
Kamer steunt verhoging celstraf van 15 naar 25 jaar voor doodslag
DEN HAAG (ANP) - Verdachten die worden veroordeeld voor doodslag riskeren straks een maximale celstraf van 25 jaar. Nu is de straf nog hooguit 15 jaar voor daders die met opzet en in een opwelling, iemand om het leven brengen. De hele Tweede Kamer is voor een verhoging van de strafmaat, maar GroenLinks, Volt, PvdA en coalitiepartij D66 vonden 20 jaar voldoende. Coalitiepartij ChristenUnie en de SP wilden dat laatste liever ook, maar stemden "met ongemak" toch voor de 25 jaar in het wetsvoorstel.
Ook coalitiepartijen VVD en CDA en oppositiepartijen PVV, JA21, FVD, DENK, SGP, Groep van Haga, BBB en Liane den Haan stemden voor de verhoging naar 25 jaar. Het ziet ernaar uit dat het wetsvoorstel in de Eerste Kamer ook een meerderheid zal halen.
Er wordt al jaren gesproken over een verhoging van de maximale strafmaat voor doodslag, vooral omdat de maximale straf voor moord in 2006 al werd verhoogd van 20 naar 30 jaar, of levenslang. Van moord is sprake als is bewezen dat de dader vooraf heeft nagedacht over zijn of haar daad. Dit 'gat' in de maximale straf - van 15 jaar - tussen doodslag en moord is te groot, vindt iedereen.
Discussie
De voorstanders van een minder forse verhoging vonden 20 jaar echter voldoende en ook nuttig. Ze wezen erop dat rechters nu ook al bijna nooit de maximaal mogelijke straf opleggen als er sprake is van doodslag. Ook rechters en advocaten waren voor maximaal 20 jaar.
De discussie over de strafmaat kwam in een stroomversnelling door het vermoorde Rotterdamse meisje Hümeyra. Zij werd in 2018 van dichtbij doodgeschoten door haar ex-vriend. Hij werd in eerste aanleg voor doodslag veroordeeld tot 14 jaar. In hoger beroep kreeg hij 20 jaar opgelegd, toen wegens moord.
Meer uit Binnenland
TERNEUZEN (ANP) - De politie heeft vrijdagmiddag in een loods in Terneuzen (Zeeland) 3000 liter chemicaliën gevonden die gebruikt worden voor het maken van drugs. Na een tip werd later op de avond een 66-jarige man aangehouden, meldt de politie zaterdag. Hij zou de stoffen hebben opgeslagen. Ook moest de man nog een celstraf van enkele jaren uitzitten.
16 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - De processen op Schiphol lopen zaterdagochtend goed door, ondanks de drukte die deze dag wordt verwacht. Dat zegt een woordvoerder van de luchthaven. Op dit moment is er een wachttijd van ongeveer 5 minuten bij de beveiliging. "De flow zit er goed in, dus het is een goed begin van de vakantie voor veel mensen", aldus de zegsman.
28 minuten geledenNIJMEGEN (ANP) - Deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, die dinsdag van start gaat, kunnen zomers weer met soms een bui tegemoet zien. De laatste twee wandeldagen verlopen warmer dan de eerste twee, verwacht Weeronline.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Een 29-jarige automobilist is zaterdagochtend overleden toen zijn auto van de weg raakte op de A20 bij Vlaardingen. Het eenzijdige ongeval gebeurde rond 05.25 uur, meldt de politie. De man zat alleen in de auto. Op foto's in regionale media is te zien dat de auto op zijn kop in het gras ligt. Volgens Rijnmond werd de bestuurder enkele tientallen meters naast het voertuig gevonden.
2 uur geledenGIFHORN (ANP/DPA) - Bij een ongeluk met een Nederlandse touringcar in de Duitse deelstaat Nedersaksen zijn zes mensen gewond geraakt, van wie twee zwaar. De bus met 23 senioren uit Nederland zou aan het begin van de avond van de weg zijn geraakt tussen de steden Rötgesbüttel en Meine in het district Gifhorn nadat de buschauffeur onwel was geworden, volgens de Duitse hulpdiensten.
12 uur geledenDAKAR (ANP/RTR) - De Nederlandse ambassade in Senegal heeft vrijdag besloten om een lhbti-evenement in de hoofdstad Dakar te annuleren na een waarschuwing van de Senegalese overheid. Het zou gaan om een filmvertoning met daaropvolgend een discussie over lhbti-kwesties, georganiseerd samen met de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. Homoseksualiteit is strafbaar in Senegal.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In onder meer Gaza, Oekraïne en Soedan herhaalt zich op dit moment iets vergelijkbaars als wat zich in Srebrenica heeft afgespeeld dertig jaar geleden. Dat heeft hoofdimam Aldin Šahbazović van de Islamitische Vereniging voor Bosniakken in Nederland vrijdag gezegd bij de herdenking van de massamoord in 1995. Volgens hem herhaalt de wereld "hetzelfde patroon: onrecht wordt eerst genegeerd, daarna gerelativeerd en tenslotte gerechtvaardigd door koude geopolitieke berekeningen".
17 uur geleden