Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft zoals verwacht tegen het 2G-beleid gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang tot bepaalde locaties waar een coronapas moet worden getoond. Testen is dan niet meer voldoende (3G). De motie van de SGP en Kamerlid Omtzigt roept het kabinet op dit wetsvoorstel in te trekken. Coalitiepartij ChristenUnie steunde de motie ook.

Het wetsvoorstel was eind vorig jaar al in de koelkast gezet door het vorige kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun voor zou zijn. Kuipers wilde als nieuwe minister eerst nog nader onderzoek laten doen naar de effecten van 2G, zo kondigde hij begin deze maand aan. In de tussentijd zou het voorstel niet besproken worden. Maar veel Kamerfracties willen dat het voorstel helemaal van tafel gaat, nog voordat het behandeld wordt.

Woensdag maakte de PvdA na lang wikken en wegen bekend voor de motie van SGP en Omtzigt te stemmen. Daarmee was een meerderheid ontstaan. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zei in reactie daarop de wens van de Kamer te zullen respecteren.

Geen meerwaarde

Voor de sociaaldemocraten is intrekking evenwel geen principiële zaak, zegt een woordvoerder. Het zat de partij dwars dat het kabinet klungelt met de onderbouwing en de coronasituatie nu niet om deze vergaande maatregel vraagt. Mocht de coronasituatie in de toekomst toch uit de hand lopen, dan zou de PvdA er opnieuw naar kunnen kijken.

Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Maar intrekken van het voorstel vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver. Gebruikelijk is dat de Kamer erover debatteert en daarna een voorstel eventueel wegstemt.

Meer uit Binnenland

Brand in duingebied bij Brouwersdam

OUDDORP (ANP) - In het duingebied bij de Brouwersdam is brand uitgebroken. De brandweer is met meerdere blusauto's aanwezig, meldt Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

3 minuten geleden
Doden ongeluk Lekkerkerk en woning Zoetermeer waren gezin

DEN HAAG (ANP) - De overleden personen die zaterdag zijn gevonden in een woning in Zoetermeer, zijn een 34-jarige man en een 70-jarige vrouw. De 72-jarige man die bij een aanrijding eveneens zaterdag in Lekkerkerk om het leven kwam, was de echtgenoot van de vrouw en de vader van de man. Dat meldt de politie dinsdag.

51 minuten geleden
Prinses Amalia ziet af van lidmaatschap corps Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Prinses Amalia wordt geen lid van het corps in Amsterdam. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd na berichtgeving van de NOS. De 18-jarige prinses, die gaat studeren in Amsterdam, liet eerder in de biografie van Claudia de Breij weten dat ze sowieso bij het corps zou willen. "Met een jaarclub, alles erop en eraan."

1 uur geleden
Acht keer onderzoek naar schieten politie in eerste helft 2022

DEN HAAG (ANP) - In de eerste helft van 2022 heeft de Rijksrecherche acht incidenten onderzocht waarbij de politie heeft geschoten met het dienstwapen. Daarbij viel één dode en raakten zeven mensen gewond, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

1 uur geleden
Omgekeerde vlaggen Nijeveen moeten weg voor nationale herdenking

MEPPEL (ANP) - De omgekeerde vlaggen en linten die zijn opgehangen in het Drentse Nijeveen (gemeente Meppel) moeten weg zijn voor de Nationale Herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, op 15 augustus. Vanaf 18 augustus mogen er in Nijeveen weer omgekeerde vlaggen worden opgehangen en die mogen dan minimaal zes weken blijven hangen.

2 uur geleden
'Tropenrooster' voor sommige vaccinatie- en testlocaties

ROTTERDAM (ANP) - Vaccinatie- en testlocaties van de GGD sluiten de komende dagen soms eerder vanwege de verwachte hittegolf. Onder meer Rotterdam-Rijnmond laat dinsdag weten dat alle locaties tussen 10 en 13 augustus slechts tot 13.00 uur geopend zijn.

2 uur geleden
Nog geen problemen voor levensmiddelenindustrie door droogte

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse levensmiddelenindustrie ondervindt nog geen problemen door de droogte. Dat laat een woordvoerder van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) weten. "We hebben het op de radar, maar we hebben hier nog geen signalen over ontvangen", aldus de zegsman.

2 uur geleden