Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer steunt 'met gemengde gevoelens' vrouwenquotum

Kamer steunt 'met gemengde gevoelens' vrouwenquotum

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een vrouwenquotum voor de raden van commissarissen van grote bedrijven. Maar weinig partijen zijn blij met de voorgestelde wet. Meerdere fracties noemen het een "paardenmiddel", dat weliswaar nodig blijkt omdat het aandeel vrouwelijke commissarissen tot teleurstelling van de Kamer nauwelijks toeneemt.

De wet regelt dat minstens een derde van van de commissarissen van beursgenoteerde bedrijven vrouw is. Iedere man die vertrekt moet vervangen worden door een vrouw, totdat het quotum is gehaald. Als toch een man wordt aangesteld, is die benoeming nietig. Ook moeten de ongeveer 5000 bv's en nv's die niet beursgenoteerd zijn aantonen hoe ze het aandeel vrouwen in de top verbeteren met behulp van een streefcijfer. Deze mogen zij zelf bepalen, maar ze moeten jaarlijks hun voortgang doorgeven aan de Sociaal Economische Raad (SER).

Er wordt donderdag gestemd over de wet, maar ook regeringspartijen D66 en CDA zijn voor. Lenny Geluk-Poortvliet (CDA) zei dat haar partij, die eerder tegen was, nu een "voortvarende" invoering van de wet wil. Haar partijleider Wopke Hoekstra zei woensdag in de talkshow M dat ook hij anders is gaan denken over het vrouwenquotum. De PVV en VVD zijn tegen de wet.

Felle confrontatie

Het leidde tot een felle confrontatie tussen de VVD en de PvdA. Zohair El Yassini (VVD) hekelde eerdere ervaringen die hij met positieve discriminatie had, toen hij vanwege zijn Marokkaanse achternaam aan het werk kon bij een bedrijf. "Nog nooit heb ik me zo vernederd gevoeld." Hoewel de VVD volgens El Yassini lang gediscussieerd heeft over het vrouwenquotum, zegt hij dat de partij gelijke kansen niet wil afdwingen. "Als je stuurt op diversiteit, sneuvelen de gelijke kansen."

Volgens Kirsten van den Hul (PvdA) is het niet realistisch wat de VVD wil. "De gelijke kansen zijn er niet en die zijn er nooit geweest. Als ik solliciteer op een baan, heb ik een kleinere kans dan iemand met gelijke of zelfs mindere papieren, puur en alleen op basis van mijn gender." Volgens haar komt "de beste persoon nu niet op de beste plek, er zijn obstakels en deze wet doorbreekt die."

Meer uit Binnenland

NS: spitsheffing wordt maximaal 2,50 euro in ochtend

DEN HAAG (ANP) - De spitsheffing die de NS wil gaan invoeren, gaat in de ochtend maximaal 2,50 euro kosten. Dat bevestigde een woordvoerder van de NS na berichtgeving in het AD. President-directeur Wouter Koolmees gaat maandag naar de Tweede Kamer.

8 minuten geleden
CKM wil hardere aanpak klanten minderjarige prostituees

DEN HAAG (ANP) - Klanten die moedwillig seks hebben met (minderjarige) slachtoffers van mensenhandel moeten harder aangepakt worden. Ook dient deze groep beter in beeld te worden gebracht. Daarvoor pleit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in het rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2022'.

55 minuten geleden
Publiek kan afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in Westerkerk

AMSTERDAM (ANP) - Mensen die daar behoefte aan hebben kunnen maandagmiddag afscheid nemen van fotograaf Erwin Olaf in de Amsterdamse Westerkerk. Olaf overleed vorige week woensdag onverwacht op 64-jarige leeftijd, enkele weken na een longtransplantatie. In 1996 werd longemfyseem bij hem geconstateerd. Woensdag is in besloten kring zijn afscheid, zo staat te lezen in een rouwadvertentie die zijn familie zaterdag in de Volkskrant plaatste.

4 uur geleden
Centrumzijde westelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal dicht

AMSTERDAM (ANP) - Op station Amsterdam Centraal is vanaf maandagochtend de ingang van de westelijke reizigerstunnel aan de centrumzijde gesloten vanwege werkzaamheden. Aan de IJ-zijde blijft de ingang naar de tunnel wel open. ProRail verwacht dat de verbouwing van de tunnel duurt tot medio 2024, waarna de toegangspoortjes aan de centrumzijde weer opengaan.

4 uur geleden
Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

8 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

12 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

12 uur geleden