Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer stemt later over communicatieverbod zware crimineel in cel

Kamer stemt later over communicatieverbod zware crimineel in cel

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt dinsdag toch niet over een wet die het mogelijk maakt om het contact tussen zware criminelen in de gevangenis en de buitenwereld geheel of gedeeltelijk te beperken. De stemming is uitgesteld omdat demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vrijdag een spoedadvies hierover heeft aangevraagd bij de Raad van State. Hij heeft namelijk grote bedenkingen bij twee door de Kamer aangenomen wijzigingsvoorstellen die toestaan om gesprekken tussen gedetineerden en hun advocaat op te nemen.

Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA) vindt het "niet meer dan logisch" om het advies af te wachten. Mirjam Bikker (ChristenUnie) vindt dat de wet opnieuw moet worden behandeld als de Raad van State oordeelt dat de wet inderdaad in strijd is met de grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zoals Weerwind verwacht.

Lilian Helder (BBB) heeft een van de bekritiseerde wijzigingsvoorstellen (amendementen) ingediend en is "uit collegialiteit" bereid om de stemming over de wet uit te stellen. Ze waarschuwt wel dat er wat haar betreft maar "twee smaken" zijn: de wet intrekken óf goedkeuren en vervolgens laten behandelen door de Eerste Kamer. Een tussenvorm is volgens haar dus niet mogelijk.

Taghi

Begin deze maand bleek tijdens een debat dat een brede meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de communicatiemogelijkheden van zware criminelen aan banden moeten worden gelegd, in het geval dat de buitenwereld mogelijk gevaar loopt. Het gaat hier om gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught of op Afdelingen voor Intensief Toezicht.

De inmiddels veroordeelde hoofdverdachte in het Marengo-proces Ridouan Taghi heeft via zijn neef en advocaat Youssef T. boodschappen naar criminele contacten buiten de gevangenis gestuurd. Dat was een belangrijke aanleiding voor Weerwind om de regels aan te scherpen.

Meer uit Politiek

Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

9 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

12 uur geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

13 uur geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

13 uur geleden
Bontenbal: aanslag Trump verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal heeft op X zijn afschuw uitgesproken over de aanval op Donald Trump. "Vreselijk", schrijft Bontenbal. "Geweld heeft geen plaats in een democratie."

13 uur geleden
Brekelmans: aanslag Trump zonder mitsen en maren veroordelen

DEN HAAG (ANP) - Defensieminister Ruben Brekelmans vindt dat men de aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die de oud-president overleefde, "zonder mitsen en maren, breed en krachtig" moet veroordelen. "De aanslag op Trump herinnert ons aan de zwartste bladzijden uit de Amerikaanse en onze democratie", schrijft hij op X.

14 uur geleden
Ouwehand: afschuwelijke aanslag op Trump en democratie

DEN HAAG (ANP) - Esther Ouwehand, partijleider van Partij voor de Dieren, spreekt op X van een "afschuwelijke aanslag op Donald Trump, en op de Amerikaanse democratie". Trump werd zaterdag beschoten tijdens een campagnebijeenkomst: hij raakte lichtgewond, de schutter en een toeschouwer kwamen om het leven.

14 uur geleden