
Kamer steunt nieuwe missie in Irak, maar is bezorgd over veiligheid
N i e u w bericht, meer informatie in 1e, 2e en 3e alinea
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer steunt een nieuwe missie in Irak, maar is wel bezorgd over de gevolgen van een mogelijke escalatie van het conflict tussen Israël en Hamas. Volgend jaar gaan zo'n driehonderd militairen naar Irak, de meesten gaan aan de slag voor de NAVO-missie die de Iraakse veiligheidssector moet versterken. De missie krijgt steun van coalitiepartijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie, en van de SGP en GroenLinks-PvdA. Onder meer de SP, PVV en DENK steunen de missie niet.
Partijen maken zich wel zorgen om de oorlog tussen Israël en Hamas. "Door die oorlog staat de hele regio onder spanning", zegt Kati Piri (GroenLinks-PvdA). Don Ceder (ChristenUnie) wil dat er op tijd een exitstrategie ligt, voor het geval het conflict in Israël oplaait en overslaat naar andere landen in het Midden-Oosten.
Sinds het uitbreken van de strijd tussen Israël en Hamas is de veiligheidssituatie in Irak verslechterd, erkent het demissionaire kabinet ook. Alleen al de afgelopen week zijn twaalf locaties met westerse militairen aangevallen door pro-Iraanse milities. Zij beschikken over zware wapens. "Maar we kunnen het ons niet permitteren om andere plekken in de wereld te negeren", zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Het dreigingsniveau is opgeschaald naar significant. Iran steunt Hamas en heeft veel invloed in Irak.
De NAVO-missie is geen vechtmissie. Als het geweld verder toeneemt, kan die worden afgebouwd, zei Ollongren deze week in de Kamer. Ook liggen er evacuatieplannen klaar. Nederlandse militairen gaan de NAVO-missie rond Bagdad beveiligen. Ook gaan drie transporthelikopters mee met meer dan honderd man ondersteunend personeel.
Meer uit Politiek
LONDEN (ANP) - De vooral Europese bondgenoten die Oekraïne na een staakt-het-vuren willen beschermen zaten donderdag veel op één lijn met hun Amerikaanse gesprekspartners, constateert demissionair premier Dick Schoof. Hij zag bij een videovergadering van de zogenoemde coalitie van bereidwillige landen "brede overeenstemming dat de druk op Rusland verder opgevoerd moet worden". Voor het eerst schoven vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering en kringen rond president Donald Trump aan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) is blij met de nieuwe economische ramingen van het Centraal Planbureau (CPB). Die laten zien dat de economie ondanks alle geopolitieke spanningen blijft groeien, al gaat het wel langzamer dan eerder gedacht. Ook de nog altijd stijgende koopkracht stemt de VVD-bewindsman tevreden.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet kan door met het geven van een omvangrijk steunpakket aan het noodlijdende Damen Naval. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is hiermee akkoord. Alleen SP, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren en DENK waren donderdag tijdens de stemming een andere mening toegedaan.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt donderdag terug van zomerreces om te stemmen over de vraag of ze zich voldoende geïnformeerd acht voor het geven van staatssteun aan een niet nader genoemd bedrijf. Ingewijden bevestigen na berichtgeving van verschillende media dat het kabinet een overbruggingskrediet wil verschaffen aan scheepsbouwer Damen Naval.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
4 dagen geleden