag een celstraf van twaalf jaar geëist voor twee cocaïnetransporten. Z. werd eind maart vorig jaar in Libanon opgepakt, samen met zijn schoonvader Mink K. De mannen zijn in juni vorig jaar uitgeleverd aan Nederland.

40 minuten geleden
XR demonstreert in Den Haag tegen aanhouding man die agent beet

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) demonstreren dinsdag bij de rechtbank in Den Haag tegen de aanhouding van een man zaterdag bij het klimaatprotest op de A12. De activisten zeggen bij het gerechtsgebouw te staan "in solidariteit met de rebel die afgelopen zaterdag met disproportioneel geweld gearresteerd is door de politie en nog steeds wordt vastgehouden". De verdachte zou zich bij zijn aanhouding hebben verzet. Daarbij zou hij een agent hebben gebeten, meldde de politie zondag.

1 uur geleden
Brand in Efteling, theater ontruimd

KAATSHEUVEL (ANP) - In pretpark de Efteling woedt dinsdag een brand, bevestigt een woordvoerster van de veiligheidsregio berichtgeving door Omroep Brabant. "We zijn gealarmeerd." Volgens haar gaat het om een pand in de buurt van theater Ravelijn.

1 uur geleden
OM eist voorwaardelijke celstraf voor GHB-drama in Heerenveen

LEEUWARDEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van 26-jarige Lisette Elzinga. Het slachtoffer overleed in oktober 2021 na het drinken van een flesje water met pure GHB.

1 uur geleden