Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

Kamer stemt zoals verwacht tegen 2G-systeem

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft zoals verwacht tegen het 2G-beleid gestemd. In dat systeem krijgen alleen gevaccineerde of recent van corona genezen mensen toegang tot bepaalde locaties waar een coronapas moet worden getoond. Testen is dan niet meer voldoende (3G). De motie van de SGP en Kamerlid Omtzigt roept het kabinet op dit wetsvoorstel in te trekken. Coalitiepartij ChristenUnie steunde de motie ook.

Het wetsvoorstel was eind vorig jaar al in de koelkast gezet door het vorige kabinet, omdat niet zeker was of er voldoende steun voor zou zijn. Kuipers wilde als nieuwe minister eerst nog nader onderzoek laten doen naar de effecten van 2G, zo kondigde hij begin deze maand aan. In de tussentijd zou het voorstel niet besproken worden. Maar veel Kamerfracties willen dat het voorstel helemaal van tafel gaat, nog voordat het behandeld wordt.

Woensdag maakte de PvdA na lang wikken en wegen bekend voor de motie van SGP en Omtzigt te stemmen. Daarmee was een meerderheid ontstaan. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zei in reactie daarop de wens van de Kamer te zullen respecteren.

Geen meerwaarde

Voor de sociaaldemocraten is intrekking evenwel geen principiƫle zaak, zegt een woordvoerder. Het zat de partij dwars dat het kabinet klungelt met de onderbouwing en de coronasituatie nu niet om deze vergaande maatregel vraagt. Mocht de coronasituatie in de toekomst toch uit de hand lopen, dan zou de PvdA er opnieuw naar kunnen kijken.

Het CDA liet weten ook tegen 2G te zijn, omdat het in de huidige situatie geen meerwaarde heeft. Maar intrekken van het voorstel vindt de partij staatsrechtelijk niet zuiver. Gebruikelijk is dat de Kamer erover debatteert en daarna een voorstel eventueel wegstemt.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis ingezet voor opvang asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het Rode Kruis is ingeschakeld om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen. De hulporganisatie gaat basisvoorzieningen leveren op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), meldt de IND. Door de enorme drukte bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten asielzoekers al bijna twee maanden 's nachts en nu ook overdag in wachtkamers van de IND verblijven, soms op stoelen en op de grond.

1 uur geleden
Almelo kondigt noodbevel af om ongeregeldheden Heracles - Sparta

ALMELO (ANP) - Burgemeester Mirjam van 't Veld van Almelo heeft een noodbevel afgekondigd voor een deel van de stad in verband met onrusten rond de voetbalwedstrijd tussen Heracles en Sparta. Het noodbevel geldt vanaf 19.15 uur zaterdagavond tot 01.00 uur zondag, meldt de gemeente op X.

3 uur geleden
Aboutaleb op klimaattop: stop met eindeloos praten, aan de slag

DUBAI (ANP) - Regeringsleiders zouden wat minder "eindeloos" moeten praten over klimaatverandering, zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op de klimaattop in Dubai. In plaats daarvan is het tijd om aan de slag te gaan. Hij vindt dat steden daarin een belangrijke rol kunnen spelen.

4 uur geleden
Rijkswaterstaat: ga niet de weg op in Noord- en Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om zaterdagavond in Noord- en Zuid-Holland alleen de weg op te gaan als het echt niet anders kan. Het KNMI heeft voor de twee provincies code oranje afgegeven om grootschalige gladheid door ijzel. "Omdat de gladheid niet goed zichtbaar is, kan dit voor verraderlijke gladheid en dus gevaarlijke rijomstandigheden zorgen", aldus Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Schaatsen op natuurijs van korte duur, veel ijsbanen weer dicht

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland kon zaterdag op natuurijs worden geschaatst. In Winterswijk, Doorn en De Lier gingen de ijsbanen al vroeg in de ochtend open. Lang duurde de schaatspret niet, want de banen sloten rond het middaguur door de oplopende temperatuur. De kans dat er zondag geschaatst kan worden, is klein.

6 uur geleden
Keti Koti bijgeschreven op lijst immaterieel erfgoed Nederland

AMSTERDAM (ANP) - Keti Koti, de dag van de herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij, is zaterdag officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurde op voordracht van NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. Keti Koti stond al sinds 2020 in de Canon van Nederland, de vijftig vensters met belangrijke historische gebeurtenissen voor Nederland.

8 uur geleden
Tientallen demonstranten bij protest op Dam tegen Geert Wilders

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam hebben zo'n honderd mensen gedemonstreerd tegen PVV-leider en verkiezingswinnaar Geert Wilders. De demonstranten spraken onder de noemer 'niet mijn premier' naar eigen zeggen hun steun uit voor vrijheid van religie, mensenrechten, klimaatrechtvaardigheid, internationale solidariteit en de democratie.

9 uur geleden