Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer schrikt van conclusie planbureaus dat armoede stijgt

Kamer schrikt van conclusie planbureaus dat armoede stijgt

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer is geschrokken gereageerd op de analyse van het Centraal Planbureau en het Sociaal en Cultureel Planbureau dat de armoede in Nederland de komende jaren met een kwart zal toenemen als er geen maatregelen worden genomen. Vooral de linkse partijen wilden opheldering hierover van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) tijdens een debat over armoede en schulden.

Van Ark zei de waarschuwingen van de planbureaus serieus te nemen, maar dat een oplossing samenhangt met veel verschillende aspecten. Het gaat niet alleen om uitkeringen en banen, maar ook om gezondheid, onderwijs en toeslagen. De discussie van de armoedeproblemen moet volgens haar daarom in breed verband worden gevoerd. Ze ziet de analyse van het CPB en SCP als bouwstenen voor de toekomst, die de politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's zullen verwerken.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk hekelde "het bewuste politieke beleid" om de bijstand sinds 2011 jaarlijks te verlagen, tot en met 2035. Het CBP en SCP noemen dat als een reden voor de toenemende armoede. Volgens Van Ark heeft de daling van bijstandsuitkeringen onder meer te maken met maatregelen die moesten tegengaan dat mensen in de bijstand netto meer zouden overhouden dan een werkende met een minimumloon.

Kwetsbare groepen

Van Ark wees erop dat het kabinet miljarden heeft gestoken in kwetsbare groepen, alleen al 1,5 miljard euro in kindregelingen. "Armoede alleen maar oplossen met meer financiële ondersteuning, is dus niet voldoende garantie om uit de armoede te komen", aldus Van Ark. Het gaat vooral om werk en daar hangen volgens haar veel aspecten van af.

Het aantal mensen in armoede in Nederland schommelt nu rond de 1 miljoen. Zij moeten gedwongen keuzes maken tussen een adequate woning, voeding of kleding. Door de coronacrisis zal dit probleem alleen maar verergeren, blijkt uit de analyse van de planbureaus.

Meer uit Binnenland

Explosie bij woning in Rotterdam, ook een 'knal' bij bedrijfspand

ROTTERDAM (ANP) - Bij een portiek aan de Eric Kropstraat in Rotterdam is in de nacht van maandag op dinsdag even voor 03.45 uur een explosie geweest. Volgens de politie is er niemand gewond geraakt bij de ontploffing in de wijk Feijenoord. Rond hetzelfde tijdstip hoorden buurtbewoners volgens de politie ook een knal bij een bedrijfspand in de Joost van Geelstraat, in de wijk Delfshaven. Daar brak een klein brandje uit, maar waren ook geen slachtoffers.

21 minuten geleden
Hof behandelt gezinsmoord Etten-Leur in hoger beroep

DEN BOSCH (ANP) - De 36-jarige Onur K. uit Etten-Leur staat dinsdag voor het gerechtshof in Den Bosch in hoger beroep terecht voor de moord op zijn moeder (65) en de doodslag op zijn vrouw (31) en zijn twee kinderen (2 en 6). De rechtbank in Breda legde hem in november 2021 dertig jaar cel op, na een eis tot levenslang. Het Openbaar Ministerie tekende hoger beroep aan tegen het vonnis.

59 minuten geleden
Rutte moet zich in Kamer verantwoorden over rol in gasdossier

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer buigt zich opnieuw over het eindrapport van de parlementaire enquête over de aardgaswinning in Groningen, ditmaal met minister-president Mark Rutte erbij. Dat betekent ook dat de premier zich moet verantwoorden over zijn eigen rol in dit dossier. De enquêtecommissie oordeelde dat hij te weinig heeft betekend voor de gedupeerden van de aardbevingen die de gaswinning al jaren veroorzaakt.

1 uur geleden
Advies aan Hoge Raad over veroordeling in zaak Nicky Verstappen

DEN HAAG (ANP) - De advocaat-generaal komt dinsdag met het advies aan de Hoge Raad in de strafzaak tegen Jos B. De Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. B. is veroordeeld tot zestien jaar cel, maar ontkent iedere betrokkenheid. Hij ging in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof Den Bosch.

1 uur geleden
Snelrechtzitting met eerste zeven verdachten van stadionrellen AZ

ALKMAAR (ANP) - Voor de politierechter in de rechtbank in Alkmaar verschijnen dinsdag de eerste zeven verdachten van de recente supportersrellen in het AZ-stadion. De rechtbank houdt deze week twee themazittingen over het supportersgeweld dat op donderdag 18 mei uitbrak na een thuiswedstrijd van AZ tegen West Ham United.

1 uur geleden
Autoriteit Persoonsgegevens maakt aantal datalekken 2022 bekend

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens maakt dinsdag bekend hoe vaak gegevens van personen in 2022 zijn buitgemaakt bij digitale aanvallen. Vorig jaar constateerde de privacywaakhond een explosieve stijging van het aantal datalekken.

1 uur geleden
Van der Sloot gaat alsnog in beroep tegen uitlevering aan VS

LIMA (ANP) - Joran van der Sloot, de 35-jarige Nederlandse hoofdverdachte van de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft maandag geweigerd het laissez passer te ondertekenen waarmee hij door Peru zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan in beroep te gaan tegen zijn uitlevering. Een hoorzitting over het beroep is waarschijnlijk dinsdag of donderdag. Dat vertelde zijn advocaat Maximo Altez maandag aan de Amerikaanse zender ABC News.

2 uur geleden