Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kamer schrapt nachtdebatten om coronaregels

Kamer schrapt nachtdebatten om coronaregels

DEN HAAG (ANP) - Het werk van de Tweede Kamer wordt zoveel mogelijk voortgezet, maar de werkwijze wordt wel enigszins aangepast. Dat heeft voorzitter Khadija Arib aan de volksvertegenwoordigers laten weten in reactie op de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft afgekondigd.

"Uitgangspunt is en blijft dat het parlementaire proces zoveel als mogelijk doorgang vindt, zodat wij onze controlerende en medewetgevende taak ten volle kunnen blijven uitvoeren", aldus Arib.

Wel wordt de werkwijze tot het herfstreces aangepast. Er kan niet meer tot diep in de nacht worden gedebatteerd. Discussies in de grote plenaire zaal moeten eindigen om 23.00 uur. Het aantal debatten, stemmingen en regelingen wordt verminderd.

Publiek nog welkom

Het presidium (dagelijks bestuur) vraagt Kamerleden verder om de komende weken "zeer terughoudend" te zijn met het inplannen van commissievergaderingen. "Dit betekent dat commissies kritisch moeten beoordelen wat urgent is en wat kan wachten."

Het publiek blijft nog welkom in de Tweede Kamer. "De ervaring is dat de maximumcapaciteit van de publieke tribune niet wordt bereikt en dat de aanwezige bezoekers zich goed aan de richtlijnen houden. Tegen deze achtergrond — en met het oog op het belang van een open parlement — is besloten om toegang voor 'dagjesmensen' en bezoekers van debatten te handhaven." Rondleidingen van groepen scholieren zijn voorlopig wel van de baan.

Meer uit Politiek

Nieuw kabinet krijgt een minister voor Migratie

DEN HAAG (ANP) - Het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB krijgt een minister voor Migratie, liet NSC-leider Pieter Omtzigt woensdag weten. Asiel en migratie vallen tot dusver onder een staatssecretaris onder de minister van Justitie en Veiligheid.

24 minuten geleden
Timmermans noemt bezuinigen ontwikkelingsgeld 'moreel kwestieus'

DEN HAAG (ANP) - De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking van zeker 2,4 miljard euro is "moreel kwestieus", vindt Frans Timmermans. De leider van GroenLinks-PvdA vreest "dat Nederland met de rug naar het buitenland gaat staan" en vindt dat de coalitie de armsten in de wereld "in de steek laat", zegt hij in het debat over het hoofdlijnenakkoord.

36 minuten geleden
Wilders: premiersvraag 'morgenvroeg, acuut, meteen' besproken

DEN HAAG (ANP) - Het antwoord op de premiersvraag heeft flinke haast, zegt Geert Wilders tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord. Die vraag wordt volgens de PVV-leider "morgenvroeg, acuut, meteen" besproken. Hij baalt ervan dat Ronald Plasterk zich heeft teruggetrokken als kandidaat na negatieve berichten over patenten die hij heeft geclaimd. "Het zou volgens mij een geweldige minister-president zijn geweest", aldus Wilders.

1 uur geleden
Wilders wil voor de zomer beëdigd kabinet en debat

DEN HAAG (ANP) - Voor het zomerreces moet een nieuwe regering aantreden, een regeringsverklaring afleggen en daarover in debat gaan met de Tweede Kamer, zegt PVV-leider Geert Wilders in het debat over de formatie. De kabinetsploeg gaat vervolgens aan de slag met de uitwerking van het hoofdlijnenakkoord. "Dat kan een tijdje duren. Rond het begin van het nieuwe parlementaire jaar zal dat af moeten zijn."

1 uur geleden
Klimaatdoel 2030 blijft staan, geeft Wilders tandenknarsend toe

DEN HAAG (ANP) - Het klimaatdoel om 55 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2030 vergeleken met 1990 blijft staan in het nieuwe hoofdlijnenakkoord, geeft Geert Wilders toe. "Ik vrees van wel", zegt de PVV-leider op vragen hierover van Henri Bontenbal (CDA) tijdens het debat over het akkoord. Hier was onduidelijkheid over, omdat het doel niet werd benoemd in het hoofdlijnenakkoord.

1 uur geleden
Iedereen gaat erop vooruit, verdedigt Wilders zich tegen aanval SP

DEN HAAG (ANP) - "Iedereen gaat erop vooruit" als de maatregelen in het hoofdlijnenakkoord werkelijkheid worden, zegt PVV-leider Geert Wilders. In een stekelige uitwisseling met Jimmy Dijk (SP) schermt hij met de doorrekening van het Centraal Planbureau die dinsdag is gepubliceerd. "Alles gaat beter met Nederland dankzij dit kabinet, dat er nog moet komen."

2 uur geleden
Wilders en Timmermans botsen over term 'radicaal-rechts'

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) noemt de PVV tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord radicaal-rechts, maar dat laat partijleider Geert Wilders zich niet zeggen. Daarmee zegt Timmermans dat de kiezers van de PVV een radicale partij aanhangen, vindt Wilders. "En dat zijn wij niet." Timmermans werpt tegen dat Wilders de "instituties die de democratie dragen" veelvuldig heeft aangevallen en dit stempel daarom terecht is.

2 uur geleden