Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer stemt in met nieuwe gedragscode voor parlementsleden

Kamer stemt in met nieuwe gedragscode voor parlementsleden

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een nieuwe gedragscode voor zijn leden. In de nieuwe regels staat dat Kamerleden in het uiterste geval kunnen worden geschorst, als ze zich niet aan de interne gedragscode houden.

"Een ieder" kan een klacht indienen over het gedrag van een Kamerlid. Een nog op te richten college beoordeelt of de klacht gegrond is. Zo ja, dan zijn verschillende sancties mogelijk, met als uiterste optie schorsing van maximaal een maand. Tijdens de schorsing mag de parlementariër wel deelnemen aan stemmingen.

De Tweede Kamer had nog geen duidelijk gedefinieerde gedragscode. "Alle parlementen waarmee we ons zouden vergelijken hebben gewoon gedragsregels" zei Kamervoorzitter Khadija Arib eerder deze maand tijdens het debat over de gedragscode. Ook het toezicht is volgens haar cruciaal. "Als we geen toezicht hebben, kunnen we net zo goed geen gedragsregels hebben."

Onwerkbaar

Kamerleden Roelof Bisschop (SGP) en Tobias van Gent (VVD) lieten zich eerder deze maand nog kritisch uit over het plan. Van Gent noemde het voorstel "onwerkbaar", omdat "iedereen, waar ook ter wereld" een klacht tegen een Kamerlid kan indienen. Bisschop en Van Gent wilden dat alleen Kamerleden een klacht kunnen indienen. Bovendien vonden ze schorsing een te zware straf voor een overtreding. "Wat als een fractie uit één persoon bestaat? Die kan dan niet worden vervangen."

De twee Kamerleden wilde de code op die punten aangepast zien, maar trokken hun voorstellen nog voor de stemming dinsdag terug. Volgens Bisschop was vooraf al duidelijk dat er in de Kamer onvoldoende draagvlak voor was. Hij is evengoed blij dat handhaving van de gedragscode nu geregeld is. "De bezwaren blijven, maar je kunt niet alles hebben."

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden