Kamer steunt plan voor focus op rekenen, lezen en schrijven
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul kan verder met haar plan om de focus in het basis- en voortgezet onderwijs meer te richten op lezen, schrijven en rekenen. Ze krijgt steun van de coalitiepartijen. Dat de invoering een jaar vertraging oploopt, viel wel slecht bij de Kamerleden.
De afgelopen jaren zijn de prestaties op het gebied van lezen, schrijven en rekenen achteruitgegaan. Daar wil de bewindsvrouw wat aan doen. Ze wil de "basis weer op orde krijgen", zei ze in een debat in de Tweede Kamer over de curriculumherziening en aanpak van de basisvaardigheden.
In 2006 zijn de kerndoelen van het basis- en voortgezet onderwijs voor het laatst gewijzigd. Het is toen teruggebracht naar 58 globale kerndoelen, maar dat leidde tot onduidelijkheid en overbelasting. Daarom wordt al jaren gewerkt aan een aanpassing. Het nieuwe kabinet heeft nu besloten dat het aantal doelen verder omlaag moet.
Meer ruimte
Volgens de oppositie is dat een slecht idee. Anita Pijpelink (GroenLinks-PvdA) vindt dat het onderwijsveld door het kabinet opzij wordt geschoven. Volgens Ilana Rooderkerk (D66) zijn de coalitiepartijen het niet eens over de kerndoelen waardoor er nu een "waterig compromis" op tafel ligt.
"Te veel kerndoelen zal niet leiden tot verdieping", meent Aant Jelle Soepboer (NSC). Hij vindt dat er meer ruimte moet worden gegeven aan docenten en scholen.
Samenhang verbeteren
Voor Paul gaat het erom dat er meer focus komt op lezen, schrijven en rekenen. Dat ze nog een keer door de kerndoelen wil gaan, is bedoeld om de samenhang te verbeteren en te voorkomen dat docenten overstelpt worden, zei ze. Volgend voorjaar ligt er volgens haar een nieuwe set kerndoelen.
Ze ziet ook geen ruimte voor het pleidooi van veel partijen om meer uren te geven aan bètavakken zoals natuurkunde. Dat is niet mogelijk omdat dat ten koste zou gaan van lezen, schrijven en rekenen.
Onvrede
In opdracht van de staatssecretaris werkt het landelijk expertisecentrum voor het curriculum (SLO) nu aan een aanpassing van het aantal kerndoelen. Daardoor loopt de invoering volgens de bewindsvrouw "maximaal" een jaar vertraging op. Invoering staat nu op de rol voor 2027.
Die vertraging wekt onvrede in de Kamer, ook bij de coalitie. PVV'er Nico Uppelschoten zei "heel veel moeite" te hebben met de vertraging. Arend Kisteman van de VVD noemde het "vervelend". De staatssecretaris snapt de teleurstelling, maar ze kreeg uiteindelijk wel de coalitiepartijen achter haar plan.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De VVD houdt de andere coalitiepartijen aan de klimaatafspraken die zijn gemaakt in het hoofdlijnenakkoord. Dat zei Tweede Kamerlid Silvio Erkens tijdens het debat over de begroting van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Het kabinet heeft volgens hem al vastgesteld dat extra maatregelen nodig zijn om de doelen te halen. "Daar hebben alle vier de partijen bij gezeten."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp) zegt uit te kijken "naar een goede samenwerking" met Donald Trump, die zoals het er nu naar uitziet weer president wordt van Amerika. "Ik feliciteer president Trump van harte met zijn verkiezingsoverwinning", zei ze in de uitzending van Goedemorgen Nederland op NPO 1.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-chef Mark Rutte zegt in een reactie op de verkiezingswinst van Trump dat diens leiderschap "opnieuw van cruciaal belang zal zijn om onze alliantie sterk te houden". Dat schrijft Rutte op X. "Ik kijk ernaar uit om opnieuw met hem samen te werken om vrede te bevorderen door kracht door #NATO."
5 uur geledenJUNEAU (ANP) - In bijna alle Amerikaanse staten kan inmiddels gestemd worden. Alaska is de laatste staat waar stembureaus zijn opengegaan. Alleen in Hawaï kunnen de mensen nog niet stemmen.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Na lange onderhandelingen over een pakket asielmaatregelen willen de coalitiepartijen haast maken, maar in het debat over de begroting van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) vinden PVV, VVD, NSC en BBB dinsdagmiddag een sceptische oppositie tegenover zich. Partijen als GroenLinks-PvdA en D66 betichten de bewindsvrouw van wensdenken door vooruitlopend op een lagere instroom van asielzoekers flink te bezuinigen op de opvang.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers van Financiën zijn het maandag in Brussel eens geworden over het belang van de integratie van de Europese kapitaalmarkt. Dat is "dringend en essentieel", stellen de ministers in een gezamenlijke verklaring. Als er minder nationale regels zijn, zijn private partijen eerder geneigd om te investeren. Privaat geld is volgens de ministers hard nodig om de economische groei in Europa te bevorderen en daarmee de concurrentiekracht te vergroten.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM), toenmalig minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en uitvoeringsorganisaties schoten tekort rond de dodelijke steekpartij in een Albert Heijn in Den Haag waarbij in 2023 een medewerkster om het leven kwam, schrijven de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Hoge Raad in twee rapporten.
1 dag geleden