
Kamer stelt voorwaarden aan afvaardiging naar WK Saudi-Arabië
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet geen afvaardiging naar het WK voetbal in Saudi-Arabië sturen, als dat land geen "significante verbetering" laat zien op het gebied van mensenrechten en arbeidsomstandigheden. Die oproep doet de Tweede Kamer in een motie van Wieke Paulusma (D66), die donderdag door een meerderheid werd gesteund. De Kamer vindt de situatie in Saudi-Arabië "op dit moment onacceptabel voor het organiseren van een groot sporttoernooi".
Met het afhaken van Australië als mogelijke organisator staat zo goed als vast dat Saudi-Arabië het WK van 2034 huisvest. FIFA-baas Gianni Infantino heeft dat eind oktober ook bevestigd in een bericht op Instagram.
Demissionair sportminister Conny Helder zocht daarop naar Europese steun om de toelatingsprocedure te laten aanpassen. "Er zijn heel veel landen die dit een merkwaardige zaak vinden", zei ze in Brussel na een overleg met collega-ministers.
Bezoek
Premier Mark Rutte was deze week nog op bezoek in Saudi-Arabië. Hij sprak daar met kroonprins Mohammed bin Salman over de "brede samenwerking". De kroonprins is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten verantwoordelijk voor de moord in 2018 op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, in het Saudische consulaat in Istanbul.
Helder kwam in 2022 in opspraak toen ze naar het WK in Qatar ging. De Tweede Kamer had het kabinet juist opgeroepen om weg te blijven met het oog op de mensenrechtensituatie in het land. Het kabinet vond destijds ook dat de mensenrechtensituatie "verbetering behoeft", schreef het in een reactie op de motie, maar koos toch voor "samenwerking met Qatar met het oog op duurzame verbetering".
In Qatar verscheen Helder op de tribune met een klein OneLove-speldje om op te komen voor lhbti-rechten, deels bedekt door een sjaal waarop in blokletters "never mind" stond.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "van de ratten besnuffeld" wat er vorige week maandag in het Maagdenhuis is gebeurd. Hij krijgt ook kritiek vanuit de Tweede Kamer. Bruins zou te weinig reageren en zijn verantwoordelijkheid niet nemen bij pro-Palestijnse demonstraties op universiteiten die uit de hand lopen.
30 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Een medewerker van de politie Midden-Nederland is ontslagen om uitingen die hij eind 2023 deed op X. Hij zou zich op het sociale medium kwetsend en ongepast hebben uitgelaten. Een groot deel van zijn berichten werd bovendien beschouwd als onprofessioneel, discriminerend of racistisch, meldt de politie.
2 uur geledenHEERHUGOWAARD (ANP) - De politie heeft woensdag in het onderzoek naar de kunstroof in Assen een bedrijfspand in Heerhugowaard doorzocht. De gestolen Roemeense kunstschatten zijn daarbij niet aangetroffen. Wel zijn digitale gegevensdragers in beslag genomen, het kan dan bijvoorbeeld gaan om telefoons, computers of harde schijven.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Acht provincies steunen de plannen van universiteiten om zelf de instroom van buitenlandse studenten te beperken. De gedeputeerden roepen het kabinet op de regels aan te passen, zoals de universiteiten willen.
4 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld omdat de advocaat van een van de beklaagden een medische ingreep heeft moeten ondergaan. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Onderzoekers van het Amsterdam UMC denken dat huisartsen met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) mensen met longkanker tot vier maanden eerder kunnen opsporen. Ze schrijven erover in een studie die woensdag verschijnt in het British Journal of General Practice.
12 uur geledenSAN SALVADOR (ANP) - De rechtszaak over de moord op vier Nederlandse journalisten van de omroep IKON in El Salvador is uitgesteld tot 3 juni. Dat meldt Gert Kuiper, de broer van een van de in 1982 vermoorde journalisten. Ook de ngo en nieuwswebsite VOCES meldt het nieuws.
16 uur geleden